Cade guvernul Dancila? Cine va fi premier? Cand ar putea fi dizolvat Parlamentul? Interviu video cu Ludovic Orban

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 04 Octombrie 2019, ora 13:12
16602 citiri
Cade guvernul Dancila? Cine va fi premier? Cand ar putea fi dizolvat Parlamentul? Interviu video cu Ludovic Orban

Motiunea de cenzura are 80% sanse sa fie adoptata, pentru ca pe langa semnatarii ei exista cel putin alti 10 parlamentari care o vor vota, sustine presedintele PNL Ludovic Orban, intr-un interviu pentru Ziare.com.

Insa ceea ce ar putea urma dupa este extrem de neclar. Ludovic Orban exclude ca PNL sa guverneze cu alt premier, dupa cum exclude un guvern tehnocrat sau din care sa faca parte PSD, in timp ce Victor Ponta exclude ca Pro Romania sa sustina un guvern condus de Ludovic Orban.

Presedintele PNL sustine in continuare ca varianta de dorit o reprezinta anticipatele: "Dizolvarea nu se poate face in ultimele 6 luni de mandat, dar daca se deruleaza procedura care duce la anticipate, presedintele nou ales poate dizolva parlamentul. E asa si acum.

Daca se realizeaza procedura de anticipate, dizolvarea se poate face dupa realegerea presedintelui Iohannis.

De ce nu vrea Opozitia sa lucreze sambata?

PNL a anuntat ca va fi prezent in par, cu toti parlamentarii, in orice zi este programata motiunea. In ce ne priveste pe noi, lucrurile sunt foarte clare. Suntem mobilizati si pregatiti in orice moment si in orice zi sa dezbatem motiunea.

Pe de alta parte, pentru reusita motiunii e necesara participarea tuturor semnatarilor, ca atare dificultatea acestei motiuni rezida in faptul ca la aceasta contribuie 6 formatiuni si parlamantari independenti, din grupul minoritatilor.

Trebuie sa te asiguri ca la data votarii motiunii poti sa mobilizezi toate formatiunile si toti parlamentarii.

Si cine avea probleme de mobilizare sambata?

As prefera sa nu va spun. Am spus ca in toata perioada asta ma abtin de la critici la adresa partenerilor in acest demers de a asigura succesul motiunii.

Singurul lucru pe care vi-l spun e ca PNL era mobilizat exemplar si avem decizia clara ca niciun parlamentar nu poate sa lipseasca. Cine ar lipsi ar fi in afara partidului. Am decis in Biroul politic sa votam la vedere in favoarea motiunii.

Dar si aratarea voturilor si alegerea atenta a zilei arata o oarecare nesiguranta.

Obiectivul este sa dam jos acest guvern si pentru a-l atinge trebuie ca toti semnatarii si potentialii votanti sa fie prezenti. Nu s-a intamplat in istoria ultimilor 30 de ani niciodata, la niciuna dintre cele 40 de motiuni ca puterea sa programeze motiunea intr-o sambata sau duminica.

Acest tertip procedural penibil, care reprezinta o trecere a oricarei linii a bunului simt si a normalitatii, arata disperarea PSD.

Ati invins pentru a nu fi motiunea sambata, dar nu cu 233 de voturi. Ati avut o majoritate, dar una mai mica cu 39 de voturi decat necesarul pentru a trece motiunea.

A fost o zi obisnuita a parlamentului in care nu existau voturi finale, mobilizarea celor 6 grupuri parlamentare a fost mai dificila, pentru ca un partid avea parlamentari intr-o delegatie oficiala la Bruxelles.

In ciuda acestor dificultati de mobilizare am castigat cu 194 la 181. E prima data dupa decembrie 2016 cand Opozitia inregistreaza o victorie in plenul camerelor reunite, demonstrand ca are majoritate.

Pentru motiune va trebuie minimum 233 de voturi. Le aveti?

Avem cu patru semnaturi peste acest minim.

S-a mai intamplat la motiunile anterioare ca numarul voturilor sa fie mai mic decat al semnaturilor.

A fost o singura motiune la care a fost un vot in minus fata de numarul de semnatari, a fost vorba despre parlamentari care erau literlamente bolnavi, internati in spital, pe bune. Deci avem patru voturi peste numarul necesar.

Cei exprimentati in materie de motiuni spun ca daca nu ai cel putin 15 voturi in plus nu poti sa fii sigur.

In afara de semnatari exista un numar semnificativ de parlamentari, pe care il estimam la peste 10, care nu au semnat motiunea, dar care au angajament luat pentru a o vota.

Avem intelegeri cu parlamentari independenti, parlamentari care sunt inca in PSD si parlamentari din grupul minoritatilor care vor vota motiunea.

S-a vazut ca fata de numarul de semnatari ai motiunii, deja in mod vizibil sunt inca 4 parlamentari trecuti de partea Opozitiei, 3 de la PSD si unul de la ALDE care plecase si a revenit.

Si nu va e teama ca ALDE ar mai putea pierde oameni? Pana joi suntem in plina "mercato".

Avem o evaluare facuta pe toate grupurile parlamentare, de liderii fiecarei formatiuni si cu informatii coroborate, pentru ca acolo e un permanent schimb de informatii si suntem atenti la fiecare tentativa de achizitionare a unui jucator in afara "mercato".

Ea, de fapt, s-a inchis pentru ca s-au semnat contractele atunci cand au fost depuse semnaturile.

Semnatura nu obliga la nimic.

O strangere de mana ar trebui sa fie suficienta, ce sa mai vorbim despre o semnatura.

Sunteti de ani de zile in politica...

Eu nu imi aduc aminte de o motiune la care sa fi participat pe care semnatarii motiunii sa nu o fi votat, indiferent daca a trecut sau a cazut.

Depunerea semnaturii e un act foarte important. Oricare dintre cei care a semnat si nu ar fi prezent va avea cariera politica incheiata.

Ce ofera dna Dancila pentru sustinere?

Tot felul. Pozitii.

Eu am auzit de 150 de mii de euro/vot.

E un zvon neconfirmat. Am avertizat public sa nu indrazneasca sa vina cu asemenea tentative de corupere pentru ca vom depune imediat plangere penala la DNA.

Cand a trecut motiunea in 2012, se zvonea ca dl Ponta ar fi oferit pana si covoare in schimbul voturilor. Dvs ce ati oferit pentru a aduna voturi?

Argumente de bun simt. Ca nu mai au viitor intr-un PSD care se prabuseste, ca ramasita de guvern care exista azi duce Romania in gard, ca pentru ei va fi un castig enorm de imagine daca vor vota motiunea care are sprijin popular de peste 80% si toti cei care vor sa scape de PSD si de acest guvern vor aprecia un parlamentar cu pozitionarea corecta.

Noi nu avem nimic de oferit.

Si cum sa-si valorizeze beneficiul de imagine in afara partidului? Ii primiti pe listele dvs?

Am luat o decizie ca nu primim membrii PSD.

Dar ALDE?

Nici in privinta membrilor ALDE nu exista astazi o deschidere.

Astazi?

Am si anuntat public, chiar daca nu e formalizata intr-o decizie.

Deci unde sa-si valorifice pesedistii beneficiul de imagine? In partidul lui Victor Ponta?

Este problema lor, au destul variante.

Sunteti constient de riscul politic de a va creste in felul acesta adversarul politic de maine, adica noul PSD? Il ajutati sa basculeze masiv din zona PSD, acum parlamentari, cat de curand probabil si organizatii locale.

Trebuie sa urmaresti obiectivul care este astazi - caderea acestui guvern care face un rau imens Romaniei. Oricine participa la atingerea acestui obiectiv e partenerul nostru in acest demers. Ce va fi dupa vom vedea, deocamdata e important sa mentinem coeziuna formatiunilor implicate in acest demers.

Deci inteleg ca pe dl Mihaita Gaina de la PSD l-ati convins sa voteze motiunea de cenzura pentru a-si asigura viitorul politic si pentru ca guvernul PSD face rau Romanei?

V-am spus in linii mari argumentatia. Eu cu dl deputat Gaina am o relatie mai veche. Nu a fost un sustinator real al derapajelor, al alunecarii spre solutii absurde. Iar pentru dl Gaina decizia de a pleca din PSD a fost luata de mai multa vreme.

A fost foarte discret in nesustinerea derapajelor. Era doar un exemplu.

Important e ca participa la o decizie.

Am inteles. Voiam sa inteleg mecanismul de convingere pentru ca un pret promis, loc pe lista sau mai stiu eu ce, este apoi revendicat. Exista riscul ca PSD sa blocheze motiunea joi si apoi mereu prin lipsa de cvorum?

Daca avem numarul de voturi ca sa debarcam guvernul avem si cvorum. Cvorumul e tot de 233. Si cel mai probabil PSD da, va boicota. Cred ca nu vor veni sa asigure cvormul, din ce am auzit.

Una peste alta, ce sansa dati trecerii motiunii?

Peste 80%.

Ce va asteptati sa se intample cu PSD daca trece motiunea?

Va urma o perioada de criza. Pe de alta parte, niciodata nu subestimez PSD. A dovedit intotdeauna o capacitate de regenerare pentru ca are niste radacini, multe nesanatoase, in zonele unde se naste puterea, vizibile sau invizibile.

Si cand au parut cazuti la pamant au avut puterea sa se regenereze. Nu trebuie neglijati, cu cat PSD cade mai jos, cu atat mai bine pentru Romania.

Este exact motivul pentru care va intrebam mai devreme daca sunteti gata pentru reincarnarea PSD rebranduit in spatele lui V. Ponta.

Cu siguranta. Nu stiu cat de rebranduit poate fi.

Pentru unii poate parea liderul partidului cheie in inalturarea premierului desemnat de presedintele Iohannis.

Depinde cine priveste si din ce perspectiva priveste. Toti parlamentarii care voteaza motiunea, toate partidele care participa, fara una din ele nu se poate darama guvernul.

80% motiunea trece, in aceste conditii sunt convinsa ca aveti prefigurat un plan pentru viitor, nu ma refer la aspectele procedurale, ci la solutiile politice de inlocuire a dnei Dancila.

Am spus in repetate randuri ca prima noastra optiune este organizarea de anticipate, deci a da din nou puterea pe mana oamenilor ca sa voteze un parlament conform cu optiunile lor politice.

Aveti un acord politic pentru anticipate?

Cu siguranta vom vedea daca va exista acest acord.

N-ati discutat deloc?

Am evaluat aceasta persepectiva si continuam discutiile.

Si cat v-a dat la evaluare, ce probabilitate?

Deocamdata nu va pot da un raspuns.

Sa zicem ca nu iese aceasta prima optiune.

Nu trebuie exclusa. Daca exista un numar suficient de parlamentari in formatiunile politice care au interes sa fie anticipate pentru ca stau mai bine decat au stat si au potential de crestere.

ALDE nu cred sa aiba acest interes.

Trebuie analizat pentru fiecare actor politic in ce masura poate fi convins sa participe la acest demers. Nu trebuie exclusa varianta. O singura data am mai fost atat de aproape de anticipate, in 2009, dupa caderea guverului Boc si respingerea guvernului Croitoru.

Era in perioada cand presedintele nu poate dizolva parlamentul, inainte de alegerile prezidentiale.

Dizolvarea nu se poate face in ultimele 6 luni de mandat, dar daca se deruleaza procedura care duce la anticipate, presedintele nou ales poate dizolva parlamentul. E asa si acum.

Daca se realizeaza procedura de anticipate, dizolvarea se poate face dupa realegerea presedintelui Iohannis.

Nu imediat, abia la finalul lui decembrie, cand incepe noul mandat. Care e totusi planul daca nu ies anticipatele?

PNL a anuntat ca e dispus sa-si asume raspunderea guvernarii cu orice cost electoral. Suntem gata sa ne asezam la guvernare si sa reparam toate stricaciunile provocate de guvernele PSD.

Eu cred ca oamenii asteapta, dupa atata incertitudine si tensiune, o proiectie cat de cat clara a posibilitatilor practice. Dl Ponta a spus clar, fara echivoc, ca Pro Romania nu ar vota un guvern Orban. Fara Pro Romania nu aveti 233 de voturi pentru investire. Care e solutia?

Importante sunt discutiile dupa motiunea de cenzura. A face anticipari astazi in chestiuni care pot naste interpretari divergete nu e benefic pentru motiune. Va repet, PNL e gata sa-si asume raspunderea guvernarii si daca e gata in cazul in care va fi desemnat sa formeze guvernul, va face tot ce e posibil sa-si asigure o majoritate in parlament.

Deci ati fi dispus sa renuntati la pozitia de premier al PNL?

Candidatul PNL nu este inventat de mine, ci este hotarat de Consiliul National al partidului. Candidatul PNL pentru functia de premier este presedintele partidului, adica subsemnatul.

Ca atare, daca PNL va fi desemnat sa formeze guvernul, propunerea de candidat de prim-ministru va fi Ludovic Orban.

Deci asta nu e negociabil?

Nu exista o negocire pe tema asta. Sunt decizii oficiale ale partidului.

Atunci nu veti avea voturile Pro Romania.

Nu ne luam dupa declaratii. Ne luam dupa decizii ale organismelor statutare ale fiecarui partid, dupa pozitii oficial prezentate in cazul unor proceduri constitutionale.

De ce nu ati pune alt premier liberal cu sanse sa ia toate voturile de la motiune? Nu vreti sa partajati puterea in partid cu el?

Oricat si-ar dori unii sa bage zazanie in PNL, sa bage batul prin gard spunand ca ar exista o alta persoana din PNL care sa poata fi desemnata candidat de prim-ministru, toate aceste lucruri sunt inutile.

Repet, candidatul pentru functia de premier e cel desemnat de Consiliul National al PNL.

Care pe cifrele si pozitionarile de acum pare o solutie imposibila matematic.

Nu poti face consideratii doar in baza unor declaratii.

Aveti nevoie de 233 de voturi, presedintele unui partid care contribuie la aceste 233 de voturi exclude sa va voteze premier. Dl. Ponta in schimb avanseaza ideea unui guvern PSD-ALDE-Pro Romania. Ati fi de acord cu varianta aceasta de guvern minoritar?

De cand sunt presedinte PSD am declansat razboi total cu PSD. Cum as putea fi de acord ca PSD sa revina la guvernare? PNL nu va vota nicio formula de guvern care cuprinde PSD in interiorul sau.

PSD cu sigla sau si PSD rebranduit in Pro Romania?

Inca nu e o granita foarte clara.

Deci o varianta exclude dl Ponta, o varianta excludeti dvs, nu mai vad decat varianta guvernului tehnocrat. Asa e?

Te frigi cu ciorba, sulfi si in iaurt. Reinventarea tehnocratiei va trebui sa astepte o lunga perioada de timp.

Daca vom fi chemati sa formam guvernul, evident vom folosi toate mijloacele posibile legale firesti pe care le avem la dispozitie ca sa construim o majoritate care sa sustina un guvern al PNL.

Ceea ce pare sa depinda de numele premierului. Eu nu vreau sa va intreb de dragul intrebarilor. Vreau sa inteleg ce solutii exista. Si nu le prea vad, una este exclusa de dl Ponta, doua sunt excluse de dvs.

Cred ca pozitia noastra e suficient de bine argumentata. PSD a facut destul de mult rau ca sa nu mai aiba ce cauta la guvernare inca vreo 20 de ani.

Nu valorizez pozitiile si solutiile, doar le inventariez.

Cand ii luati interviu dlui Ponta pronuntati la fel de des numele meu?

Sunteti principalii actori ai unui moment politic. Nu discutam soarta PNL aici, ci guvernarea tarii.

Suntem mai multi actori implicati intr-un demers important pentru Romania si el este sa asiguram majoritatea de peste 233 de voturi pentru a pune punct acestei guvernari nocive.

Eu am convingerea ca ulterior caderii guvernului, presedintele, in cadrul consultarilor, in baza punctelor de vedere formulate de partidele politice, va degaja cea mai buna solutie pentru Romania.

Ce impact va avea aceasta schimare de guvern asupra alegerilor prezidentiale? Ma refer la intrarea in turul al doilea.

Depinde ce se va intampla in PSD, daca va sustinuta in continuare candidatura dnei Dancila si cat de sustinuta va fi candidatura.

Pe cine credeti ca va ridica o cadere a dnei Dancila? Pe dl Diaconu? Daca spun ca asta l-ar ajuta pe dl Ponta, iar va suparati pe mine.

Dl Diaconu a zis ca nu vrea sa apara in public cu dl Ponta si dl Tariceau. Va dati seama ce candidat e al lui ALDE si Pro Romania, daca ii e rusine sa iasa cu ei in oras. Interesant!

Deci caderea dnei Dancila l-ar putea impinge in turul al doilea pe dl Diaconu?

Depinde ce va face PSD. Pe analizele noastre sunt niste candidati de stanga, doi in principal si inca unul perceput ca de stanga, care sunt intr-un sistem de vase comunicante. Ei sunt intr-un bazin de 33-35% si cand scade unul creste celalalt.

Va referiti la dna Dancila si la dl Diaconu?

Da. Cea mai mare parte a voturilor pe care le pierde unul se duce spre celalalt candidat.

I-ar conveni dlui Ioahnnis o finala cu dl Diaconu?

Presedintele Iohannis e preocupat de campanie serioasa in care sa prezentam romanilor ce va face cu un parlament si cu un guvern cu care sa poata colabora. Suntem mai putin preocupati de cine va intra in turul II.

Mai putin, dar nu deloc. In micuta preocupare ramasa i-ar conveni un tur II cu dl Diaconu?

Toate analizele pe tur II indica o victorie zdrobitoare a presedintelui, indiferent de contracandidat.

Si daca motiunea nu trece? Daca se intampla acel 20%?

Noi consumam toata energia de care dispunem pentru a trece motiunea. Pentru noi nu exista aceasta eventualitate, sunt sanse mari si vrem sa le maximizam pentru ca motiunea sa treaca.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Orban motiune de cenzura Dancila , #stiri Ludovic Orban