Ziare.com

Tablite cu inscriptii misterioase, descoperite la Iasi

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 16:27

   

Tablite cu inscriptii misterioase, descoperite la Iasi
Profesorul Mihai Vasilencu a gasit, in localitatea ieseana Handresti, o serie de tablite cu inscriptii misterioase. Alaturi de ele au fost scoase la iveala si o serie de unelte din silex. Deja cercetatorii au demarat investigatii de amploare pentru a descifra originea acestora.

"Unele piese atrag atentia de la o prima vedere datorita raritatii si frumusetii lor. Inca de la inceput mi-au atras atentia doua tablite de piatra ce au o inscriptie care se aseamana mai mult cu 'alfabetul getilor', la o prima vedere, dar si cu tablitele de la Tartaria.

Poate fi vorba si de o forma de scriere paleocrestina. Specialistii probabil vor descifra scrierea si vechimea ei pentru a stabili adevarul istoric. Aceste tablite au forma dreptunghiulara", a declarat Mihai Vasilencu pentru Buna ziua, Iasi!

Conform datelor preliminare, se pare ca in aceasta zona exista, acum mii de ani, un drum comercial important, ce facea legatura intre zona Moldovei si Ucrania, Polonia sau nordul Europei. Astfel, tocmai pentru a se realiza o cercetare de amploare, prof. univ. dr. Dumitru Boghian de la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava va pleca in tara vecina pentru a se consulta in legatura cu descoperirile arheologice de la Handresti.

Mai mult, la inceputul acestui an, Vasilencu a mai facut o descoperire de senzatie. Atunci, gasirea unei serii de vestigii, vechi de peste 5.000 de ani, arata ca in zona Handresti - Oteleni exista dovezi ale civilizatiei umane ce ajung pana in Epoca Bronzului (4.500 - 5000 de ani i.Hr. - n.r.).

"In urma cercetarilor de suprafata am gasit foarte mult material arheologic, respectiv statuete zoomorfe sau antropomorfe, ceramica de trei tipuri: fina, semifina, grosiera. De asemenea, am gasit si urmele locuintelor, acestea fiind de forma dreptunghiulara, cu podina din lutuiala arsa, cuptoare de ardere a ceramicii, suflatoare, fusaiole, topoare de piatra sau varfuri de lance si de sageata din silex. Asezarea neolitica de aici se intinde pe aproximativ sase kilometri", a mai spus profesorul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4305 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

sunt notitele lui Ponta pentru lucrarea de doctorat,

le-a ingropat sa nu le descopere comisia.

 

 

Pi moldovinite, intrebati-o pe ministra justitiei, ea poate tradushe

pi romineste. Se pare ca este scrisoarea lui Stefan sel Mare catre beizadeau dimboviteana.

 

 

Mos Gerila-i mai tanar decat Mos Craciun

acest perimetru arheologic de la Handresti( Oteleni ) este la cca 7 km de un alt sit de la Habasesti (Strunga); aici, in anii '50 a fost santier arheologic ; toate antichitatile gasite la Habasesti sunt cuprinse in < Cultura Cucuteni 5000 > ; de fapt aceste doua localitati cu vestigii istorice , sunt situate pe dorsala Helesteni-Crivesti-Strunga-Habasesti-Padurea Buznei-Handresti-Boghicea-Stanita-Tansa-Todiresti-Negresti ;

 

 

Eroare !

Sunt inscrisuri unguresti din 895 si mentionează venirea lor pe teritoriul romanesc.
Au venit din străfundurile Asiei să aducă cultură, civilizatie, pace si democratie valahilor oieri. Doamne, ce ne-am fi făcut fără ei ?! Multumescu-ti Ţie Doamne, că ne-ai pricopsit cu acesti luminati barbari care incă nu s-au adaptat Europei noastre străbune.
Dacă-l cititi pe Tibor Istavn Barathy veti inselege că protoungurii stăpaneau din Polinezia pănan-n Irlanda si din Etiopia pană-n Polonia, mai putin Grecia si Iudeea. Acest senil "istoric" ungur este o adevărată perlă ! Ne mai scrie că romanii si dacii erau...unguri !
Deci, fără tăgadă, aceste plăcute sunt unguresti, cand ei incă foloseau alfabetul runic (furat de la vikingii ce-si croiau drum pe Nistru către Constantinopol), căci incă nu ne furase alfabetul latin ! - A se retine că alfabetul chirilic a apărut pe tăramurile noastre după anul 800, odată cu dezvoltarea si invazia slavilor din sud, DUPĂ Chiril si Metodiu.

 

 

Mi-e o Sila de "Patriotii" Romani ( !!??) ...

... care fac o Bascalie Naroada despre Cestii care la Alte Natii au o Situatie de Ne_Atins ...

Rusinica, bhey, Mos Gerila, vezi ca ai Cacareze in Barba-ti nespalata ... ...

NU-I in Cap de Tara daca esti strain ...
NU_I un Cap de Tara nici daca ne urasti ...

Fiste_Care cu Mintea si Sufletuu' lui ...
Care mai reusit, care mai de al Dreaqquu' ... :)):)):))

Da' macar NU te "besii" la Masa ...:)):)):))
Adica, pastreaza, macar, Aparentele ... :)):)):))

Chiar daca Situl Asta DIN Romania, poate, este cam Ziare.Kom ...

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor