Ziare.com

A fost descoperit mormantul lui Romulus, fondatorul Romei

Vineri, 21 Februarie 2020, ora 10:43

   

A fost descoperit mormantul lui Romulus, fondatorul Romei
Dupa un an de cautari, echipa de arheologi care lucreaza in situl arheologic de langa Colosseum a anuntat ca a descoperit mormantul lui Romulus, fondatorul mitologic al Romei.

Descoperirea va fi prezentata vineri reprezentantilor presei, potrivit agentiei italiene Ansa. Este o "descoperire exceptionala", potrivit directorului sitului arheologic Alfonsina Russo.

In timpul sapaturilor din sectorul fostului Forum Roman, arheologii au descoperit un sarcofag intr-o camera, sub fostul deal al Capitoliului. Potrivit textelor antice, sarcofagul ar putea fi al lui Romulus, fondatorul traditional al Romei.

Santierul a fost deschis dupa studierea aprofundata a documentelor lui Giacomo Boni, datate din 1899. Arheologul mentiona in special descoperirea Lapis Niger, o stela (monument cu caracter comemorativ) de tip vulcanic pe care scriitorul Varron a descris-o catre anul 30 i.e.n. Potrivit lui Varron, altarul marca mormantul lui Romulus, fondatorul mitic al orasului in anul 750 si primul rege al cetatii.

Urmand indicatiile lui Giacomo Boni, arheologii au cautat un "heroon", edificiu traditional in cultura greco-romana, care trebuia ridicat deasupra mormantului lui Romulus.

Toate aceste indicii au condus la noi sapaturi si la descoperirea unei camere subterane, sub Dealul Capitoliului, centrul religios al orasului antic. Specialistii au gasit aici un sarcofag de un metru si 40 de cm lungime si o piatra circulara "probabil un altar". Ambele taiate din aceeasi roca vulcanica ca pe Dealul Capitoliului. Sarcofagul ar data din secolul al VI-lea inaintea erei noastre.

Potrivit mitologiei romane, gemenii Romulus si Remus, copii ai zeului Marte si ai preotesei Rhea Silvia, au fost separati de mama lor din ordinul bunicului lor, regele Numitor.

Abandonati intr-un cos pe fluviul Tibru, ei au fost gasiti de o femela lup, care i-a alaptat. Deveniti adulti, ei decid sa infiinteze un oras pe locul unde si-au petrecut copilaria. Dar, intr-o lupta pentru a stabili cine sa domneasca si cum sa se numeasca orasul, Romulus il ucide pe Remus.Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 6962 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor