Mayasii, maestri in supravietuirea in mediul arid

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:59
2817 citiri
Mayasii, maestri in supravietuirea in mediul arid
Foto: Live Science

Patru luni pe an, in orasul mayas Tikal, clima era uscata si nu cadea nicio picatura de ploaie. Cu toate acestea, acest oras din Guatemala, care avea 80.000 de locuitori in anul 700 d.Hr., devenise prosper si rezolvase problema lipsei apei printr-un sistem propriu de stocare a acesteia.

Cercetatorii americani au descoperit ca locuitorii din Tikal au existat mai mult de 1.000 de ani si datorita folosirii rationale a apei, a modalitatilor de stocare a acesteia, potrivit LiveScience.

Pentru a o stoca in orasul Tikal, mayasii au construit o serie de rezervoare pentru acumularea apei de ploaie, in timpul celor 8 luni de clima umeda. Aceasta era folosita in celelalte luni ale anului, cand se instala seceta, se arata intr-un raport prezentat de arheologii americani publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Acesti oameni au fost capabili sa-si utilizeze terenul si resursele de apa intr-un mod durabil, timp de 1.500 de ani, fara intrerupere", a spus Vernon Scarborough, antropolog la Universitatea Cincinnati din Statele Unite.

Arheologii au excavat rezervoare, canale si ecluze, care ajutau la transportul apei din varful dealului orasului Tikal si pana in vale.

Oamenii s-au mutat pentru prima data la Tikal in jurul anului 500 i.Hr. Ei au depins initial de izvoarele de apa. Pe masura ce populatia a crescut, insa, apa nu a mai fost de ajuns. Atunci s-au realizat rezervoarele care puteau stoca mii de litri. Unul dintre cele mai mari gasite de arheologi avea un volum de 74.631 de metri cubi.

De asemena, mayasii au creat si un sistem de transport al apei de la izvoarele naturale, cat si sisteme primitive de filtrare a apei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rezervoare apa mayasi, #civilizatia Maya sisteme apa, #lipsa apa orase mayase, #orasul mayas Tikal Guatemala , #arheologie