Orban, despre Fondul Suveran de Investitii: O escrocherie de proportii, cu consecinte catastrofale

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 18:45
3261 citiri
Orban, despre Fondul Suveran de Investitii: O escrocherie de proportii, cu consecinte catastrofale
Foto: captura video Realitatea TV

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat, luni, proiectul de lege de infiintare a Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), despre care a spus ca este o "escrocherie de proportii" ale carei consecinte vor fi catastrofale pentru companiile romanesti.

"Asa cum am anticipat, este o escrocherie de proportii care este pusa la cale de partidul de guvernamant si care urmareste mai multe obiective. Din cauza ca au praduit bugetul pe diferite cheltuieli care au cu totul si cu totul alta destinatie decat investitiile publice (...), PSD s-a gandit sa sustina unele lucrari de investitii pe care nu le fac din bugetul de stat si pe care nu au nici capacitatea de a le face in parteneriat public - privat, prin intermediul acestui asa-zis Fond Suveran de Investitii.

Obiectivele urmarite de PSD, dupa parerea mea, sunt foarte clare: sa nu mai fie obligati sa respecte rigorile legislatiei europene si romanesti a achizitiilor publice, sa scoata din deficitul bugetar cheltuieli publice care ar trebui finantate din bugetul de stat. Al treilea lucru pe care il urmaresc este sa praduiasca actiunile majoritare de la principalele companii profitabile din Romania", a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL mai sustine ca, pentru a putea obtine finantare pentru acest Fond, Guvernul va pune gaj pentru imprumuturi sau emisii de titluri de valoare actiunile acestor societati, investitiile fiind facute in proiecte care nu vor genera profituri astfel incat sa se poata rascumpara sau sa se poata plati catre investitori banii care au fost bagati in titlurile de valoare emise de Fond.

"In mod clar, investitorii se vor indrepta impotriva companiilor ale caror actiuni detinute de stat sunt parte din acest Fond Suveran de Investitii", a spus Ludovic Orban.

El a atras atentia ca rezultatele si consecintele vor fi catastrofale pentru companiile romanesti, in special pentru cele profitabile, precum Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Electrica sau Hidroelectrica.

"Somam PSD sa nu inainteze acest proiect de lege, sa renunte la acest pseudo-fond suveran de investitii care este o megaescrocherie, care va genera efecte extrem de grave in economia romaneasca si care va priva cetateanul roman si statul roman de ultimele companii profitabile care mai exista in portofoliul statului", a conchis Orban.

Proiectul de lege pentru infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) a fost finalizat si lansat miercuri noapte in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, institutia care va supraveghea Fondul. Acesta va cuprinde 27 de participatii minoritare sau majoritare ale statului la companii profitabile, cu o valoare contabila de circa 45 miliarde lei (10 miliarde euro).

Proiectul de lege va fi trimis Guvernului, cu avizul primit de la Eurostat (opinie ex-ante) in legatura cu clasificarea Fondului (bugetar/in afara bugetului), iar Executivul l-ar putea aproba intr-o sedinta din luna septembrie si transmite apoi Parlamentului.

Statul roman va avea calitatea de actionar unic pe toata perioada de functionare a FSDI. Capitalul social al Fondului va fi format din aport in natura, reprezentat de pachetele de actiuni, si din aport in numerar de 1,85 miliarde lei, din care o suma de 50 milioane lei va fi varsata la constituire, in 2017.

Companiile incluse in fond sunt: Engie Romania (la care statul roman detine 34% din actiuni), Electrica (48,78%), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie Romania (31,82%), Biofarm (1,16%), Chimcomplex (12,89%), OMV Petrom (20,63%), Telekom Romania Communications (45,99%), Antibiotice (53,02%), Compania Nationala pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune (100%), Loteria Romana (100%), Societatea Nationala A Sarii (51%) IAR SA (72,19%), Oil Terminal (59,62%), Cupru Min (100%), Unifarm (100%), Societatea Nationala a Apelor Minerale (100%), Compsnis Nationala Administratia Porturilor Dunarii Maritime (92,3%), Compania de Investitii pentru Turism (100%), Romgaz (70%), Hidroelectrica (80,05%), Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (80%), Nuclearelectrica (82,49%), Imprimeria Nationala (100%), Administratia Porturilor Maritime (80%), Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (100%) si Conpet (58,72%).

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Orban Fond Suveran PSD escrocherie , #presedinte PNL