Trump reintroduce Coreea de Nord pe lista neagra a statelor care sustin terorismul. Ce inseamna pentru Phenian

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 21:00
5311 citiri
Trump reintroduce Coreea de Nord pe lista neagra a statelor care sustin terorismul. Ce inseamna pentru Phenian
Foto: Facebook/Donald Trump

SUA au decis sa inscrie din nou Coreea de Nord pe lista neagra a "statelor care sustin terorismul", cu scopul de a spori presiunea asupra programului nuclear nord-coreean, a anuntat luni presedintele Donald Trump.

"Pe langa ca ameninta lumea cu devastarea nucleara, Coreea de Nord a sustinut in mod repetat acte de terorism international, inclusiv asasinate in teritoriu strain", a declarat presedintele american la Washington.

Phenianul a fost scos de pe aceasta lista in 2008, relateaza AFP.

Faptul ca Trump a desemnat Coreea de Nord drept o tara care sponsorizeaza terorismul permite Washingtonului sa impuna sanctiuni suplimentare Phenianului, care isi continua programul inarmarii nucleare, scrie Reuters.

Presedintele republican - care s-a implicat intr-un schimb de replici dure si de insulte cu liderul nord-coreean Kim Jong-un - a precizat ca Departamentul Trezoreriei va anunta marti sanctiuni suplimentare vizand Coreea de Nord.

Trump a facut aceste declaratii la o saptamana dupa ce s-a intors dintr-un turneu de 12 zile in cinci tari in Asia, in cursul caruia a plasat ambitile nucleare nord-coreene in centrul discutiilor sale cu alti lideri ai lumii.

"Astazi (luni - n. red.), SUA desemneaza Coreea de Nord drept stat care sponsorizeaza terorismul", a declarat miliardarul republican in fata presei la Casa Alba.

"Asta ar fi trebuit sa se intample de mult timp, ar fi trebuit sa aiba loc cu multi ani in urma", a adaugat el.

Coreea de Nord isi continua programele nuclear si balistic, sfidand sanctiuni care i-au fost impuse de Consiliul de Securitate al ONU si nu isi ascunde intentia de a construi o racheta capabila sa atinga SUA. Doua rachete au survolat anul acesta Japonia.

Coreea de Nord spune ca atacarea SUA e inevitabila

Agentia sud-coreeana de spionaj a avertizat, luni, ca Phenianul ar putea sa efectueze noi teste de rachete pana la sfarsitul anului, cu scopul de a-si imbunatati tehnologia rachetelor cu raza lunga de actiune si de a spori amenintarea la adresa SUA.

Experti si oficiali americani au declarat, in privat, ca reintroducerea Coreei de Nord pe aceasta lista nu indeplineste criteriile in acest sens. Sunt necesare probe care sa arate ca un stat a "sustinut in mai multe randuri actiuni de terorism international", subliniaza ei.

Expertii subliniaza, de asemenea, ca este o hotarare simbolica, in masura in care Phenianul este vizat deja de cele mai dure sanctiuni de pana in prezent.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Coreea Nord lista state terorism, #sanctiuni SUA Coreea Nord, #Trump tari sustin terorism , #presedinte SUA
Comentarii