Enigma samanului de acum 5.000 de ani si pietrele sale misterioase

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 23:01
6155 citiri
Enigma samanului de acum 5.000 de ani si pietrele sale misterioase
Foto: Live Science

Arheologii au dezgropat 12 pietre care au apartinut unui saman, in urma cu aproape 5.000 de ani. Povestea pietrelor misterioase descoperite in Panama ramane o enigma a antichitatii, deoarece nu se stie cum foloseau samanii aceste artefacte.

Cercetatorii considera ca aceasta colectie de pietre ar putea fi cea mai veche dovada a practicarii ritualurilor samanice in aceasta regiune a Americii Centrale, potrivit Live Science.

Datarea cu carbon a scos la iveala faptul ca pietrele au o vechime cuprinsa intre 4.000 si 4.800 de ani, ele fiind grupate intr-un morman etans. Aceasta sugereaza ca ele au fost aduse acolo, probabil intr-o punga de piele, care in timp s-a dezintegrat, potrivit lui Ruth Dickau, co-autor al studiului si arheolog la Universitatea Exeter din Marea Britanie.

"Daca interpretarea noastra este corecta, aceasta descoperire constituie cea mai veche dovada materiala din America Centrala a practicilor samaniste", au scris autorii lucrarii, publicate in revista Archaeological and Anthropological Sciences.

Adapostul in stanca unde s-au descoperit pietrele a fost gasit pentru prima data in anii '70 si s-a considerat ca el a fost utilizat de oameni acum aproximativ 6.500 de ani. In 2006, Dickau a reanalizat adapostul si a constatat ca oamenii l-au folosit pentru gatit si confectionarea uneltelor cu peste 9.000 de ani in urma.

Colectia de pietre include un cuart translucid, pirita si roci magnetice. Tipurile de piatra nu provin din interiorul adapostului, dar au fost utilizate in istorie in ritualurile din regiune.

Pietrele provin de la distanta, din regiunea bogata in aur numita Central Cordillera din Panama. Samanul care a folosit aceste pietre a apartinut unei culturi indigene. Dar povestea pietrelor s-ar putea sa ramana o enigma.

"Niciodata nu vom sti cu siguranta cum au folosit oamenii din antichitate aceste pietre", a declarat Dickau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pietre misterioase descoperite Panama, #descoperire pietre saman Panama, #descoperire Panama ritualuri samanice , #arheologie
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
samanul se numeste
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Pietrele nu pot fi datate cu izotopi de carbon.