PNL acuza ca PSD-ALDE vrea sa-i interzica lui Iohannis sa participe la campania pentru referendumul pe Justitie

Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 16:12
4382 citiri
PNL acuza ca PSD-ALDE vrea sa-i interzica lui Iohannis sa participe la campania pentru referendumul pe Justitie
Foto: Facebook/Ludovic Orban

PNL reclama faptul ca un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru organizarea referendumului pe Justitie, pus in dezbatere de Autoritatea Electorala Permanenta, ii interzice presedintelui sa participe la campania pentru consultarea populara pe care a initiat-o.

"Ticalosia si parsivenia PSD-ALDE depaseste orice imaginatie, doar din disperarea de a salva un grup de infractori cocotat in fruntea statului roman.

(...) Miza acestui proiect odios este aceea de a-i interzice Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, posibilitatea de a se pronunta asupra referendumului pe care domnia sa l-a declansat pentru data de 26 mai. Acest fapt incalca in mod barbar atat Constitutia Romaniei, cat si deciziile Curtii Constitutionale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are presedintele Romaniei", afirma presedintele PNL, Ludovic Orban.

In mod concret, este introdus prin proiectul de Ordonanta de Urgenta un nou alineat al articolului 30 din Legea referendumului prin care se precizeaza: "Autoritatile publice au obligatia de a fi neutre si impartiale in raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis in campania pentru referendum sa se pronunte in favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului".

Potrivit Constitutiei, institutia Presedintelui Romaniei este mentionata la Titlul III (Autoritati publice), Capitolul 2.

"In sustinerea acestei reglementari, proiectul de Ordonanta de Urgenta invoca, in fals, Codul de bune practici in materie de referendum al Comisiei de la Venetia, care face referire la neutralitatea 'autoritatilor administratiei publice', si nu la actorii institutionali care declanseaza referendumul. In mod firesc, Comisia de la Venetia se raporteaza la administratia publica intrucat aceasta este cea care se ocupa de organizarea si desfasurarea referendumului - in cazul Romaniei, Guvernul si celelalte organe ale administratiei publice implicate in organizarea scrutinului", subliniaza liderul PNL.

Constitutia Romaniei mentioneaza Administratia Publica la Capitolul 5, Titlul III.

Ludovic Orban mentioneaza ca, de altfel, chiar Comisia de la Venetia precizeaza in documentul citat de proiectul de Ordonanta de Urgenta ca "spre deosebire de cazul alegerilor, nu este necesara interzicerea completa a interventiei autoritatilor publice in favoarea sau in defavoarea propunerii supuse referendumului".

"Somez Guvernul sa abandoneze de urgenta aceasta reglementare, care incalca dreptul fundamental la libera exprimare de care trebuie sa se bucure orice cetatean al Romaniei si tradeaza frica incredibila a PSD-ALDE de referendumul organizat in 26 mai. In caz contrar, ii avertizez pe membrii Guvernului ca adoptarea Ordonantei de Urgenta in actuala forma constituie infractiune si este pedepsita cu inchisoarea, conform Legii raspunderii ministeriale.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, este persoana care beneficiaza de cea mai mare legitimitate in statul roman si nimeni nu-i poate interzice dreptul de a se exprima asupra oricarei probleme din societatea romaneasca, cu atat mai putin asupra unui referendum fundamental pentru viitorul tarii noastre, declansat chiar de domnia sa. Vocea presedintelui se va auzi intotdeauna pentru binele Romaniei!", afirma Ludovic Orban.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul referitor la intrebarile pentru referendum.

Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin DA sau NU cu privire la urmatoarele intrebari:

1. "Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?"

2. "Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?"

Data referendumului este 26 mai 2019, in ziua desfasurarii alegerilor pentru Parlamentul European.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#PNL OUG presedinte referendum, #presedinte interzis campanie referendum , #presedinte PNL