Ziare.com

Editorial: Autostrazi la secret

de
Marti, 13 Mai 2008, ora 10:03

   

Editorial: Autostrazi la secret
E atat de hazlie, uneori, Romania (daca nu poti sa-ti tragi un glont, e musai sa ai simtul umorului), incat nu ai de ce sa-ti muti habitatul in alte locuri, sa bagi munca grea pe un purcoi de bani, pentru ca nu-ti mai ramane timp sa traiesti.

Si atunci, stai undeva pe margine si contempli dulcea neputinta nationala, cu sentimentul ca esti implinit - faci parte din ea, alaturi de restul natiunii, prin urmare nu ai cum sa nu te simti fericit.
De pilda, te razi cand auzi autoritatile vorbind despre autostrazi. Le observi trasand linii pe hartie, afli ca strategia nationala in domeniu presupune vreo 1800 de kilometri pana in 2013, potrivit planului fostului ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, preluat de actualul titular al portofoliului, Ludovic Orban. Ca era bun.

Ca jurnalist, insa, ai momente cand nu-ti arde de ras. De pilda, te duci la un simpozion organizat de Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi, despre care afli ca ai mai de soi constructori din Europa si din SUA se strang ca sa discute despre noi tehnologii, metode, proiectare pe calculator si toate ultimele minuni intr-ale domeniului.

Pornit la drum amuzat, intrebandu-te despre ce s-au strans barosanii sa povesteasca intr-o tara unde nu se construiesc nici doi centimetri de autostrada intr-un an, si unde nu sunt aplicate nici tehnologiile vechi, batatorite, daramite alea noi, care fac asfaltul sa se toarne de jos in sus iar terasamentul sa se execute prin laser, de pe Luna, iti spui ca la finalul prestatiei ai sa ai o stire faina, data de ineditul situatiei.

Dar descoperi ca tu, jurnalist, nu poti ramane in sala, deoarece - asa ti se spune - ai sa-i incurci pe vorbitori, care se vor emotiona si nu vor mai putea sa-si presteze cuvintele.

Cum ar veni, subiectul e de maxima importanta pentru natiune, de vreme ce la organizare s-a bagat si Compania de profil, numai ca nu are de ce sa ajunga in fata opiniei publice, ca sa-l analizeze si romanul. E secret.

Dai sa iesi, si te izbesti de un tinerel-nenea de la Companie, important, in costum lucios, negru cu dungi fine, gri, care vorbeste la telefon. "Pai asta ramane, cu taxa de autostrada, ca trebuie sa ai din ce sa le construiesti pe celelalte, nu? Ca nu te poti chinui dintr-o rectificare intr-alta".

Iti sta mintea in loc. Pe celelalte? Care celelalte? Ca oamenii aia nu sunt in stare sa o termine pe asta care duce spre Constanta (se pare ca ultimul tronson nu este nici macar proiectat), si nu au de gand sa acceseze Fondul National de Dezvoltare (destinat proiectelor de infrastructura), ca sa nu mai lucreze Bechtel, la "Transilvania", din economiile puse la CEC in urma lucrarilor facute pe unde au avut americanii interes.

Acuma, nu le plang eu de mila americanilor, dar daca suntem prosti si am reusit sa incheiem cu ei un contract care face din "Transilvania" cea mai scumpa autostrada din lume, trebuie sa stim ca asta se plateste. Si, scumpa, ieftina, soseaua ne trebuie, ca sa nu mai facem Oradea - Bucuresti in opt ore, si nici Iasi - Viena in 20.
...Omul observa ca te uiti la el ca boul si asculti ce vorbeste la telefon, si se sucareste. "E o discutie privata, da? Hai pasi!". Ridici un deget, normal, si-l lasi sa-si faca strategia. Ca e secreta.

Cristian Mihai Chis

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1446 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor