Secretul repararii ADN-ului, descifrat: ne vindecam de cancer?

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 09:28
6640 citiri
Secretul repararii ADN-ului, descifrat: ne vindecam de cancer?
Foto: topnews

Oamenii de stiinta au reusit sa descifreze mecanismele de reparare ale ADN-ului celulelor canceroase, ceea ce va permite ca tratamentele sa fie mult mai eficace si sa duca la vindecarea bolii.

O echipa internationala de oameni de stiinta, condusa de cercetatorii de la Universitatea Davis din California, a descoperit ca repararea ADN-ului din celulele canceroase nu este o strada cu sens unic, asa cum se credea, potrivit Eureka Alert.

Descoperirile lor arata in schimb ca aceasta recombinare, un proces important de reparare a ADN-ului, are un mecanism de auto-corectare, care permite codului genetic sa faca o transformare virtuala si sa se regenereze.

Concluziile studiului au implicatii importante pentru imbunatatirea eficacitatii tratamentului impotriva cancerului. "Ceea ce am descoperit este faptul ca metoda de reparare a ADN-ului, numita recombinare, este capabila sa fie reversibila", a declarat Wolf-Dietrich Heyer, profesor de microbiologie la Universitatea Davis din California.

"Acest mecanism de reparare ar putea sa ne spuna de ce aceste celule canceroase devin rezistente la tratamentul cu radiatii si chimioterapie, care lucreaza la deteriorarea ADN-ului", a spus Heyer.

In studiul actual, Heyer si colegii sai au folosit drojdia ca model, pentru a elucida mecanismele repararii ADN-ului. Ei se asteapta ca toate concluziile obtinute in laborator sa fie confirmate si in cazul oamenilor.

"Capacitatea celulelor canceroase de a rezista la deteriorarea ADN-ului afecteaza in mod direct rezultatele tratamentului si intelegerea mecanismelor fundamentale de reparare a ADN-ului ne va permite sa depasim aceasta rezistenta la tratament.

Daca putem confirma faptul ca aceste mecanisme exista si in celulele umane, atunci vom determina celulele canceroase sa fie mai sensibile la deteriorarea ADN-ului, datorita tratamentului", a concluzionat Heyer.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#secretul codului genetic ADN, #repararea codului ADN, #reparare ADN celule canceroase, #tratament impotriva cancerului , #adn