Ludovic Orban, catre PSD: Daca vreti sa scapati de Dragnea, nu veniti la vot! Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 12:31
11985 citiri
Ludovic Orban, catre PSD: Daca vreti sa scapati de Dragnea, nu veniti la vot! Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

PNL ar fi fost gata sa incerce crearea unei noi majoritati parlamentare daca presedintele i-ar fi cerut acest lucru, iar propunerea de premier ar fi fost Ludovic Orban, afirma presedintele PNL.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ludovic Orban a aratat ca pesedintele "putea sa o refuze pe dna Dancila", dar aceasta majoritate nu putea genera un premier mai bun.

"Sa pui premier pe cineva care nu a reusit sa castige nici macar primaria Videle mi se pare chiar o sfidare".

Liderul PNL spune ca va incerca sa convinga parlamentari PSD sa nu se prezinte la votul de investitura a noului guvern, daca vor sa scape de Dragnea, dar a apreciat ca esentiala va fi decizia UDMR.

Ludovic Orban ne-a mai vorbit despre planurile de relansare a PNL, Cabinetul din umbra, proiectele liberalilor, dar si despre suspiciunile de blat cu PSD.

PNL a fost sever criticat pentru ca s-a dus la consultarile de la Cotroceni fara o propunere de premier...

...Dar nu e adevarat. Pozitia oficiala a PNL a fost cat se poate de limpede: daca ni se va solicita, vom incerca formarea unei majoritati parlamentare care sa asigure investirea unui guvern fara PSD. Si exista consens in partid ca, in cazul in care ni se solicita formarea unei majoritati parlamentare, candidatul sa fie presedintele partidului.

Cine sa va solicite?

Presedintele.

Dar consultarile inseamna ca presedintele afla punctul dvs de vedere, acesta e scopul lor. Dar dvs v-ati dus sa luati ordinul in plic de la presedinte?

Asta e interpretarea dvs. Noi am exprimat public pozitia PNL pe care i-am comunicat-o presedintelui. Relatia dintre PNL si presedinte este una speciala, de parteneriat, nascuta din campania pentru presedintie din 2014.

Si in virtutea acestui parteneriat nu ati vorbit cu presedintele inainte sa mergeti la consultari?

Noi ne-am formulat punctul de vedere pe care l-am prezentat public de trei ori. Daca din el nu se intelege ca PNL era pregatit sa-si asume formarea unei majoritati, probabil ca formularea nu a fost suficient de clara. Dar noi nu am fugit de aceasta decizie.

Ludovic Orban ii raspunde lui Iohannis: Opozitia este puternica

Spuneti ca dvs ati fi fost propunerea de premier. Dar, desi achitat de prima instanta, sunteti totusi inculpat intr-un proces penal care nu s-a terminat inca. Nu l-ati fi pus pe presedinte in dificultate, avand in vedere repetatele sale declaratii potrivt carora nu va numi niciodata premier o persoana care are probleme cu legea?

Am o achitare pe fond, iar evolutia procesului in apel este si mai clara. Daca ar fi existat aceasta rezerva, PNL putea formula si alta propunere.

De exemplu? Cine-i "the second best"?

Nu ma puneti in situatia sa discutam asta. Avem oameni cu pregatirea, experienta, intelegerea necesara functiei.

Ati fi acceptat sa partajati puterea cu un premier?

Desigur. Sunt un om rational care nu am judecat deciziile in functie de interesul personal.

Spuneati ca solutia ideala ar fi fost anticipatele...

....plecand dintr-o analiza. Din toate cercetarile noastre, pe care, spre deosebire de altii, nu le facem publice, reiese ca optiunile de la momentul alegerilor sunt profund schimbate si la ora actuala formarea unui guvern PSD nu mai e sustinuta. Doar 22% din populatie mai crede ca Romania se indreapta intr-o directie buna.

Sincer, credeti ca parlamentarii liberali ar fi votat, mai ales secret, pierderea a trei sferturi din mandat, angajarea intr-o noua campanie, cu costurile aferente, si, pentru unii dintre ei, asumarea riscului sa nu mai prinda loc pe lista?

Garantez ca ar fi votat asa cum am hotarat, in favoarea alegerilor anticipate.

Si prima conditie pentru anticipate nu ar fi fost sa oferiti un premier de sacrificiu care sa pice la vot?

Provocarea anticipatelor nu presupunea neaparat desemnarea unui premier din PNL. Presedintele putea desemna pe cine voia, nu din majoritate, desigur. Dar eu as fi fost dispus sa sacrific imaginea publica si sa-mi asum riscul. Am cumpanit foarte serios decizia si ea este a PNL.

Ati fost dezamagit de faptul ca presedintele a desemnat-o imediat, fara obiectii, pe dna Dancila?

Decizia presedintelui a fost diferita de punctul nostru de vedere. Dar sunt convins ca a avut niste considerente bine intemeiate si nu o sa fac parte dintre cei care ridica piatra sa critice presedintele si sa incerce sa-l invinovateasca pentru incapacitatea PSD de a guverna.

Presedintele este, in ciuda acestei decizii, ultima ancora ce impiedica prabusirea Romaniei si noi ii vom fi in continuare alaturi. Conduce institutia care se poate opune capturarii Romaniei de catre clanurile pesediste.

Dar numai ce a dat Romania pe mana clanurilor pesediste.

Nu. Presedintele actioneaza intr-un cadru constitutional.

Care nu i-ar fi permis sa ceara alta propunere tot de la PSD, asa cum a facut in cazul dnei Shhaideh?

Probabil ca s-ar fi ajuns fie la invocarea unui conflict intre puterile statului, fie la suspendare.

Asa cum l-au suspendat cand a refuzat-o pe dna Shhaideh?

Putea sa o refuze pe dna Dancila. Dar credeti ca putea fi propus un premier diferit de cum este majoritatea, de mentalitatea si agenda ei? Tudose ce competenta avea? Pe Grindeanu ce-l recomanda in afara de scurta experienta de presedinte de CJ?

Dna Dancila nu o are nici macar pe aceea.

Asa e. Sa pui premier pe cineva care nu a reusit sa castige nici macar Primaria Videle mi se pare chiar o sfidare.

Cel care a pus-o premier e cel care a semnat decretul, adica dl Iohannis.

E o discutie despre limitele atributiilor presedintelui in materia desemnarii premierului. Sunt convins ca presedintele a cantarit, a avut argumente pentru decizia care, desigur, nu ne convine, e diferita de ceea ce gandisem noi. Dar ea nu ma face sa-mi pierd increderea in presedinte.

Credeti ca Guvernul Dancila va primi votul de investitura?

Noi vom vota impotriva, la vedere. Vom discuta cu grupurile parlamentare, cu parlamentari individual, le spunem si pesedistilor care s-au saturat de Dragnea ca acum au ocazia. Nu trebuie sa voteze impotriva, e suficient sa nu vina la vot. Vom discuta si cu UDMR. Fara UDMR sunt sanse sa nu fie investit Guvernul.

Discutati si cu USR?

Actionam coordonat, chiar daca formele de manifestare par diferite.

Cinic vorbind, Guvernul Dancila v-ar avantaja, daca se va dovedi incompetent. Veti culege un vot negativ.

Nu vrem sa fim votati pentru ca e PSD-ul rau, ci pentru ca prezentam o viziune, obiective serioase, solutii fezabile pentru problemele oamenilor. Pe mine nu ma avantajeaza ca PSD e la guvernare pentru ca face rau Romaniei.

Dar trebuie sa se convinga cat mai multi romani ca toata campania a fost o vanzare de iluzii, ca PSD stia ca nu va putea sa realizeze promisiunile. E mai important sa te duci la vot decat sa suporti consecintele unei guvernari nascute mai mult din pasivitatea unui corp electoral care nu a realizat pericolul pe care-l reprezinta PSD.

Nu e si PNL vinovat pentru oferta foarte slaba? Poate unii oameni votau daca aveau ce?

Eu nu dau niciodata vina pe cetateni. Am obtinut rezultatul acesta pentru ca nu am transmis un mesaj articulat, nu ne-am apropiat de oameni si nu i-am convins. Pe de alta parte, in mare parte la aceasta pasivitate au contribuit proliferarea si inocularea ideii ca toti sunt la fel, ca nu exista alternativa.

Spuneti ca nu vreti vot negativ, ci vot pe solutii. Mai aveti un program de guvernare?

Avem, el a fost adoptat prin decizia Consiliului National, in primele trei luni ale anului comisiile de specialitate vor face un diagnostic foarte serios al situatiei din fiecare domeniu si pe baza acestei fotografii vom veni cu un set de masuri si obiective care sa faca parte dintr-un program de guvernare, sa prezentam practic o viziune de guvernare. Probabil vom adopta documentul in a doua parte a anului.

Am initiat multe proiecte in domeniul fiscal, al administratiei. De exemplu, avem un proiect anti-birocratie, astfel incat cetateanul sa nu mai fie pus pe drumuri intre institutii, ci aceea careia i se adreseaza sa culeaga informatiile de la restul. Avem un proiect de lege care prevede discount de 20% din impozitul pe profit pentru bonificatii pentru salariati, un fel de participare la profit.

Am prevazut parca acest hocus-pocus fiscal, care a afectat acele comunitati locale care aveau proiecte de dezvoltare, si am avut initiativa care prevede ca intreg impozitul pe venit sa se faca sursa de venit catre administratiile locale. Acum majoritatea se indreapta spre faliment, unele primarii au ramas fara bani si nu primarii sunt de vina, ci majoritatea parlamentara.

Avem un proiect care prevede scutirea autoritatilor locale de taxe pentru proiectele de investitii pe care le realizeaza pentru comunitatile locale. Avem un proiect de lege privind transferul cate autoritatile locale al acelor terenuri si cladiri administrate de diferite entitati ale Guvernului sau ale administratiei centrale si lasate de izbeliste, degradate.

Dar aveti si un proiect de lege care prevede plafonarea dobanzilor, initiat de dl Zamfir.

Sunt proiectele asumate de partid, care parcurg o procedura interna de vot si avizare, si cele initiate individual de parlamentari. Acest proiect nu e sustinut de PNL, dar nu pot restrange dreptul numanui de a avea initiativa.

Dl Zamfir are si alte atitudini neconforme cu deciziile partidului si, daca va continua pe linia asta, ne vom desparti.

Dar amnistia fiscala pentru dezvoltatorii imobiliari are girul partidului?

Proiectul a fost inaintat inainte de congres, nu a parcurs procedura de sustinere a partidului. Dar nu este chiar asa cum s-a prezentat. Este un proiect nascut ca urmare a unor interpretari diferite date de ANAF, care au dus la practici diferite fata de companii si oameni. ANAF nu se poate trezi dupa 7 ani sa stabileasca o impunere dupa ce a permis neplata. Faptul ca beneficiaza si cetateni care au fost implicati in dezvoltari imobiliare e adevarat.

Pentru nedreptatiti exista instantele de judecata. Dar dvs ii scutiti si pe cei care au decizii de impunere corecte si care au vrut sa smechereasca statul construind cartiere pe persoana fizica.

Acest proiect a fost votat in unanimitate.

Asta ar trebui sa va puna pe ganduri.

Este in favoarea oricarui cetatean victima a interpretarii legislatiei de catre ANAF. Ii reamintesc lui Basescu, care critica acum, ca a votat, ori pentru ca a fost de acord ori pentru ca nu a stiut ce voteaza.

Veti actualiza, spuneti, programul de guvernare, dar ministrii din umbra aveti, cei care sa taloneze fiecare ministru?

De la sfarsitul lui iunie am reunit specialistii din partid si din afara. Ideea de baza pe care vrem sa mergem in comunicarea publica e ca, de fiecare data cand ne opunem unei masuri, venim cu solutia noastra.

Oamenii au nevoie de predictibilitate, nu de suspans ca la premiul Oscar. Cine va fi ministrul Educatiei, daca PNL va avea acest portofoliu?

Presedintele Comisiei de Educatie e rectorul Universitatii de Vest, dar sigur ca nu pot spune cu precizie cine va fi ministru. Echipa trebuie sa se rodeze.

Dar la Justitie?

Avem mai multe posibilitati, de la Predoiu, la Cupsa. Avem variante pe fiecare domeniu. Monitorizam la sange tot ce face PSD, pentru ca multe dintre rele nici macar nu sunt evidente.

Si, totusi, in general, descopera presa si apoi reactionati dvs cu mare intarziere.

Nu intotdeauna. Modificarea programului de guvernare la instalarea lui Tudose noi am observat-o primii. Dar e drept ca uneori ziaristii sunt mai bine informati.

De ce credeti ca dupa acest an de guvernare al PSD, pe care l-ati criticat intr-o Carte Neagra, PNL nu e perceput ca o alternativa viabila. Nu am auzit sa va cheme strada la guvernare?

PNL e singurul partid care a crescut in perioada asta cu 8-9 procente. Am batut PSD la Targu Jiu, la Deva, la Roman. Sigur ca partidul are nevoie de o modernizare, de o deschidere catre societate si sunt obiective pe care le-am stabilit pentru anul acesta. Eu cred ca deja se vad destule lucruri. PNL a devenit un partid clar de opozitie, care nu face niciun compromis cu majoritatea parlamentara.

Nici la primariile de sector nu face compromisuri cu PSD?

De cand sunt presedinte nu s-a facut decat la un singur sector unde am anuntat ca declansez procedura de schimbare a conducerii.

Si atunci de unde suspiciunea de blat, destul de extinsa?

Nu exista asa ceva. Cat timp sunt eu presedinte, intre PSD si PNL nu va exista decat lupta de transee.

V-ati uitat la emisiunile de pe la Antena 3 sau Romania TV unde participa Virgil Guran, Daniel Zamfir sau Ben Oni Ardelean? De atata lupta in transee numai ca nu se iau in brate cu pesedistii si moderatorii.

In anumite chestiuni nu reprezinta pozitia oficiala a partidului. Iar atitudinea noastra e clara si limpede.

Cum credeti ca va arata anul politic 2018?

PSD nu e capabil sa asigure o guvernare coerenta, iar interesele lor politice sunt diferite de cele ale Romaniei. Deja au distrus imaginea externa a Romaniei, aproape toate motoarele de dezvoltare ale economiei au fost gripate. Cresterea economica e doar pe hartie prin cresterea cererii care se duce in dezechilibre grave.

Ma astept la un puseu inflationist, la reducerea investitiilor, care deja se simte. Pe datele noastre, in 2017 investitiile au scazut cu 18%.

Va asteptati ca PSD sa mai schimbe un guvern anul acesta?

Da, oricat de supusa e dna Dancila. Dragnea va reprima orice tendinta autonomista a oricarui om. Si daca cineva schimba ordinea de zi a sedintei de guvern fara sa il intrebe se supara.

Nu-i vedeti ca nu sunt in stare sa numeasca Guvernul? Probabil ca e discutia: ti-am dat premierul pe care l-ai vrut, acum vrem si noi ministere. Ciolaniada asta face extrem de mult rau. Este o delimitare a fiefurilor intre baroni.

Ei nu pot gandi democratic. PSD este condus de presedinti de consilii judetene cu mentalitate de prim-secretari. E firesc pentru ei sa conduca abuziv, asa cum au facut in judetele pe care nu le-au dezvoltat. Dragnea e arhetipul acestui tip de politician in conflict cu interesul Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ludovic Orban presedinte PNL, #Dancila premier PSD, #Iohannis desemnare Dancila , #presedinte PNL