Cranii deformate, vechi de 1.000 de ani, gasite in Mexic - ritual stravechi, potential mortal

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 12:43
3630 citiri
Cranii deformate, vechi de 1.000 de ani, gasite in Mexic - ritual stravechi, potential mortal

Arheologii au gasit intr-un cimitir vechi de 1.000 de ani din Mexic mai multe cranii avand un punct comun: acelasi tip de deformare.

Dupa ce au eliminat ipoteza ca acestea ar fi de origine extraterestra, ei au ajuns la concluzia ca craniile au fost deformate in mod voit, alungite, in cadrul unui ritual stravechi.

Despre acest ritual se stie, insa se credea ca este o practica putin raspandita. Este prima astfel de descoperire facuta in zona, cimitorul aflandu-se langa orasul Onavas, relateaza Medical Daily.

Deformarea artificiala a craniului, prin exercitarea de forta la nivelul osului, practica mezoamericana cunoscuta, arata afilierea la un grup, un statut social si, probabil, oglindeste preferintele estetice din acea perioada.

Din cele 25 de cranii descoperite de echipa de oameni de stiinta de la Universitatea de Stat din Arizona si de la Institutul National de Antropologie si Istorie, 13 fusesera supuse acestui ritual, iar cinci trecusera si printr-o procedura de infrumusetare a danturii.

Mutilarea dintilor

In ceea ce priveste acest al doilea tip de multilare, el este propriu zonelor din Sinaloa, in sud, si Nayarit, nord, simbolizand trecerea in adolescenta. Pana acum, insa, aceasta practica nu a mai fost intalnita in regiunea Sonora.

Se crede ca cei care locuiau in aceasta regiune, de la care provin craniile, purtau si cercei in nas, in urechi, pandantive ai alte ornamente facute din scoici sau alte genuri de carapace provenind chiar din Golful Californiei. Intr-un mormant a fost gasita chiar carapacea unei testoase, plasata cu grija peste cavitatea abdominala a celui ingropat.

Din cele 25 de scehelete gasite, 17 sunt ale unor copii cu varste cuprinse intre 5 luni si 16 ani, iar 8 provin de la adulti. Cu siguranta toti tineau de acelasi grup, pentru ca au fost ingropati in mod asemanator. Numai un schelet apartine unei femei si nu toti indivizii purtau ornamente cand au fost ingropati.

Procedura potential letala

Practica alungirii capului se intalneste in mai multe culturi, chiar din vremea neanderthalienilor. Cea mai veche dovada scrisa a acestui procedeu esre din 400 i.Hr., fiind descrisa de Hipocrate.

De obicei copiii erau supusi acesteia, ei avand si oasele mult mai moi. Capul era prins intre doua scanduri stranse inca de la varsta de o luna, bebelusii fiind supusi acestui tratament pentru urmatoarele 6 luni.

Procedeul nu era unul lipsit de riscuri, dimpotriva. Nu era exclus ca bebelusul sa moara din cauza fortei excesive exercitate, spun cercetatorii, care nu au gasit alte potentiale semne de boala dupa analiza ramasitelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cranii alungite practica mezoamericana, #ritual alungire craniu Mexic, #cranii deformate descoperite Mexic, #ritualuri frumusete stravechi culturi, #mutilare dinti culturi , #arheologie