Dovada ca nu Columb a adus sifilisul din America in Europa

Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 22:10
7747 citiri
Dovada ca nu Columb a adus sifilisul din America in Europa
Foto: Journal of Biological and Clinical Anthropology

Pana acum s-a spus ca Cristofor Columb e vinovat de aducerea sifilisului in Europa, dupa calatoria in Lumea Noua. Insa o descoperire facuta recent nu doar ca pune serios la indoiala aceasta teorie, ci o demonteaza complet, spun oamenii de stiinta.

In 1495, sifilisul s-a raspandit in intreaga Europa, cei mai multi dand vina pe Columb, care se intorsese dintr-un voiaj din Lumea Noua. Insa cercetatorii austrieci au gasit urme ale bolii in ramasitele mai multor persoane care au trait cu mai bine de 100 de ani inainte, relateaza Daily Mail.

Boala, cauzata de bacteria treponema pallidum, este transmisa de la mama la fat. Inca de la descoperirea primelor cazuri, aparute la trei ani de la intoarcerea lui Columb din Lumea Noua, in 1495, expertii s-au contrazis cu privire la originile sale.

O alta teorie vehiculata este aceea ca boala a fost adusa de sclavii din Africa, prin Spania si Portugalia. A treia teorie si ultima era ca boala a fost prezenta atat in Americi, cat si in Europa.

Cercetatorii din Austria, incercand sa stabileasca originea bolii si valabilitatea acestor teorii, au analizat 9.000 de schelete datand din secolul IX, dezgropate in timpul unor sapaturi la catedrala St. Polten din Austria. Unul dintre acestea s-a dovedit ca prezenta semne evidente ale bolii (la nivelul danturii).

Se crede ca scheletul este al unui copil care avea intre 6 si 8 ani atunci cand a murit, respectiv in perioada 1390 - 1440, se arata intr-un raport publicat de Journal of Biological and Clinical Anthropology.

Nu Columb este vinovat de aducerea sifilisului in Europa!

Si anul trecut, oameni de stiinta de la Universitatea Split, din Croatia, au facut o descoperire asemanatoare. Acestia au gasit semne ale bolii pe ramastitele unui barbat de 20 - 29 de ani, excavate dintr-un mormant roman.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#sifilis Europa schelet Austria, #origine sifilis, #sifilis Europa Cristofor Columb , #arheologie