Investitii otravite, armele Rusiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 11 Octombrie 2014, ora 12:55
6129 citiri
Investitii otravite, armele Rusiei (Opinii)

Atragerea investitorilor straini e o prioritate pentru orice guvern. Banii atrasi inseamna locuri de munca, venituri la buget si crestere de PIB. Dar investitorul nu aduce cu el doar banii. Aduce mentalitatea si interesele statului din care vine, iar asta se poate dovedi foarte toxic.

Cel mai recent exemplu e Lukoil. Rusii au luat o rafinarie si au deschis un lant de benzinarii. Au creat in total in jur de 3.500 de locuri de munca. N-au avut profit, dimpotriva, merg de 5 ani pe pierdere, ceea ce este foarte greu de explicat pentru tipul de afacere si comparand aceasta contraperformanta cu profiturile mari ale altor companii din domeniu, de exemplu, Petrom.

Investitia ruseasca nu a fost profitabila pentru economia romaneasca, dimpotriva, se pare ca a spoliat bugetul cu aproape un sfert de miliard de euro prin evaziune si spalare de bani, conform procurorilor.

Dar prin salariile anagajatilor, Lukoil s-a interconectat cu socialul romanesc. Asa cum s-au interconectat rusii si la Mechel Targoviste. Este o parghie foarte importanta pentru ca orice miscare rapida poate genera tensiuni sociale majore, am vazut deja la Targoviste. Mechel a pus pe butuci si combinatele de la Campia Turzii, Braila, Buzau. Au vandut totul pe 50 de euro si au lasat in urma un dezastru dupa ce la privatizare au promis investitii de milioane de euro in retehnologizare si au beneficiat de stergeri de datorii istorice.

Reteta a mai fost aplicata si cu Alor Oradea, candva singura fabrica de alumina tubulara din Europa.

Au venit si au distrus. Poate ca nu au fost buni manageri, dar poate ca nici nu si-au propus sa fie urmarind infiltrarea si destabilizarea pe anumite zone economice si sociale.

In plus, exista informatii ca au reusit si o interconectare politica foarte puternica, s-ar fi implicat in finantari de campanii electorale, ceea ce le-a sporit influenta si le putea oferi, la o adica, parghii de presiune.

Asta sa fie explicatia pentru care vicepremierul Dragnea si ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, au fost chemati la ordine? Motivul pentru care Victor Ponta s-a apucat sa le dea indicatii procurorilor? Nu stiu.

Si cu ce au mai venit rusii, in afara de reteta privatizare - faliment? Cu o mentalitate clara in raport cu legea. Pe de-o parte, avem suspiciuni majore de evaziune si spalare de bani. Pe de alta parte, am vazut o incercare de demonstratie de forta fara precedent la adresa procurorilor romani, somati sa ridice sechestrul sub amenintarea ca 3.500 de oameni vor ramane someri.

Daca ne uitam la cei din spatele investiilor rusesti, vom gasi oameni conectati direct sau indirect cu puterea de la Moscova. De exemplu, unul dintre principalii actionari ai Lukoil este un fost ministru sovietic.

Daca isi imagineaza cineva ca Rusia isi duce razboaiele cu tancul si bombardierul, este naiv. Razboiul contemporan inseamna inclusiv interconectare si destabilizare. Moscova s-a infiltrat astfel in toata Europa Occidentala, adormita in fata discretei, dar sustinutei ofensive rusesti.

De aceea, cred ca este esential ca inainte de a deschide sampania in fata unei investitii sa calculam foarte bine si ce aduce ea impreuna cu banii. Ce implantam in economia si societatea romaneasca si care poate fi pretul final? Asta ca tot ne uitam in zare cu ochii umezi dupa chinezi, de exemplu.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#investitii rusesti Romania, #rafinarie Lukoil Petrotel , #Romania