Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Orban nu exclude o larga coalitie de guvernare, daca trece motiunea de cenzura

Marti, 26 Iunie 2018, ora 23:17
3464 citiri
Orban nu exclude o larga coalitie de guvernare, daca trece motiunea de cenzura
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele PNL Ludovic Orban a declarat ca nu exclude varianta crearii unei largii coalitii de guvernare, formata din ALDE-UDMR-USR-minoritati, in cazul in care Parlamentul va adopta, miercuri, motiunea de cenzura pentru demiterea Guvernului Dancila.

Intrebat, intr-o emisiune difuzata marti seara de Realitatea Tv, despre posbilitatea formarii unei largi coalitii de guvernare ALDE-UDMR-USR-minoritati, daca trece motiunea de cenzura, liderul PNL, Ludovic Orban a raspuns: "Orice formula care sa duca la un guvern care sa respecte valori si principia, care sa aduca Romania pe calea corecta, suntem dispusi sa il sprijinim. Nu, niciun caz cu un premier PSD".

Liderul liberal a adaugat ca nu i-a facut nicio promisiune presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, cu care s-a intalnit marti pentru discutii si negocieri legate de motiunea de cenzura, ci i-a explicat ce formula de guvernare ar putea fi viabila, in cazul in care pica Guvernul Dancila.

"Nu, n-am avut nicio discutie legata de coborarea pragului in administratie, legea legata de 15 martie. I-am spus ca aceste lucruri nu le putem negocia. Am dat raspunsuri la intrebari, acele raspunsuri pe care le-am considerat potrivite si necesare. Ce formula de guvernare sustinem in cazul in care pica Guvernul. Le-am spus ca am fost intrebat despre functia de premier, dar ca obiectivul nostru principal este caderea Guvernului, demantelarea lui Dragnea. Ceea ce am spus este, ca dupa aceea, poate fi o formula de guvernare cu PNL, daca exista majoritate, poate fi o varianta a anticipatelor. Asta a fost ideea (larga coalitie - n.red.).

Practic suntem aproape de preluarea presedintiei Consiliului UE. Toata aceasta neincredere nu este sanatoasa in anul Centenarului, aproape de preluarea de catre Romania a presedintiei Consiliului UE. Cum sa intram in primele sase luni, cand avem astfel de ministrii, cel de la Educatie, care e certat cu limba romana, ministrul Muncii care posteaza clipuri cu tunuri de apa care inlatura protestatari? Nu sunt in stare sa termine autostrazi, Sebes-Turda, nu au demarat niciun troson de autostrada, de cale ferata modernizata. Tot ce era finantabil din fonduri UE se afla intr-o situatie de blocaj", a afirmat Orban.

Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat ca a discutat marti cu liderul PNL, Ludovic Orban, si ca va anunta miercuri, inaintea votului final al motiunii de cenzura care este pozitia parlamentarilor Uniunii la vot. Tot marti Hunor s-a intalnit si cu presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu.

"Nu mai am nimic de lamurit (cu PNL-n.r), totul e lamurit, totul e clar. A fost o discutie extrem de civilizata astazi cu presedintele PNL, si eu cred ca amandoi stim ca, in acest moment, sansele motiunii de cenzura, pana cand aceasta coalitie PSD-ALDE merge impreuna, sunt minime. Nici Ludovic Orban nu e rupt de realitate, a fost o discutie foarte onesta. Abtinerea e o posibilitate (de la motiunea de cenzura-n.r) . Noi am mai facut aceasta optiune de foarte multe ori, in acest moment nu pot sa spun ce decizie vom lua", a afirmat Kelemen Hunor, presedintele UDMR, la Parlament.

Liderul Uniunii a precizat, dupa intalnirea cu presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, ca au discutat despre sansele trecerii motiunii de cenzura a Opozitiei impotriva Guvernului Dancila, despre pozitia UDMR fata de o eventuala Ordonanta de Urgenta pe Codurile penale si o posibila suspendare a presedintelui Klaus Iohannis.

Coalitia PSD-ALDE a anuntat ca va fi prezenta in sala, la votul din plenul reunit de miercuri al Parlamentului, dar nu va vota motiunea de cenzura prin care Opozitia cere demiterea Cabinetului Dancila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#motiune cenzura Guvern Dancila, #PNL motiune cenzura , #presedinte PNL
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Orban anunta ca daca Dragnea pleaca decide el cine preia guvernarea!
Poza FARAHOTI
FARAHOTI
rank 5
Foarte bine, trebuie sa ne aliem cu elementele ramase decente