Ziare.com

Militarul mort saptamana trecuta in Afganistan, inmormantat la Targu Mures

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 16:56

   

Militarul mort saptamana trecuta in Afganistan, inmormantat la Targu Mures
Peste 800 de persoane au participat, miercuri, la inmormantarea militarului roman care a murit pe 3 aprilie in Afganistan, in Cimitirul Eroilor din Targu Mures.

A fost inmormantat cu onoruri militare, dupa ce a fost inaintat in grad de maior (post mortem) si i s-a conferit Ordinul "Steaua Romaniei" in grad de cavaler, cu insemne de razboi, cea mai inalta distinctie.

Mesajul comandantului Batalionului 1 Forte Speciale a SUA, George Thiebes, a fost citit de un militar american, care a fost camaradul lui Petre Tiberius.

Colegii, dar si superiorii lui Petre Tiberius, au evocat personalitatea acestuia, unul chiar a descris conditiile in care romanul si-a dat viata.

"Cand a aflat ca aliatii au fost incercuiti de insurgenti a decis ca el este cel care trebuie sa actioneze primul, a adunat echipa si a pornit inspre zona. Inainte de a intra in lupta si-a ridicat bratele pentru ca ceilalti sa-l urmeze si atunci a fost impuscat. Inainte de a se prabusi a apucat doar sa spuna doar atat: cred ca sunt ranit. In 3 minute a fost scos, dar era prea tarziu. Camarazii au continuat ofensiva si au obtinut victoria. Cand s-au intors la baza, au aflat ca Petrica, asa cum ii spuneam noi, murise. Moartea lui a salvat multe vieti", a povestit unul dintre militari.

Primarul din Sangeorgiu de Mures, unde familia Petre si-a facut casa, Sofalvi Szabolcs, a declarat ca, in sedinta de marti, a Consiliului Local s-a decis ca Petre Tiberius sa fie numit cetatean de onoare, iar strada unde si-a facut casa sa poarte numele lui.

A plecat in Afganistan pentru a construi o lume mai buna

Colegii lui au aratat ca Petre Tiberius nu s-a dus in razboi pentru bani, deoarece avea o situatie financiara foarte buna, ci pentru ca "el credea cu tarie ca putem face o lume mai buna".

Aeroclubul Romaniei unde militarii de la Batalionul Special "Vulturii" fac antrenamente a survolat zona cu un avion din care s-au aruncat petale de trandafiri. In momentul inmormantarii au fost trase 3 salve de foc cu armament de infanterie.
A
u participat seful Statului Major al Fortelor Terestre, gen.maior Dan-Radu Ghica si din partea MApN, secretarul de stat Dan Tataru. A fost prezent la Tg Mures si prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban. Slujba religioasa a fost oficiata de IPS Andrei Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Tiberius Marcel Petre, de 33 de ani, a murit vineri dimineata in Afganistan intr-un schimb de focuri, la 80 de km de Kabul. Era un ofiter policalificat: era scafandru, facea parasutism si alpinism. Era ofiter al Batalionului 1 Forte pentru Operatii Speciale "Vulturii" din Tg Mures, transformat in unitate speciala NATO in 17 octombrie 2006, cand presedintele Traian Basescu a inmanat drapelul de lupta acestei unitati.

Sursa: rNews

Articol citit de 1106 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor