Descoperire unica in Gaza - statuie de bronz a lui Apollo. Descoperitorul i-a taiat un deget sa vada daca e de aur

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 23:21
3897 citiri
Descoperire unica in Gaza - statuie de bronz a lui Apollo. Descoperitorul i-a taiat un deget sa vada daca e de aur
Foto: Reuters

O statuie de bronz extrem de rara a zeului Apollo a aparut in Fasia Gaza, dar a fost conficata de politia guvernului Hamas si a disparut la loc.

Un pescar palestinian spune ca a descoperit statuia grea de 500 de kilograme si a scos-o la suprafata in august 2013, apoi a transportat-o acasa cu o caruta trasa de magari, fara sa fie constient de semnificatia capturii sale, scrie The Guardian.

Au existat insa alte persoane care au inteles despre ce e vorba, pentru ca statuia a fost pusa la vanzare pe eBay pentru suma de 500.000 de dolari, mult sub valoarea sa reala. Politia insa a intrat pe urmele afacerii si a confiscat-o.

Arheologii nu au reusit inca sa o vada, spre marea lor frustrare, trebuind sa se multumeasca cu cateva poze neclare ale statuii, care e asezata pe o patura imprimata cu personaje din desene animate.

Din ce se vede in fotografii, statuia a fost realizata undeva intre anul 500 si 100 inainte de Hristos, ea avand cel putin 2000 de ani vechime. "E unica si are o valoare inestimabila. E ca si cum ai intreba care e valoarea Giocondei din muzeul Luvru. Foarte rar gasesti o statuie care nu e sculptata nici in marmura, nici in piatra, ci in metal", a spus Jean Michel de Taragon, istoric la Scoala Franceza de Arheologie din Ierusalim.

Specialistii care au vazut-o in fotografii spun ca statuia pare ca a stat in pamant si nu in apa, ceea ce inseamna ca persoana care a gasit-o nu vrea sa spuna locul descoperirii, pentru a nu avea probleme cu proprietarul pamantului.

"Un dar de la Dumnezeu"

Pescarul Joudat Ghrab, in varsta de 26 de ani, spune ca a vazut o forma asemanatoare corpului omenesc intr-o zona cu apa putin adanca, la 100 de metri de tarm. La inceput, el a crezut ca e corpul unui om ars puternic, dar, cand s-a scufundat sa il vada mai indeaproape, si-a dat seama ca e o statuie. El spune ca le-a luat lui si rudelor sale chemate in ajutor mai mult de patru ore sa aduca comoara la tarm.

"Am simtit ca era un dar de la Dumnzeu. Situatia financiara a familiei mele e dificila si imi astept recompensa", a spus Ghrab. Mama pescarului a fost mai putin fericita cand a vazut goliciunea lui Apollo si a cerut ca partea de jos sa ii fie imediat acoperita cu ceva.

Figura decolorata a statuii arata un zeu atletic, tanar, stand in picioare. Unul din brate ii este ridicat, cu palma intinsa. Apollo are parul carliontat si se uita cu seriozitate catre lume. Ghrab spune ca i-a taiat zeului un deget pentru a-l duce la un expert in metale, el crezand initial ca ar putea fi vorba de aur.

Ahmed al-Bursh, ministrul palestinian al Arheologiei, spune ca a vazut statuia si a promis ca Ghrab va primi o recompensa dupa ce investigatia politiei se va termina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Apollo Fasia Gaza statuie pescar, #Apollo statuie zeu descoperire pescar, #Gaza descoperire zeu Apollo bronz , #arheologie