Efectele dosarului Lukoil: Scumpirea carburantilor si scaderea consumului

Joi, 09 Octombrie 2014, ora 08:35
9053 citiri
Efectele dosarului Lukoil: Scumpirea carburantilor si scaderea consumului

Sechestrul pus pe produsele companiei Lukoil si posibilitatea ca rafinaria Petrotel sa fie inchisa ar putea conduce la cresterea pretului carburantilor.

"In momentul in care este redusa cantitatea de produse petroliere injectata de o companie in piata se pot intampla doua lucruri. In primul rand, la acelasi consum se va inregistra o scadere a ofertei si asta va conduce la o crestere a pretului.

Pe de alta parte, este posibil ca firmele concurente sa se grabeasca sa ocupe locul lasat liber de compania respectiva - in acest caz Lukoil - si atunci nu va mai creste pretul, pentru ca ceilalti au venituri mai mari, avand in vedere ca vand o cantitate mai mare de carburant", a explicat expertul in energie Ionut Purica pentru Ziare.com.

Situatia de la Lukoil

Saptamana trecuta, procurorii au facut perchezitii la sediile mai multor companii apartinand Lukoil, inclusiv la rafinaria din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde de lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au ridicat mai multi saci cu documente, iar, la o zi de la efectuarea descinderilor, Lukoil a oprit productia rafinariei din Ploiesti.

Ulterior, premierul Victor Ponta a transmis ca Guvernul spera ca se va gasi o solutie legala care sa permita sanctionarea celor vinovati, fara ca angajatii sa aiba de suferit. El a subliniat, ironic, faptul ca nu fugea nimeni cu conductele Lukoil in spate.

"Procurorul este suveran si nici nu cred ca este foarte interesat ca Lukoil are 3.500 de angajati, ca, de exemplu, Oltchim cumpara doar de la Lukoil, ca au blocat combustibil pe la Oil Terminal si la Conpet, ca nu stie procurorul si nici nu cred ca e treaba...sau, ma rog, probabil ca nu e treaba domniei sale", a declarat premierul Ponta.

El a adaugat faptul ca a fost informat despre acest caz si a tinut sa sublinieze ca acest dosar nu are nicio conotatie politica, chiar daca e vorba despre o companie din Rusia.

Ponta: Dosarul Lukoil nu are conotatie politica

"Imi exprim speranta ca, fara a interfera in niciun fel in activitatea suverana si independenta a procurorului, sa avem grija, ca e vorba de 3.500 oameni si de niste interese economice de functionare a altor companii extrem de importante si sper doar in intelepciunea si responsabilitatea celor care ancheteaza de a gasi solutia legala.

Totusi, aici nu e vorba ca am prins pe cineva furand o masina si indisponibilizam masina, aici sa indisponibilizezi conducte...banuiesc ca cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele in Rusia sau nu stiu unde si nici rafinaria nu o mutau maine din Romania", a declarat premierul Ponta, exprimandu-si speranta ca "daca se intampla ceva rau, cei 3.500 de oameni o sa vina la mine".

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a autosesizat in legatura cu aceste declaratii facute de premier, care a revenit, miercuri, asupra lor, sustinand ca au fost rastalmacite de trustul de presa condus de Adrian Sarbu.

Ponta: Am sprijinit mereu Justitia. Declaratiile despre Lukoil, transformate intr-o campanie desantata (Video)

In aceeasi zi, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la situatia creata in jurul rafinariei Petrotel, parte a companiei rusesti Lukoil, si a atras atentia ca aceasta companie este "un element important in relatiile ruso-romane".

Rusia reactioneaza in scandalul perchezitiilor de la rafinaria Lukoil din Ploiesti

Ulterior, in mai putin de 24 de ore, procurorii au ridicat sechestrul pus pe conturile bancare si stocurile comerciale de produse ale rafinariei Petrotel-Lukoil, iar uzina a inceput pregatirile pentru reluarea activitatii.

Veste buna pentru rusi: Rafinaria Petrotel-Lukoil isi reia activitatea, sechestrul a fost ridicat

Totusi, la scurt timp a fost pus sechestru pe o alta cantitate de titei.

Mai mult, miercuri, Lukoil a precizat ca va lua decizia de a inchide definitiv rafinaria Petrotel Ploiesti, daca pana vineri procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile si pe patrimoniul companiei, potrivit unui anunt facut de Vladimir Nekrasov, prim-vicepresedintele grupului rus.

Vanzarile de carburanti ar putea sa scada si mai mult

In cazul in care sechestrul nu va fi ridicat prea curand sau va fi extins, Ionut Purica sustine ca acest lucru va accelera scaderea vanzarilor carburantilor.

"S-a cam atins pretul critic de schimbare de comportament al consumatorilor, adica am ajuns la situatia in care preturile sunt prea mari, astfel ca se inregistreaza o scadere a consumului. Iar masuri care conduc la o crestere si mai mare a pretului - precum chestiunea cu Lukoil - pot duce la o scadere si mai drastica a consumului.

Dar scadere de consum inseamna scadere de venit, adica mai putini bani pentru investitii si modernizari, ceea ce se traduce intr-o nesiguranta in functionarea unor echipamente in piata petroliera, de exemplu", a punctat Ionut Purica.

Romanii au cumparat mai multa mancare, alcool si tigari. Situatia vanzarilor de carburanti

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca vanzarile carburantilor pentru autovehicule au inregistrat o scadere de 1,6% in luna august fata de iulie, pe serie bruta, si de 2,2% pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Despre Lukoil

Lukoil este al treilea cel mai mare distribuitor de carburanti din Romania, dupa OMV Petrom si Rompetrol. Compania are peste 300 de benzinarii in tara noastra, iar anul trecut a inregistrat pierderi de aproape 51 de milioane de lei. Rafinaria Petrotel Lukoil are o traditie de peste 100 de ani in prelucrarea titeiului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
#efecte dosar Lukoil, #Ponta dosar Lukoil, #pret carburanti dosar Lukoil , #Romania