Sedinta cruciala la PNL: Azi se stabileste lista finala a ministrilor din Guvernul Orban

Joi, 24 Octombrie 2019, ora 07:50
2264 citiri
Sedinta cruciala la PNL: Azi se stabileste lista finala a ministrilor din Guvernul Orban
Foto: Arhiva Ziare.com

Biroul Politic National (BPN) al PNL se reuneste, joi, pentru a stabili lista finala a ministrilor care vor face parte din Guvernul Orban. Dupa discutii, lista si programul de guvernare urmeaza sa fie depuse la Parlament.

Sedinta liberalilor va incepe la ora 13:00.

Ulterior, lista cu persoanele propuse sa faca parte din Guvernul Orban si programul de guvernare vor fi depuse la Parlament.

Inainte de depunere, lista finala va fi prezentata presedintelui Klaus Iohannis.

"PNL este in parteneriat cu presedintele Romaniei si ne consultam in privinta celor mai importante discutii. Presedintele va cunoaste lista ministrilor", a anuntat, miercuri, Ludovic Orban.

Prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan, a afirmat, marti seara, la Digi24, ca initial s-a pornit cu 6-7 nume de persoane care ar putea prelua fiecare minister, ulterior ajungandu-se la trei nume.

Potrivit calendarului estimat de catre liberali, saptamana viitare ar trebui sa aiba loc audierea candidatilor de catre comisiile de specialitate, iar votul pentru investirea Guvernului ar trebui sa aiba loc peste doua saptamani.

Cum au mers negocierile

Ludovic Orban a avut, marti si miercuri, a doua runda de negocieri cu partidele parlamentare, pentru a obtine sustinerea Guvernului in Parlament.

Marti, Ludovic Orban a avut discutii cu reprezentantii ALDE, PMP, UDMR si USR, cu majoritatea ajungand la un consens.

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat, marti, dupa discutiile cu premierul desemnat, Ludovic Orban, ca formatiunea va sustine Guvernul propus de acesta, care trebuie sa fie monocolor. El a spus ca s-au finalizat discutiile privind cele 12 conditii si cerinte pe care ALDE le-a formulat.

"Pot sa va spun ca am cazut de acord asupra tuturor", a spus Tariceanu.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca sansele ca Guvernul propus de Ludovic Orban sa treaca de votul Parlamentului sunt "serioase, bune", dar trebuie vazute programul de guvernare si lista ministrilor.

"Asteptam ziua de joi, vineri, cand va depune programul si lista si vom lua o decizie dupa ce cunoastem toate aceste elemente, probabil ca saptamana viitoare sau cand se va apropia votul pentru acest guvern. In principiu, a fost o discutie constructiva, buna, pozitiva si sunt optimist, adica sunt realist, spre optimism", a afirmat el.

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, marti, ca probabil spre finalul saptamanii, dupa ce va vedea lista membrilor Guvernului, va lua "o decizie finala de sustinere a investiturii acestui guvern".

"Am ajuns la un acord, a avut loc o strangere de mana, bineinteles urmand sa vedem si lista ministrilor", a spus Barna, mentionand ca "suntem foarte aproape de aceasta sustinere".

De asemenea, marti seara, intr-o emisiune la Digi24, Barna a estimat ca sunt "sanse rezonabile" ca Guvernul Orban sa fie investit de la prima incercare.

Singurul care nu s-a aratat multumit de discutiile cu premierul desemnat a fost liderul PMP, Eugen Tomac.

El crede ca liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si liderul Pro Romania, Victor Ponta, au decis in numele premierului desemnat Ludovic Orban ca PMP sa nu participe la aceasta guvernare.

Tomac a spus ca trebuie sa consulte partidul pentru a vedea cum vor vota parlamentarii la investirea Guvernului.

Pro Romania nu voteaza noul guvern

Miercuri, Orban a avut discutii cu reprezentantii Pro Romania.

Liderul formatiunii, Victor Ponta, a anuntat apoi ca parlamentarii Pro Romania nu vor vota noul guvern, pentru ca el nu crede in solutia unui Guvern fara majoritate parlamentara.

Ponta, intrebat de ce nu voteaza Guvernul Orban: Nu e bun, nu-mi place. Ei ne-au chemat la discutii. De ce ma injuri la final?

Ludovic Orban a sustinut ca se astepta la pozitia lui Victor Ponta, mentionand ca nici nu si-ar dori sa guverneze impreuna cu acesta.

"Asta nu inseamna ca sansele de a reusi investitura Guvernului nu raman in picioare, continuam negocierile individuale", a afirmat Orban.

El a completat ca sunt mai mult de 25 de parlamentari cu care s-au purtat discutii si care ar putea fi convinsi sa voteze investitura Guvernului.

In plus, Orban a afirmat ca sunt discutii si cu PMP.

"Sunt parteneri cu care am luptat in Opozitie si am convingerea ca PMP va sustine Guvernul", a conchis liderul liberalilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#ministri guvern Ludovic Orban , #premier