ADN-ul unei femei care a trait 115 ani uimeste oamenii de stiinta

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 17:10
7483 citiri
ADN-ul unei femei care a trait 115 ani uimeste oamenii de stiinta

Cercetatorii au analizat ADN-ul unei femei care a decedat la varsta de 115 ani, la vremea respectiva fiind cea mai batrana femeie din lume. Nu mica le-a fost mirarea sa constate ca femeia avea "mintea" unei persoane de maxim 70 de ani si niciun semn de dementa.

Pus sub microscop si atent cercetat, ADN-ul femeii a uimit cercetatorii olandezi care s-au ocupat de proiect. Concluzia lor, prezentata in cadrul unei conferinte de specialitate din Canada, a fost ca femeia avea gene care protejau de dementa (stare care apare odata cu inaintarea in varsta).

Oamenii de stiinta spera ca, prin aceste cercetari, sa descopere de ce unii oameni se nasc cu gene pentru o viata atat de lunga, in vreme ce altii nu.

Femeia al carei ADN a fost analizat si-a donat corpul in scopuri stiintifice (dupa trecerea in nefiinta) si este cea mai batrana persoana ale carei gene au fost cartografiate.

Coordonatorul cercetarii, profesorul Henne Holstege (Departamentul Clinic de Genetica din cadrul centrului medical al Univesitatii VU din Amsterdam), a declarat ca modificarile genetice identificate in ADN-ul femeii sunt extrem de rare si rolul lor in viata ei nu este pe deplin clar, dar se pare ca ea a fost protejata de neplacerile care insotesc, de regula, varsta inaintata tocmai de aceste modificari genetice.

"Creierul ei nu avea nicio urma, niciun semn de Alzheimer, ceea ce este absolut remarcabil. Cu atat mai mult cu cat femeia se nascuse prematur si nimeni nu se astepta ca ea sa supravietuiasca, darmite sa traiasca o viata sanatoasa si lunga de 115 ani", a precizat Holstege.

Cauza mortii sale a fost o tumoare la stomac, dupa ce la varsta de 100 ani fusese cu sucees tratata de cancer la san. La 113 ani, ea a fost testata pentru a i se analiza capacitatile mintale, iar creierul ei se comporta precum cel al unei persoane de 60-70 de ani.

Oamenii de stiinta spun ca este extrem de importanta analiza genelor persoanelor care reusesc sa aiba vieti atat de lungi, tocmai pentru a intelege cum variatiile si modificarile de ADN ajuta la atingerea unei varste asa de inaintate (cazuri extrem de rare pentru umanitate). Citeste mai mult despre ADN-ul unei femei care a trait 115 ani uimeste oamenii de stiinta pe Think Outside The Box.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ADN femeie 115 ani, #secret tinerete, #gene prevenire dementa, #gene viata lunga, #secret longevitate , #adn
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
Asta ne-ar mai lipsi la situatia economica din Romania