Ce spun arheologii despre veridicitatea Bibliei

Marti, 15 Octombrie 2013, ora 09:10
10169 citiri
Ce spun arheologii despre veridicitatea Bibliei
Foto: shalomlife

Numeroase descoperiri arheologice facute de-a lungul anilor au confirmat scrierile Bibliei.

Acum, Yosef Garfinkel, profesor la Universitatea Ebraica din Ierusalim, a reusit sa gaseasca noi dovezi privind veridicitatea evenimentelor relatate in Biblie, efectuand sapaturi arheologice la Khirbet Qeiyafa, Israel.

Arheologii incearca sa patrunda in regatele lui David si Solomon, pierdute in negura vremii, pentru a reconstitui adevarul istoric si a demonstra autenticitatea scrierilor biblice, potrivit The Christian Science Monitor.

Echipa condusa de Garfinkel considera ca situl arheologic de la Khirbet Qeiyafa face parte din taramul biblic al regelui David, de acum 3.000 de ani.

Un alt arheolog, Yoav Farni, a facut o descoperire impresionanta, o moneda din epoca lui Alexandru cel Mare, avand imprimata pe ea chipul zeitei grecesti, Atena.

"Aceasta moneda este dolarul lumii antice. Este de la mijlocul secolului I i.Hr.", a spus Farhi. Fiecare descoperire atrage atentia lumii in acest loc, unde se crede ca Goliat a fost doborat de David.

Khirbet Qeiyafa a venit cu dovezi legat de domnia lui David, cu privire la aparitia vechiului Israel si, prin extensie, legate de acuratetea istorica a Bibliei in sine.

Stiinta ajuta la autentificarea Scripturilor

In ultimii 20 de ani, a existat o lupta stiintifica pentru a dovezi cat de puternic a fost David si israelitii. Unii arheologi si cercetatori ai Bibliei, bazandu-se pe criticile unor savanti din anii '70 si '80, au sustinut ca David si fiul sau, Solomon, au fost produsul unei traditii literare, care a exagerat rolul lor si, probabil, a fabricat existenta lor.

Dar descoperirile de la Qeiyafa inclina ipotezele impotriva acestor opinii sceptice privind intamplarile din Biblie. Garfinkel sustine ca dovezile gasite afirma faptul ca a existat o conducere regionala in vremea lui David, cu cetati intarite, comert international si traditii religioase distincte in Iudeea.

El respinge ideea unora care considera ca David nu a fost nimic mai mult decat "un beduin seic intr-un cort". "Inainte de sapaturile noastre nu a existat nicio dovada a existentei unui regat al lui Iuda in secolul al X-lea i.Hr. Insa noi am schimbat aceasta parere", a spus Garfinkel.

Descoperirea inscriptiilor de la Qeiyafa si datarea cu carbon a unor artifacte subliniaza legatura dintre arheologie si Biblie si astfel stiinta ajuta, de fapt, la autentificarea Scripturilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#descoperiri arheologice Khirbet Qeiyafa, #descoperiri arheologice Biblie, #descoperiri arheologice veridicitate Biblie, #regat David Solomon Israel , #arheologie