Pretul benzinei nu va scadea - oficial Lukoil

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 11:48
2407 citiri
Pretul benzinei nu va scadea - oficial Lukoil

Carburantii nu se vor ieftini, in ciuda protestelor soferilor la benzinarii, sustine Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare a grupului petrolier rus Lukoil in Romania.

"Preturile nu vor scadea in urma acestor actiuni de protest. Nu ne este indiferent ca oamenii sunt nemultumiti, dar preturile nu pot sa scada in conditiile in care cotatiile internationale la barilul de petrol au crescut, iar noi lucram in pierdere. Intelegem aceste actiuni, dar nu avem ce sa facem. Adevaratul pericol pentru companiile petroliere - de care noi ne temem - nu sunt protestele, ci scaderea puterii de cumparare a clientilor nostri", a declarat Tampiza, care a detinut in trecut si functiile de vicepremier si de ministrul al Economiei si Finantelor in Republica Moldova, intr-un interviu pentru Bursa.

Acesta considera ca s-ar putea intampla chiar efectul contrar, acela de scumpire a benzinei si motorinei, avand in vedere cotatiile actuale ale barilului. Potrivit acestuia, preturile ar trebui majorate cu cel putin 10 bani pentru ca benzinarii sa nu mai vanda in pierdere.

"Pretul la pompa ar trebui sa creasca cu circa 10 bani ca sa nu mai inregistram pierderi. Spre exemplu, litrul de ECTO Super Diesel, care acum se vinde cu 5,03 lei, ar trebui sa-l vindem cu 5,13 lei. Dar o noua scumpire nu este momentan posibila atata vreme cat Petrom nu o opereaza. Daca am fi avut o piata libera si nu ar fi fost Petrom, am fi fost nevoiti sa crestem preturile cu circa 27 de dolari la tona in urma evolutiei ascendente a pretului petrolului. Cand Petrom tine pretul jos, nu putem sa facem asta si, astfel, lucram cu un pret care ne genereaza o pierdere de 27-28 dolari la tona", a precizat Tampiza.

Oficialul Lukoil sustine ca una din cauzele care au dus la scumpirea carburantilor este scumpirea barilului de petrol la nivel macro cu 27%, de la 77,2 dolari la 98 dolari. Alte cauze sunt cresterea costurilor de rafinare, evolutia cursului leu/dolar, dar si nivelul de taxe si impozite incasate de stat care au o pondere de 51% din pret.

Totodata, acesta sustine ca pretul carburantilor a mai fost majorat si de introducerea elementului bio in carburant (care a dus la scumpirea motorinei cu 23 dolari/tona si a benzinei cu 16 dolari/tona).

"Pretul de astazi al barilului este unul pur speculativ, fiind determinat de canalizarea surselor financiare in activitati, materii prime precum petrolul, care nu pun in pericol pierderi de teama inflatiei", spune Tampiza.

Din punctul sau de vedere, pretul real al barilului de petrol este intre 70 si 80 de dolari, iar cel normal la pompa ar fi trebuit sa fie de 4,85-4,9 lei/litru.

Intrebat de ce in Romania pretul fara taxe al carburantilor este mai mare ca in alte state europene mai dezvoltate precum Austria sau Suedia, Constantin Tampiza a precizat ca un factor in acest sens este ca avem o productivitate a muncii mai mica decat acele tari si costuri mai mari.

"In primul rand este vorba despre costurile mari pe care le avem cu transportul. Din cauza infrastructurii rutiere proaste din tara, noi, odata la trei ani, suntem nevoiti sa schimbam o cisterna. Doar din reducerea vitezei cu 5 km/ora - ca sa nu ne ajunga cisternele in sant din cauza starii drumurilor - inregistam o pierdere de 2-3 dolari la tona de carburant. De asemenea, statul percepe tarife foarte mari cu serviciile de descarcare si transport prin conducta ale Oil Terminal, respectiv Conpet, care sunt mult mai mari ca in regiune", a explicat oficialul Lukoil.

Acesta a adaugat si ca Lukoil i-a cerut premierului sa reduca tarifele percepute de Conpet de la 8,6 dolari, la cel putin 6 dolari, in contextul in care tarile din jur practica tarife de 2-3 dolari.

"In conditiile actuale nu se mai poate, iar statul trebuie sa inteleaga ca daca noi inchidem rafinaria, atunci Conpet va da faliment! De asemenea, am cerut statului sa reduca tarifele practicate la Oil Terminal. Noi chiar am luat legatura cu Rompetrol sa lucram pe terminalul lor, pentru ca ei practica tarife mai mici. Nu in ultimul rand, pentru a reduce preturile, Guvernul ar trebui sa renunte la taxa de un cent pe care o percepe la fiecare litru de carburant pentru plata datoriilor fostei companii petroliere de stat ale carei datorii au fost deja achitate", a conchis el.

Oficialul Lukoil a specificat si ca intre companiile petroliere din tara noastra nu exista intelegeri privind politica de pret si ca "nu exista carteluri", in ciuda suspiciunilor autoritatilor in aceasta privinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#Lokoil Constantin Tampiza, #Lukoil pret carburanti , #Romania
Comentarii
Poza vin_de_sfecla
vin_de_sfecla
rank 3
Daca afirmatiile lui Cezar Coraci sunt adevarate, atunci statul incaseaza 70 % din pretul benzinei (12 miliarde EURO anual), deci galetusele cu maruntis ale protestatarilor merg in plata pensiilor si la reducerea deficitului bugetar