Enigma veche de 9 secole, descifrata la templul de la Angkor

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 13:20
4418 citiri
Enigma veche de 9 secole, descifrata la templul de la Angkor
Foto: Live Science

Din secolul al XII-lea si pana astazi constructia templului de la Angkor Wat a fost invaluita in mister. Oamenii de stiinta au dezlegat enigma uriaselor blocuri de gresie, care au fost folosite la ridicarea templului: pietrele au fost aduse prin intermediul unei retele ingenioase, alcatuita din sute de canale.

Descoperirile fac astfel lumina in cazul construirii monumentului de la Angkor. Intre 5 si 10 milioane de blocuri de piatra, unele dintre ele cantarind si 1.500 de kilograme, au ajuns la templu din carierele sapate intr-un munte din apropiere, potrivit Live Science.

"Am gasit mai multe cariere de gresie, roca utilizata la templul Angkor, si ruta de transport a blocurilor de piatra", a spus Estuo Uchida, de la Universitatea Waseda din Japonia, unul dintre autorii studiului.

In secolul al XII-lea, regele Suryavarman al II-lea al Imperiului Khmer a inceput ridicarea templului in orasul Angkor, pe o suprafata de 200 de hectare, intr-o regiune care astazi se gaseste Cambodgia.

Complexul a fost construit in cinstea zeului hindus Vishnu, dar in secolul al XIV-lea conducatorii din acea vreme l-au transformat intr-un templu budhist.

Arheologii stiau ca piatra fusese adusa de la carierele de la poalele unui munte aflat in apropiere, dar nu descoperisera modul in care aceasta ajunsese la templu. Anterior, se credea ca oamenii au transportat pietrele pe lacul Tonle Sap si apoi pe un rau pana la templu.

Echipa de cercetatori a gasit 50 de cariere de-a lungul unui dig aflat la baza muntelui Kulen. Cu ajutorul imaginilor luate din satelit, oamenii de stiinta au gasit o retea de sute de canale care leaga carierele de locul unde este amplasat templul.

Traseul masoara 37 de kilometri, un drum mult mai scurt comparativ cu cei 90 de kilometri, daca ruta ar fi fost de-a lungul raului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#mister descifrat templu Angkor, #enigma construire templu Angkor, #templul Angkor Wat Cambodgia, #transport blocuri piatra Angkor , #arheologie