Descoperire surprinzatoare care schimba istoria Egiptului antic

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 10:06
10176 citiri
Descoperire surprinzatoare care schimba istoria Egiptului antic
Foto: BBC News

Oamenii de stiinta au facut o descoperire remarcabila, dupa datarea cu carbon a diverselor artefacte gasite in Egipt, care proveneau din perioada antica. Rezultatele coroborate cu dovezile arheologice au condus practic la schimbarea cronologiei istoriei Egiptului cu cateva sute de ani.

Daca inregistrarile anterioare aratau ca perioada pre-dinastica, in care populatia a inceput sa se instaleze de-a lungul Nilului si sa cultive pamantul, incepea in anul 4.000 i.Hr., acum noua analiza a relevat ca procesul a inceput mai tarziu, intre anii 3.700 si 3.600 i.Hr., potrivit BBC.

Echipa de cercetatori din Marea Britanie, care a folosit datarea cu carbon si modele simulate de calculator, a aratat ca primul conducator al civilizatiei egiptene, regele Aha, a venit la putere in jurul anului 3.100 i.Hr.

"Formarea Egiptului a fost un moment unic in lumea antica. A fost un stat teritorial care in momentul formarii avea stabilite frontierele, asa cum sunt in statele de astazi", a spus dr. Michael Dee de la Laboratorul de cercetare arheologica de la Universitatea Oxford.

"Incercand sa intelegem ce s-a intamplat in istorie, cand oamenii au stabilit acest tip de regim politic, am simtit ca a fost un decalaj care era nevoie sa fie umplut", a explicat Dee.

Istoria primei dinastii din Egipt, rescrisa

Pana in prezent, cronologia din primele zile ale statului Egipt s-a bazat pe niste estimari. Cum nici inregistrari din acea perioada nu exista, cronologia s-a stabilit potrivit evolutiei stilurilor de ceramica, descoperite in locurile de inmormantare.

Acum, insa, oamenii de stiinta au folosit datarea cu carbon pentru diverse artefacte, precum par, oase si plante, si folosindu-se de dovezile arheologice au stabilit momentul in care s-a format statul egiptean antic.

Daca pana acum se credea ca acesta a fost creat in anul 4.000 i.Hr., noile analize au aratat ca procesul s-a desfasurat intre anii 3.700 si 3.600 i.Hr.

"Perioada de timp este mai scurta decat se credea anterior, cu circa 300-400 de ani. Egiptul a fost un stat care a aparut repede", a declarat dr. Dee.

Echipa de cercetatori a avut posibilitatea de a data domniile urmatorilor sapte regi si regine (dupa Aha): Djer, Djet, regina Merneith, Den, Anedjib, Semerkhet si Qa'a, care au format prima dinastie a Egiptului.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#descoperire schimabare istorie Egipt, #modificare istorie Egipt antic , #arheologie