Inca evoluam, ca specie, si chiar mai repede ca oricand!

Duminica, 02 Decembrie 2018, ora 09:32
8484 citiri
Inca evoluam, ca specie, si chiar mai repede ca oricand!
Foto: Arhiva Pixabay

Ai zice ca am ajuns la apogeul speciei noastre, ca mai mult de atat nu se poate. Nimic mai gresit! Oamenii de stiinta descopera in diferite parti ale lumii tot felul de adaptari, dintre cele mai ciudate.

Iar asta in conditiile in care medicina moderna, care prelungeste existenta oamenilor, ar fi putut opri evolutia noastra, ca specie. Analizele facute asupra ADN-ului uman arata clar ca evolutia nu s-a oprit si ca, mai mult, aceasta se produce mai repede decat oricand, arata The Independent.

Evolutia apare inclusiv ca urmare a selectiei naturale, anumite abilitati ce apar pe fondul mutatiilor genetice ajutand organismul sa supravietuiasca, sa se adapteze mai bine mediului in care traieste si, in final, sa se reproduca.

Mutatiile sunt transmise generatiilor urmatoare in special in vederea cresterii populatiei, iar cu timpul ajung sa fie comune unei intregi populatii.

Cercetatorii au observat, in urma studierii AN-ului uman in cazul mai multor populatii din diferite parti ale lumii, ca selectia naturala a produs schimbari in ultima perioaa si continua sa o faca.

Rezistenta la boli mortale

Iar aceasta selectie naturala e cel mai usor de observat in zonele lumii unde accesul la sanatate e dificil. Acolo, dar nu numai acolo, oamenii continua sa evolueze. Oamenii capata rezistenta in fata unor boli candva mortale, iar rezistenta lor genetica e transmisa in generatii.

S-a observat, de exemplu, prin studierea ADN-ului, ca a aparut deja rezistenta la febra Lassa sau malarie, iar aceste cazuri se inmultesc, semn ca populatia din regiunile afectate inca evolueaza.

Mutatii care permit traiul la mare altitudine

Apoi, tot mutatiile genetice au permis oamenilor sa se adapteze la traiul la altitudini mari: in Tibet, Etiopia sau Anzi.

De altfel, mutatiile genetice sunt foarte accelerate in Tibet. In aproximativ 3.000 de ani, locuitorii zonei s-au adaptat perfect la traiul la mari altitudini, avand un nivel al oxigenului mult mai mare in sange, ceea ce le permite sa supravietuiasca in conditii care pe altii i-ar imbolnavi sau chiar ucide.

5 dovezi ca oamenii inca evolueaza

Ne adaptam inclusiv la mancarea nesanatoasa

Organismul uman s-a adaptat inclusiv la dieta tipica unei anumite zone. Astfel, o adaptare relativ recenta le permite inuitilor sa supravietuiasca unei alimentatii care abunda in grasimi, obtinute de la mamiferele din Arctica.

Apoi, tot selectia naturala a facut sa putem produce enzima ce duce la descompunerea zaharurilor din lapte. In Europa, circa 80% dintre oameni au aceasta mutatie, pe cand in estul Asiei, unde laptele nu este atat de consumat, oamenii sunt in general incapabili sa digere lactoza.

Interesant e ca omul are capacitatea de a se adapta inclusiv unei diete nesanatoase, iar cel mai bun exemplu este in SUA. Americanii deja prezinta mutatii care au ca efect reducerea tensiunii arteriale si colesterolului. Nu toti, dar aceasta selectie naturala se intampla sub ochii nostri.

Citeste si S-a descoperit o mutatie genetica ce ajuta la prevenirea Alzheimer-ului

A.P.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#mutatii oameni boli, #evolutie specie umana, #oameni evolutie, #mutatii boli letale, #mutatii oameni altitudine , #adn