Editorial: Copiii lui Sauron

Autor:
Marti, 22 Ianuarie 2008, ora 10:20
1684 citiri
Editorial: Copiii lui Sauron

Am asteptat cu mare curiozitate ca, dupa exprimarea sintetica a filosofiei lui Sauron, Ludovic Orban sa reia seria pildelor. Referindu-se la Swing Kids, de exemplu. Dar n-a fost sa fie, de unde am dedus ca a fost mai usor sa-i explice fiului sau ca Stapanul Inelelor, Uciga-l Toaca, e Traian Basescu, iar hobitul care-i topeste bijuteria e Calin Popescu Tariceanu.

Desi, avea si-n povestea din Berlinul cuprins de dementa nazista corespondenti. "Iata, fiule, aia in uniforme, cu bastoane si privirea naucita de ideologie, sunt fruntasii partidului prezidential, iar tinerii care danseaza pe Bei Mir Bist du Schon, sfidandu-i, suntem noi, liberalii".

Dar Orban nu s-a riscat, pentru ca tinerele generatii privesc vechile valori distorsionat, si poate ca l-ar fi intrebat de ce se incapataneaza copiii swingului sa reziste nazistilor, daca astia le zboara borsul din nas? Nu e mai bine sa fii bogat, sanatos si pe val, decat in puscarie, plin de sange si prigonit? De buna seama ca da!

Mai ales ca exista varianta ca mititelul sa priceapa ca tanarul care-si plange nefericirea dansand, impotrivindu-se miseilor, e Traian Basescu, pentru ca asa se infatiseaza presedintele printre supusi.

Oare de ce nu i-a explicat ministrul copchilului ca in trilogie exista si niste simboluri care spun despre valoarea prieteniei, despre drumul atat de greu spre astre, despre riscul de-a pierde totul luptand pentru adevar?

Pentru ca nu a vazut filmul. Stapanul Inelelor are audienta mica printre adulti. Ii trag pustanii de maneca si le spun ca e unu rau, ochios, care te veeedeee cand umbli la borcanul cu smantana, pe care-l bat ca la concurs niste inconstienti iubitori de dreptate, cu osti putine, fara DNA. Si, cum Orban stie ca ajungi la adulti cucerindu-i pe copii, a incercat sa fie popular.

Adultii, mai cu seama politicienii, nu se uita la filme. Sunt atat de sfarsiti, la capatul unei zile in care singura lor grija a fost sa-si umple pompitele cu ulei, ca sa-si tina mereu muschii umflati, incat se multumesc cu rezumatul facut de copii. Nu mai au puterea sa se adanceasca intr-o poveste de unde ar putea redescoperi ca adevarul, oricat de dificil ar fi de aceptat si rostit, te elibereaza, iar minciuna isi imprumuta manipulatorului ei hidosenia. O data, de doua ori, pana cand nu mai deosebesti osatura.

Adultii nici nu le mai citesc povesti copiilor. Prea sunt pline de morala. Dau drumul la televizor si lasa sa curga desene animate. Isi pregatesc astfel odraslele pentru viata si sunt mandri daca ele au inteles ca decat pe un drum lung si cu picioarele pline de bataturi, mai bine pe unul scurt si drept, cu pantofi ascutiti, numai buni sa tragi un sut in fund unuia care te enerveaza.

Daca ala micu vine si cere un pistol de jucarie, parintele e bucuros: inseamna ca e pregatit pentru viata! Daca cere o pila intr-un minister, poate muri linistit: tanarul are drumul asigurat!

In Stapanul Inelelor, eroul pozitiv, cel iubit de spectatori, e un invingator. In Swing Kids, e un luzar. Unde mai pui ca la final, prietenul lui, cel cu care pornise la drum, dar care l-a tradat, realizeaza ca a gresit. Ce-ar fi inteles copilul lui Ludovic Orban?

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Orban, #sauron, #chis , #stiri Ludovic Orban