Ludovic Orban: Romania se va duce in cap. Pica si Guvernul Tudose? Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 06 Iulie 2017, ora 08:45
20192 citiri
Ludovic Orban: Romania se va duce in cap. Pica si Guvernul Tudose? Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca va pica si Guvernul Tudose, multe formatiuni si "atomi liberi" din Parlament se vor reorienta si va exista o mai mare deschidere pentru sustinerea unui guvern fara PSD. Sa lasam timpul sa curga, se va ajunge la momentul potrivit sa-l trimitem acasa, spune presedintele PNL, Ludovic Orban, care lasa sa se inteleaga ca liberalii ar putea avea si o propunere pentru functia de premier, de data aceasta.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ludovic Orban a dat detalii despre recenta criza politica, despre desemnarea premierului Tudose, dar si despre relatia pe care o are cu Klaus Iohannis: "nu pot sa spun neconditionat, dar e aproape sigur ca il vom sustine" pentru al doilea mandat.

Ludovic Orban considera ca nu se impune demisia sau suspendarea sefei DNA: "toata situatia trebuie rezolvata de organismele abilitate prin lege si Constitutie. CSM, Inspectia Judiciara trebuie sa-si exercite atributiile. Nu avem de ce sa ne implicam in aceasta procedura. (...) Voi corecta orice pozitie a unui coleg care nu respecta deciziile si linia partidului."

Care este pozitia PNL in privinta scandalului care afecteaza DNA? Considerati ca dna Kovesi ar trebui sa demisioneze sau sa fie suspendata?

Nu. Exista proceduri in curs, ele nu sunt in ograda politicului, toata situatia trebuie rezolvata de organismele abilitate prin lege si Constitutie. CSM, Inspectia Judiciara trebuie sa-si exercite atributiile.

Totusi, aveti colegi in PNL, abonati la Antena 3, care sustin foarte vocal contrariul si o ataca pe dna Kovesi in acest scandal.

Nu este o pozitie politica a PNL. Pozitia noastra politica e ca nu avem de ce sa ne implicam in aceasta procedura. Sunt impotriva ingerintei politicului in functionarea Justitiei.

De ce PNL nu a propus premier dupa demiterea Cabinetului Grindeanu? A fost pentru a treia oara consecutiv cand PNL s-a pus in aceasta situatie.

In orice democratie, un partid politic prezinta un candidat de premier daca are capacitatea de a forma o majoritate parlamentara. Daca nu o are, nu prezinta candidat. Eu nu pot accepta ca anormalitatea sa fie normalitate.

Am purtat discutii cu celelalte formatiuni politice parlamentare altele decat PSD, nu am reusit sa ne apropiem de o majoritate. Am obtinut acordul a doua formatiuni politice pentru o varianta de guvern fara PSD. Altele au spus nu.

Care?

Foarte important e ca UDMR a spus nu si apoi a votat investirea Cabinetului Tudose.

Exista si guverne minoritare, asa cum a fost Cabinetul Nastase sau Cabinetul Tariceanu 2, al PNL.

Dar ele au beneficiat de o majoritate la votul de investitura. A te prezenta cu un candidat cand tu ai in Parlament cu greu 35%, e neserios.

Majoritatea pentru investitura nu se aduna in jurul premierului desemnat si al programului?

Va repet, PNL nu avea suficient in Parlament pentru a putea emite pretentii de a prezenta o propunere de premier.

Multi sustinatori ai PNL considera ca ati dat o mostra de non-combat si ca o propunere de premier, chiar daca nu ajungea sa fie desemnat si apoi votat, era o dovada ca aveti solutii si ca ati revenit la lupta.

PNL este principala forta de opozitie si asa va actiona fara niciun compromis cu actuala majoritate si mai ales cu PSD, facand opozitie dura la orice proiect nociv pentru Romania.

Ce argument aveti, in afara de cel strict matematic, pentru afirmatia ca sunteti principala forta a Opozitiei?

De exemplu, actiunea politica la investitura cand am fost cei mai prezenti, am pus cele mai incomode intrebari, am furnizat 75% din voturile impotriva Guvernului si am actionat cel mai coerent.

Ziaristii prezenti la audieri spun ca, exceptand cateva voci liberale precum a dlui Predoiu sau a dlui Catu, fiecare in comisia lui, adevarata opozitie la noul guvern a fost aripa Ponta.

Nu s-a vazut pe media pentru ca nu a fost reflectata pozitia noastra. In ziua votului de investitura am fost confruntati cu un baraj mediatic, mai ales din partea televiziunilor.

Cel mai mare partid de opozitie nu s-a opus decat cu 5 voturi (5 DA si 32 de abtinri) legii salarizarii bugetarilor si nici nu a atacat-o la CCR. O fi normal?

Mi-am inceput activitatea de presedinte PNL dupa ce a expirat termenul de atac la CCR. Am spus public ca unul dintre obiectivele noastre este sa elaboram o lege a salarizarii realista, care sa asigure cu adevarat respectarea principiiilor de salarizare in sectorul public, pe care actuala lege nu le respecta.

Erau elemente si chiar au fost discutii in partid privind elemente de neconstitutionalitate. Dar nu s-a putut lua o decizie politica pentru ca in ultimele 2 luni inainte de congres nu s-a putut intruni cvorumul BPN.

Deci intr-o chestiune esentiala, ceea ce dvs numiti principalul partid de opozitie s-a impiedicat in propriile picioare?

Nu s-a impiedicat. Cu o conducere interimara pe final pe mandat a fost greu de stabilit o pozitie coerenta, dar asta s-a terminat din momentul alegerilor interne. Vom avea o actiune coerenta la nivel parlamentar.

Suntem impotriva celor mai multe dintre modificarile introduse peste noapte, pe furis, in programul de guvernare. Cea mai mare opozitie o facem fata de impozitul pe cifra de afaceri, care va baga in faliment multe firme, iar cele straine au macar posibilitatea relocarii si acesta e al doilea efect negativ. Probabil ca multi investitori, straini si romani, vor renunta sa mai investeasca din cauza acestui impozit. Din punct de vedere economic, Romania se va duce in cap.

Respingem si cresterea salariului minim la 2000 de lei, care va duce la pierderea a 200-300 de mii de locuri de munca. Cele mai multe firme se vor reloca atunci cand va creste salariul minim peste ceea ce isi pot permite sa plateasca.

Respingem impozitul pe venitul global, taxa de solidaritate, adica moartea cotei unice de impozitare pe care PNL o sustine. Au strecurat o crestere a taxei pentru operatorii autorizati in zona ANCOM si ANRE, 1% pe cifra de afaceri, ceea ce va duce la cresteri de preturi in domeniul energiei si al comunicatiilor.

E si prevederea ciudata de a interzice sa mai faca afaceri celor care au trecut prin doua insolvente. Cu o asemenea prevedere, dl Trump nu putea sa mai faca afaceri in Romania condusa de PSD.

Toate acestea sunt argumente sa fi propus un premier, ca sa incercati sa evitati nenorocirea pe care o descrieti. Nu aveati majoritate, dupa cum spuneti, dar prin respingerea premierului dvs nu v-ati fi apropiat de alegerile anticipate pe care ziceti ca le doriti?

Obiectivul nostru este izolarea PSD. Ca sa provoci anticipate trebuie sa ai o majoritate contra PSD. PSD ar fi in stare ca la a doua nominalizare sa voteze orice premier.

Si nu asta era situatia in care ar fi trebuit sa-i aduceti pentru ca presedintele sa poata desemna un premier bun pentru tara?

Nu era contextul maturizat. Eu am convingerea ca vom putea impiedica adoptarea celor mai multe dintre aceste masuri.

Ziceati ca nu puteti aduna majoritate anti-PSD.

Majoritatile se formeaza in functie de tema. Nu imi pot imagina ca parlamentarii din ALDE pot vota o asemenea masura anti-liberala. Sau UDMR, care e in PPE la fel ca noi.

Credeti in zvonul ca dl Tudose s-ar fi desprins de dl Dragnea?

Nu. Nu. Si daca se rupe, mai da o data jos premierul.

Si dvs iar nu aveti propunere...

Eeee! Nu se stie ca pamantul. E clar ca PSD i-a mintit pe romani si a castigat alegerile cu un program, iar astazi are cu totul al program, modificat peste noapte. PSD a aratat in 6 luni ca nu mai are legitimitatea sa conduca Romania, pentru ca au folosit puterea ca sa se rafuiasca cu Justitia, sa emita OUG 13, sa isi rezolve rivalitatile de clan din partid si au creat situatii politice de Cartea Recordurilor.

Ce nu se stie ca pamantul? A patra oara ati putea propune premier?

Dupa ce ar pica al doilea guvern PSD, sunt convins ca vor fi alte conditii, multe formatiuni si "atomi liberi" din Parlament se vor reorienta si va exista o mai mare deschidere pentru sustinerea unui guvern fara PSD. Sa lasam timpul sa curga, se va ajunge la momentul potrivit sa-i trimitem acasa.

Pana la alegeri?

Posibil.

De ce sunteti asa de sigur ca dl Tudose nu s-a rupt de dl Dragnea?

Nu pot crede ca cineva azi e pus premier si maine nu-l mai sustine pe cel care l-a pus acolo.

Nu l-au pus Klaus Iohannis si SRI, cum a tot lasat PSD sa se inteleaga?

M-ati vazut sa cred in zvonuri, stiri pe surse? Este premier propus de PSD- ALDE. Presedintele nu putea desemna un premier care nu era propus din actuala majoritate.

Constitutional putea propune pe oricine.

Da, putea, dar dl Tudose e propus de majoritatea PSD- ALDE. Cum sa propuna Dragnea si Tariceanu un om in care nu au incredere? Ar fi si asta de Cartea Recordurilor.

Si daca e omul de mare incredere al celor doi, de ce l-a acceptat presedintele atat de usor, fara a-si lua macar acel timp de gandire ca in iarna, in cazul dnei Shhaideh si apoi al dlui Grindeanu?

Nu va pot raspunde la aceasta intrebare. Sunt convins ca in spatele deciziei presedintelui Iohannis au stat ratiuni de stat care au precumpanit in fata celor de alta natura.

Va asteptati sa dureze mai mult?

Nu pot spune ca aveam vreo asteptare.

V-a cerut dl Iohannis sa nu propuneti premier?

Nu. Nu mi-a cerut nici sa propun, nici sa nu propun, iar in discutia de la consultari a respectat pozitia noastra ca nu suntem in situatia de a propune premier.

Ce relatie aveti cu dl Iohannis? S-a speculat mult pe tema unei adversitati intre domniile voastre.

Am spus si in campanie ca dl Iohannis nu se va amesteca in alegerile interne si asa s-a intamplat. Avem o relatie normala, foarte buna, de comunicare, de incredere reciproca. Suntem oameni care urmarim obiective importante pentru societatea romaneasca.

Ati spus ca il veti sustine pe dl Iohannis pentru un al doilea mandat, in 2019, desigur daca va candida. Neconditionat sau aveti asteptari in functie de care veti lua decizia?

Nu pot sa spun neconditionat. Trebuie sa convenim asupra unor obiective comune, asa cum am convenit in 2014, cand a existat un program prezidential sustinut de PNL. Nu pot sa spun neconditionat, dar e aproape sigur ca vom sustine candidatura dlui Iohannis pentru un nou mandat prezidential.

Aveti asteptari de la presedinte pana in 2019?

Din punctul meu de vedere, asteptarile care au existat au fost implinite in mare parte si se vede cu ochiul liber. Presedintele e respectat in toata zona euroatlantica, a imbunatatit perceptia Romaniei in marile cancelarii si in opinia publica, a avut implicari importante in stoparea unor derapaje de la democratie si de la angajamentele noastre fata UE si NATO.

Sunteti presedintele PNL de doua saptamani. Este partidul praf, cum spunea doamna Turcan acum cateva luni?

Sub nicio forma, evaluarea a fost un pic cam pesimista. PNL incepe sa intre in cea mai buna forma. Dupa demoralizarea de dupa alegerile din decembrie, in procesul de alegeri interne activismul a crescut si astazi e un sentiment de optimism, de incredere si foarte multi s-au pus pe treaba.

Partidul a suferit din lipsa democratiei si din cauza mentinerii conducerilor interimare 2 ani si ceva. Lipsa de lideri, lipsa lor de legitimitate a dus la decizii gresite si la lipsa de reprezentare in spatiul public. Alegerile au adus lideri noi, multi oameni tineri.

Dar o parte dintre liderii acestia despre care spuneti ca erau nelegitimi si cam nedemocratici sunt acum in echipa dvs. Ii regasim pe dna Turcan, pe dl Bolojan. Chiar dna Gorghiu v-a sustinut in alegerile interne. Nu e paradoxal?

Dna Turcan a fost presedinte interimar dupa alegerile din decembrie si este presedintele filialei cu cel mai bun scor in decembrie. Dl Bolojan este primarul Oradiei ales cu 73%, ca secretar general al partidului a avut un mandat foarte scurt in care nu a avut posibilitatea sa-si dea masura valorii.

Iulian Dumitrescu, Laurentiu Laureanu, Virgil Guran nu au fost in vechea conducere, Robert Sighiartau este un tanar de 30 de ani din Bistrita. Este o echipa proaspata, legitimata de alegeri, cu care ma simt confortabil.

Inteleg ca va simtiti confortabil cu dl Guran, una dintre vocile antiJustitie ale PNL. Dl Guran a fost condamnat la inchisoare in prima instanta pentru evaziune fiscala si fals, prin care a prejudiciat statul cu 3 miliarde de lei vechi, dar nu a ajuns la sentinta finala din cauza prescrierii. Presa a vorbit despre evitarea unei arestari cu ajutorul unui certificat medical de la o clinica de psihiatrie. Vi se pare ca indeplineste criteriile de integritate si buna reputatie pentru un lider PNL?

Nu cunosc speta. Nu am stiinta sa nu respecte criteriile de integritate. Voi corecta orice pozitie a unui coleg care nu respecta deciziile si linia partidului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Orban presedinte PNL, #PNL opozitie guvern Tudose , #presedinte PNL