Camera secreta din piramida lui Keops, descoperita: Nimeni nu a mai intrat in ea de 4.500 de ani

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 08:56
36045 citiri
Camera secreta din piramida lui Keops, descoperita: Nimeni nu a mai intrat in ea de 4.500 de ani
Foto: Science Alert

Considerat a fi mormantul gigantic construit in cinstea faraonului Keops, cunoscut si sub numele de Khufu, marea piramida de la Giza din Egipt a fost terminata in jurul anului 2.560 i.Hr.

Acum, un robot a reusit sa patrunda si sa surprinda primele imagini din interiorul camerei secrete, pe care nu a mai vazut-o nimeni de peste 4.500 de ani.

Marea Piramida este singurul monument ramas din cele sapte minuni ale lumii antice, potrivit Science Alert.

Cand a fost construita piramida a avut 146,5 metri, iar astazi ea masoara 138,8 metri. Exista trei camere cunoscute in Marea Piramida - camera de la baza pe care se sprijina restul structurii, in timp ce alte doua camere superioare sunt asa-numitele camere ale regelui si ale reginei.

De la peretii de nord si de sud ai camerei reginei exista doua tuneluri, de aproximativ 20 pe 20 centimetri, care sunt blocate de niste usi de piatra. Nimeni nu stie ce destinatie au avut initial aceste tuneluri, dar o teorie sustine ca ele conduceau la camera secreta.

Cercetatorii au incercat de mai multe ori sa trimita mici roboti in Marea Piramida pentru a rezolva misterul. In 1993, un robot a parcurs cei 63 de metri prin tunelul din sud si a dat peste o pereche de usi prevazuta cu piese de metal.

Acest lucru a fost destul de ciudat deoarece metalul nu a fost descoperit in nicio alta parte din Marea Piramida. Sa fie manerele usilor? Sau o cheie?

Dupa un deceniu, un alt robot a patruns in tunel si a gasit o mica incapere goala, ciudata, care se termina cu un bloc mare de piatra.

Imagini in premiera din camera secreta

In acest an, o echipa de ingineri condusa de Rob Richardson de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, a decis sa investigheze in continuare acest mister si a realizat un nou robot pentru a explora camera.

Robotul a fost prevazut cu o camera de filmat, putandu-se vedea toate cotloanele si colturile incaperii. Robotul a descoperit hieroglife vechi de 4.500 de ani scrise cu vopsea rosie si gravuri in piatra ce ar fi putut fi facute de cei care au lucrat la camera.

"Daca aceste hieroglife ar putea fi descifrate, ele ar putea ajuta egiptologii sa afle de ce au fost construite aceste misterioase manere", a spus Richardson.

Robotul a fost, de asemenea, capabil sa patrunda in camera misterioasa goala si sa filmeze pentru prima data in spatele usii de piatra.

Acest lucru i-a permis sa filmeze si manerele de metal, care nu au mai fost vazute niciodata pana acum. Ele arata ca au fost folosite probabil mai mult in mod ornamental decat functional.

"Bucatile din metal arata ca niste manere simbolice ale usilor, iar stalpii din camera reginei sunt orientate spre nord-sud, nu spre est-vest, asa ca banuiesc ca functia lor este simbolica si se refera la stele si nu la Soare", a spus egiptologul Kate Soence de la Universitatea Cambridge.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#camera secreta Piramida descoperita, #misterele descifrate Marea piramida, #camera secreta Piramida Keops , #arheologie