Orban spune ca BNR a restrictionat prea tarziu creditarea: Oamenii s-au intins mai mult decat le permitea plapuma

Duminica, 21 Octombrie 2018, ora 20:21
2349 citiri
Orban spune ca BNR a restrictionat prea tarziu creditarea: Oamenii s-au intins mai mult decat le permitea plapuma
Foto: Facebook/ Partidul National Liberal

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, referitor la decizia BNR de a limita gradul de indatorare pentru creditele de consum si ipotecare, ca aceasta hotarare a fost luata prea tarziu deoarece restrangerea consumului se manifesta pe piata de aproximativ trei luni.

"Decizia BNR de a restrictiona creditarea la un procent din venit pe care il incaseaza fie in euro, fie in lei, nu este o decizie care a fost luata devreme si care va provoca o restrangere a consumului, asa cum incearca sa crediteze cei de la PSD. Restrangerea consumului este un trend de trei luni de zile, care s-a manifestat pe piata inaintea deciziei BNR, iar BNR a luat decizia, dupa opinia mea, prea tarziu, pentru ca o buna perioada de timp consumul a fost alimentat artificial prin cresteri de venituri in sectorul public si prin relaxarea conditiilor de creditare, adica ne-am intors iar in perioada 2007, cand se lua credit cu buletinul", a afirmat Ludovic Orban, intr-o conferinta de presa sustinuta duminica la sediul PNL Dolj.

Acesta a adaugat ca a existat un optimism al oamenilor care au avut venituri mai mari si astfel "si-au asumat riscuri foarte mari pentru ca s-au indatorat intr-un procent foarte mare raportat la veniturile pe care le au".

Totodata, liderul liberal a spus ca o cauza a restrangerii consumului a fost faptul ca "oamenii s-au intins mai mult decat le permitea plapuma".

"Restrangerea consumului tocmai acestui fapt se datoreaza: ca oamenii s-au intins mai mult decat le permitea plapuma, iar in momentul de fata nu mai au din ce sa cumpere si asta e restrangerea cererii pe piata, care va duce la disparitia singurului motor de crestere pe care l-au folosit guvernantii PSD-ALDE, si anume, cresterea consumului.

In momentul in care le dispare si acest motor de crestere, o spun sincer, asteptarile noastre sunt ca in 2019, nu ca va fi crestere de 3-3,5%, e posibil sa avem o crestere economica de un procent sau maximum doua procente, ceea ce ar insemna o catastrofa pentru proiectiile bugetare in baza legii salarizarii publice si legii pensiilor. Nu mai vorbesc de toate celelalte pomeni pe care le-au facut in diferite domenii", a completat Orban.

Decizia BNR

Consiliul de Administratie al BNR a adoptat, miercuri, Regulamentul pentru modificarea si completarea Regulamentului BNR nr. 17/2012 privind unele conditii de creditare, cu modificarile si completarile ulterioare.

"Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta. Gradul total de indatorare se determina ca pondere a obligatiilor totale lunare de plata raportate la venitul net lunar. Rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte ce urmeaza a fi ocupata de debitor", precizeaza reprezentantii BNR, intr-un comunicat de presa.

Regulamentul se aplica atat institutiilor bancare, cat si celor nebancare (IFN) . Masuri similare de ordin prudential au fost adoptate deja in alte tari cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Ludovic orban credite, #Ludovic Orban PNL, #Ludovic Orban BNR , #presedinte PNL