Cea mai veche roata din lume, cel mai vechi pantof - primele inventii ale omului (Galerie foto)

Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 09:17
10406 citiri
Cea mai veche roata din lume, cel mai vechi pantof - primele inventii ale omului (Galerie foto)
Foto: Listverse

Cercetatorii au reusit sa stabileasca varsta mai multor obiecte extrem de vechi, care vorbesc despre viata stramosilor nostri. Printre acestea, o roata, un pantof, bijuterii, un calendar sau un arc, toate fiind cele mai vechi din categoria lor, fiind conservate neasteptat de bine.

Cele mai vechi bijuterii

Se pare ca bijuteriile cele mai vechi, descoperite pana acum, dateaza de 100.000 de ani, informeaza Lisverse. Oamenii de stiinta au scos la iveala o colectie de scoici dintr-un sit arheologic de pe muntele Carmel, in Israel. Obiecte asemanatoare au fost gasite si intr-un sit din Algeria.

Scoicile provin de la o specie de molusca cunoscuta sub numele de Nassarius si aveau o gaura mica in mijloc pentru a fi folosite la coliere sau bratari.

Cea mai veche roata din lemn

Din nefericire, identitatea inventatorului rotii s-a pierdut in timp, insa stim astazi ca cea mai veche roata dateaza de acum 5.200 de ani. Aceasta a fost descoperita intr-o mlastina din orasul sloven Ljubljana. Doar jumatate de roata a supravietuit peste timp, dar a fost suficient pentru ca arheologii sa presupuna ca ar fi apartinut unei sarete cu doua roti.

In prezent, roata este expusa in Mainz, Germania, pana in aprilie 2014, reprezentand piesa centrala prin care se incearca transformarea regiunii in care a fost gasita in patrimoniu UNESCO.

Cel mai vechi arc

Cele mai vechi arcuri intacte descoperite vreodata au fost localizate in Danemarca si au in jur de 8.000 de ani. Acestea sunt arcuri lungi, facute din lemn de ulm si masoara aproximativ 170 cm. Surprinzator, obiectele au fost gasite intr-o stare buna.

Cel mai vechi pantof

Cel mai vechi pantof complet a fost descoperit in Armenia si are aproximativ 5.500 de ani. Din piele, facut pentru piciorul drept al unei femei adulte, pantoful are o serie de curele din piele si este incredibil de bine pastrat. Se pare ca pantoful ar fi fost ingropat sub un morman de balegar de oaie, care l-a mentinut intr-o stare buna.

Cele mai vechi sandale, pe de alta parte, se pare ca ar fi fost facute acum mai bine de 10.000 de ani, fiind realizate din "coaja" de lemn rasucita. Acestea au fost descoperite in 1938, in Fort Rock Cave, Oregon, conservate sub cenusa vulcanica.

Cea mai veche harta

Cea mai veche harta descoperita dateaza de acum 14.000 de ani. Aceasta era zgariata pe 13 cm din cei 18 cm totali si arata o pestera, un munte si desenele mai multor animale.

Harta a fost descoperita in 1993, dar cercetarilor le-au trebuit 15 ani sa o descifreze. Cercetatorul Pilar Utrilla crede ca, cel mai probabil, formele si inscriptiile de pe harta corespund regiunii in care harta a fost gasita.

Cel mai vechi calendar

Cel mai vechi calendar s-a descoperit pe un camp din nordul Scotiei. Arheologii au gasit pe campul respectiv un sir de 12 gropi, care par a reflecta fazele lunii, de-a lungul lunilor calendaristice. Calendarul a fost realizat in urma cu aproximativ 10.000 de ani.

Comorile din pestera Sibudu

Pestera Sibudu din Africa de Sud este un adevarat tezaur arheologic. Ramasitele civilitatiei gasite in pestera dateaza de acum 77.000 de ani. Acestea includ cel mai vechi ac, cea mai veche saltea, cel mai vechi varf de sageata, plus dovezi privind modalitatea de gatit din trecut, procesul de fabricatie al lipicului si chiar capcane pentru animale.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#artifacte vechi, #cele mai vechi obiecte, #cel mai vechi arc, #cel mai vechi calendar, #cel mai vechi pantof, #cea mai veche roata , #arheologie
Comentarii
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
In Romanika s-a descoperit cel mai vechi toiag de cioban din ...