Enigmaticul pamant cu nume de sarbatoare: Insula Pastelui

Sambata, 19 Aprilie 2014, ora 17:06
6658 citiri
Enigmaticul pamant cu nume de sarbatoare: Insula Pastelui
Foto: Activiition

Ziua de Paste a anului 1772 a ramas in istorie ca una in care a fost facuta una dintre cele mai tainice descoperiri geografice, ale carei insolite mistere au ramas necunoscute, in ciuda eforturilor pe care generatii de savanti le-au depus fara succes.

Pentru lumea evoluata, acea zi de Paste a insemnat constatarea ca trecutul omenirii mai ascunde inca multe secrete imposibil de descifrat.

Vanatorii de sclavi

In cazul de fata, privim consternati la cele 887 de constructii megalitice, reprezentand chipuri umane, indreptate toate in aceeasi directie, ca si cum ar cauta ceva in zare, si la o scriere careia nu i s-a putut descifra nici macar unul din semnele ei hieroglifice. Nu se cunoaste decat denumirea straveche a inscrisurilor, europenizata sub forma rongo-rongo, aminteste Arti Vision.fr.

Pentru localnici, acea zi de Paste a insemnat Apocalipsa. Reprezentantii lumii civilizate au inceput sa navaleasca in mai multe randuri, capturandu-i ca sa-i faca sclavi. Peste jumatate din locuitorii nevinovati ai insulei au avut aceasta trista soarta.

Cealalta jumatate din populatie, care a scapat vanatorilor de sclavi, avea sa cunoasca ravagiile bolilor sosite din lumea civilizata: o epidemie devastatoare de variola, boli cu transmitere sexuala si tuberculoza.

O consemnare a misionarilor, datata 1871, noteaza ca in acel an ramasesera numai 171 de locuitori nativi pe insula, in majoritate batrani, iar alta din 1877 constata ca mai erau 111 locuitori, din care 36 aveau urmasi.

Dar cercetatorii au fost totdeauna mai putin curiosi la jalnica soarta a localnicilor si mai mult la acele statui megalitice, reprezentand figuri umane, care ne pun in fata unor enigme de nepatruns: cu ce mijloace si cu ce scop fusesera ele executate si puse pe pozitie de catre o populatie primitiva.

A disparut un continent?

Lipsa unui raspuns coerent a facut loc fanteziei, speculatiilor si presupunerilor. Cea mai interesanta dintre ele este cea a lui Erich von Daniken, pentru care singura explicatie este interventia unor extraterestri cu mijloacele lor tehnice, puse la dispozitia oamenilor, nu se stie in ce scop.

Motivatia frapeaza emotiv: prezenta extraterestrilor a fost atat de benefica pentru locuitori, incat au regretat atunci cand i-au vazut plecand inapoi in Cosmos. Convinsi ca se vor intoarce, au pus de straja megalitii, sa scruteze orizontul asteptand momentul intoarcerii lor.

Oricat de extravaganta ar parea explicatia lui Daniken, ea are totusi o motivatie logica: nimeni altul n-a putut explica de ce statuile privesc toate spre orizont, in aceeasi directie. Este directia spre care au plecat vizitatorii din cosmos si din care ar trebui sa revina.

Cercetari din ultimele decenii au dus insa la descoperiri noi: statuile au fundatii adanci, unele constand in simple blocuri de piatra, altele reprezentand corpul uman al figurii de la suprafata, informeaza Such a Blog.

Faptul sugereaza o ipoteza poate mai plauzibila decat cea extraterestra, aceea ca Insula Pastelui nu este decat ultima ramasita dintr-o configuratie geografica mai mare, poate chiar un continent, care s-a prabusit candva in ocean.

Acolo, in adancuri, zac desigur inestimabile comori ale unei civilizatii pierdute, din care n-au ramas accesibili privirii noastre decat colosii de pe Insula Pastelui.

Fericirea

Poate ca, privita in ansamblul ei, aceasta arhitectura a trecutului indepartat ne-ar putea lamuri si simbolul numeroaselor priviri de piatra, atintite toate spre acelasi punct din zare.

Dovada? Chiar fundatiile adanci ale constructiilor si trupurile figurilor de piatra ingropate adanc in interiorul solului. Ingropate? Mai curand ele au fost candva mai la suprafata, constituiau o gigantica feerie, peste care apa insa a adus namol, ramanand la nivelul solului numai capetele cu tainicele si inexplicabilele lor priviri.

Cat priveste scrierea rongo-rongo, cercetarile au aratat ca citirea ei era apanajul unor privilegiati, poate preotii bastinasilor de altadata, pe care i-au exterminat in totalitate exploratorii europeni, sositi in valuri ca sa vaneze sclavi, sa violeze femei sau sa raspandeasca boli ucigatoare, necunoscute pana atunci insularilor.

Poate ca asa meritam, ca Insula Pastelui, azi purtatoarea unui nume sacru, sa-si pastreze numai pentru ea secretele de pe vremea cand se numea Rapa Nui si sa nu divulge nimic in fata acestor europeni, care au venit sa tulbure o viata primitiva, dar fericita.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Insula Pastelui enigme, #Insula Pastelui statui, #Insula Pastelui megaliti, #Insula Pastelui scrierea rongo rongo , #arheologie