Orban someaza liderii puterii sa prezinte bugetul pentru 2019 si sa convoace Parlamentul in sesiune extraordinara

Joi, 03 Ianuarie 2019, ora 16:10
3233 citiri
Orban someaza liderii puterii sa prezinte bugetul pentru 2019 si sa convoace Parlamentul in sesiune extraordinara
Foto: Facebook / Ludovic Orban

Presedintele PNL, Ludovic Orban, le cere liderilor PSD si ALDE, Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu, si prim-ministrului Viorica Dancila, printr-o scrisoare deschisa, lansarea in dezbatere publica a proiectul de buget pentru anul 2019 si convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara pentru adoptarea lui.

"Va somez sa prezentati urgent in dezbatere publica proiectul de buget pentru 2019 si sa convocati o sesiune extraordinara a Parlamentului de indata pentru adoptarea Legii bugetului de stat. Din incompetenta voastra, anul 2019 incepe cum nu se poate mai prost pentru romani. Activitatea principalelor institutii ale statului si a autoritatilor locale este afectata negativ de absenta bugetului de stat.

Ati calcat in picioare obligatia legala de a inainta Parlamentului proiectul legii bugetului de stat si a bugetului de asigurari sociale pana la data de 15 noiembrie 2018. Este inadmisibil ca Romania sa inceapa anul 2019 fara un buget aprobat, fara o prognoza clara de venituri si cheltuieli bugetare si fara o baza legala care sa fundamenteze cheltuirea banilor publici", se arata in document.

Potrivit lui Orban, ca urmare a lipsei bugetului de stat pe 2019, "principala lovitura o resimt companiile, care nu stiu la ce noi taxe si impozite sa se mai astepte care pot aparea si nu-si pot construi planurile de afaceri pentru acest an".

"Iresponsabilitatea voastra loveste la inceput de an in pensionarii care nu vor mai beneficia de cresterea pensiilor cu 9% conform legii in vigoare incepand cu luna ianuarie si in angajatii din sectorul public care nu stiu daca exista bani pentru plata salariilor pana la sfarsitul anului (...) . Prin noile taxe si impozite care se vor aplica de la inceputul anului fara nicio fundamentare veti ingropa cresterea economica a Romaniei si veti bloca o dezvoltare sanatoasa care sa genereze prosperitate pentru toti romanii", explica Orban in scrisoarea deschisa.

Orban sustine ca "administratiile locale, in special cele mai performante, administratiile liberale, care au fost jefuite constant de resurse in ultimii ani, sunt in imposibilitatea de a adopta bugetele locale si nu pot sa demareze niciun proiect de investitie locala pana la adoptarea bugetului de stat".

"Recunoasteti ca nu sunteti in stare sa prezentati un proiect de buget pentru 2019 pentru ca situatia finantelor publice este dezastruoasa si incercati cu disperare sa masluiti datele oficiale si sa inselati opinia publica si partenerii europeni privind deficitul bugetar imens pe care l-ati provocat in 2018 de peste 30 miliarde de lei, si pentru ca nu sunteti capabili sa construiti un buget pentru 2019 care sa se incadreze in tinta de deficit bugetar de maximum 3% din PIB.

Ce incredere pot avea partenerii europeni ca in mandatul Romaniei la presedintia Consiliului UE Guvernul va putea conduce la aprobarea bugetului pentru urmatorul exercitiu financiar al UE, in conditiile in care nu sunteti capabili sa adoptati bugetul propriei tari nici macar la inceput de an?!", se mai arata in scrisoarea deschisa.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#scrisoare Orban proiect buget, #Orban buget 2019 Parlament , #presedinte PNL
Comentarii
Poza 4.la
4.la
rank 5
gagiu parca ar fi la gradinita... joaca SOMAT cu guvernul... a uitat