Dosarul de spalare de bani ce vizeaza Petrotel Lukoil: Nereguli la rechizitoriu

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 18:32
3854 citiri
Dosarul de spalare de bani ce vizeaza Petrotel Lukoil: Nereguli la rechizitoriu
Foto: Arhiva Ziare.com

Tribunalul Prahova, instanta pe rolul careia se afla dosarul de spalare de bani care vizeaza compania Petrotel Lukoil, a constatat marti neregularitatea rechizitoriului prin care acest dosar a fost trimis in judecata, magistratii aratand ca unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate, dar si ca procurorii nu au indicat activitatea infractionala concreta a inculpatilor.

Potrivit portalului instantelor de judecata, Tribunalul Prahova a admis, marti, in parte, cererile si exceptiile invocate de inculpatii din dosar si a constatat competenta materiala si teritoriala a instantei, legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala.

Totodata, magistratii au constatat neregularitatea rechizitoriului Parchetului de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti cu privire la inculpatii persoane fizice si juridice care au fost trimisi in judecata in dosar.

La capitolul "in fapt", neregularitatea rechizitoriului consta in neindicarea activitatii infractionale concrete a inculpatilor, modul in care au contribuit la rezultatul socialmente negativ enuntat de procuror, prin raportare la atributiunile de serviciu, nedescrierea concreta a actelor materiale si lipsa analizei procesului decizional in cadrul societatii pentru a demonstra caracterul esential al actiunilor inculpatilor in luarea deciziilor.

"In cazul inculpatei persoana juridica Lukoil Europe Holdings BV Olanda, neindicarea unei anumite persoane fizice care sa fi actionat in numele sau; neindicarea societatilor comerciale favorizate de actiunile inculpatilor si a interesului direct sau indirect al celor doi autori (Bogdanov Andrey si Rata Andrei) in cadrul societatilor favorizate", se arata in decizia postata pe portalul instantelor.

Sechestrul pus pe conturile Lukoil, redus cu 800 de milioane de euro

La capitolul "in drept", neregularitatea vizeaza neconcordante in prezentarea actelor materiale ale infractiunilor, in sensul ca actele materiale prezentate au fost dublate sau chiar triplate, dar si nelamurirea laturii civile prin nedescrierea modului de calcul al prejudiciului pentru fiecare inculpat si pentru fiecare an in parte si nelamurirea categoriilor de persoane vatamate in cauza.

Magistratii spun ca, daca s-ar considera ca si actionarii SC Petrotel Lukoil SA sunt persoane vatamate, atunci toate aceste persoane trebuie identificate si indicate.

Ce decizii a luat instanta

In acest context, instanta a dispus comunicarea acestei incheieri Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti pentru remedierea, in termen de cinci zile de la comunicare, a neregularitatilor constatate in actul de sesizare, procurorul urmand sa comunice judecatorului daca mentine dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei.

Dosarul Lukoil a fost trimis in judecata de procurorii PCA Ploiesti la data de 3 august, in acest dosar fiind deferite justitiei SC Petrotel Lukoil Ploiesti, acuzata de spalare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzata de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani, dar si sase persoane fizice, respectiv directorul general al Petrotel Lukoil Ploiesti, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncti din cadrul societatii de la Ploiesti-Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Danulescu, un membru al Consiliului de Administratie al Petrotel Lukoil, Andrei Rata, si contabilul sef Dorel Dutu.

Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat prin savarsirea de catre inculpati a infractiunilor retinute in sarcina lor este in cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#nereguli dosar Lukoil, #Tribunal Prahova nereguli dosar Lukoil, #dosar Lukoil , #Petrotel