Cele mai comune conceptii gresite despre Egiptul antic

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 12:03
9684 citiri
Cele mai comune conceptii gresite despre Egiptul antic
Foto: listverse

Vechii egipteni au avut un simt al veneratiei foarte accentuat, ceea ce a contribuit insa, pe langa altele, si la aparitia unor deformari ale adevarului, care au devenit destul de cunoscute printre cei care nu sunt foarte bine familiarizati cu aspecte legate de cultura egipteana.

In urma unor analize mai aprofundate, Listverse a scos in evidenta cateva dintre cele mai comune conceptii gresite despre Egiptul antic.

1. Cleopatra era frumoasa

Cleopatra a VII-a, ultimul faraon al Egiptului antic, a fost intotdeauna renumita si pentru frumusetea ei, aceasta idee fiind perpetuata de multi oameni, de la Shakespeare pana la regizorul Joseph L. Mankiewicz.

Monedele romane o arata totusi cu trasaturi care nu se incadreaza in tiparul de frumusete al niciunei culturi: un nas mare si ascutit, barbie proeminenta si buze subtiri (asa cum se poate vedea si pe moneda din imaginea de mai jos). Cleopatra avea insa carisma si istetime.

2. Egiptenii antici erau foarte preocupati de moarte

Cand citesti despre egiptenii antici, cu piramidele, mumiile si zeii lor impozanti, poti gandi ca erau foarte preocupati de moarte. Insa adevarul este ca marile eforturi pe care ei le faceau pentru ingropare erau, de fapt, un mod de a glorifica viata, o dovada in acest sens fiind, printre altele, ilustratiile care impodobesc interioarele mormintelor si care sunt celebrari ale unor activitati pline de viata: gradinarit, vanat si pescuit.

In plus, ornamentele scumpe cu care plecau egiptenii in lumea cealalta erau asezate in morminte in credinta ca ii vor ajuta in viata ce urmeaza sa o inceapa pe alt taram, unde isi vor continua indeletnicirile pe care le avusesera si in viata de pe Pamant.

Mumificarea era un mod de a mentine trupurile cat mai aproape de cum fusesera, gata pentru aceasta forma de viata de apoi, idealizata. In mod evident, egiptenii erau foarte preocupati de viata, nu de moarte.

3. Aveau contact cu extraterestrii

Unele persoane cred ca egiptenii aveau legatura cu extraterestrii, in principal din cauza faptului ca piramidele din Egipt par realizari supraomenesti. Insa, desi Marea Piramida din Giza este uluitoare din punct de vedere matematic, construirea ei nu a depasit savantii, astronomii ingeniosi si arhitectii timpului.

Iar faptul ca Marea Piramida a fost cea mai inalta structura de pe Terra timp de 4.000 de ani nu inseamna ca egiptenii aveau legaturi cu extraterestrii, ci ca nicio alta cultura nu a rivalizat cu cea a egiptenilor in construirea de monumente pana in secolul al XIX-lea.

4. A fost descoperit totul despre Egiptul antic

Multi cred ca deja s-a aflat tot ce se putea afla despre Egiptul antic, dar si aceasta gandire este incorecta deoarece se fac in continuare descoperiri fascinante despre egiptenii antici, aducand o noua lumina asupra civilizatiei lor.

Spre exemplu, o barca "solara" a fost scoasa din Marea Piramida relativ recent, iar despre aceasta se presupune ca ii ajuta pe faraoni sa il sprijine pe zeul-soare Ra in eterna lui lupta cu Apep - demonul intunericului.

5. Hieroglifele au fost inventate de egipteni

In aceasta privinta nu exista inca o certitudine, dar se crede ca hieroglifele primitive au fost probabil "aduse" in Egipt de invadatorii din vestul Asiei. De asemenea, inca se mai crede despre hieroglife ca erau un limbaj al blestemelor si al incantatiilor, dar acesta este cu siguranta un mit.

Hieroglifele erau folosite cel mai des pentru inscriptii inofensive sau pentru descrieri si povestiri istorice. In plus, interesant este si faptul ca, pana in jurul anului 1798, cei mai multi savanti credeau ca hieroglifele erau doar ilustratii, si nu o scriere, un alfabet.

6. Servitorii erau ucisi cand faraonii mureau

Intr-adevar, au existat doua cazuri de acest gen: despre doi faraoni din Prima Dinastie a Egiptului se stie ca, dupa ce acestia au murit, au fost ingropati cu ei si servitorii lor. Insa, de la aceste doua exceptii pana la a generaliza este cale lunga.

De aceea, ideea conform careia in cazul tuturor celor circa 300 de faraoni au fost ucisi si servitorii lor este un mit. Cel mai probabil, faraonii de dupa cei doi din Prima Dinastie au realizat ca servitorii erau mai folositori in viata decat morti, astfel ca faraonii erau ingropati cu mai multe figurine despre care se credea ca ii putea ajuta pe acestia in viata de apoi.

7. Sclavii au construit piramidele

Ipoteza potrivit careia sclavii ar fi construit piramidele a circulat de cand Herodot a emis-o prima data, in secolul V i.Hr.. Insa, conform mai multor descoperiri ulterioare, in mod cert nu sclavii au construit piramidele, ci mesteri foarte priceputi.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#mituri despre Egiptul antic, #mituri despre egiptenii antici, #conceptii gresite Egipt antic, #conceptii gresite vechii egipteni, #mistere Egipt antic , #arheologie