Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mesaj neasteptat, descifrat dupa 3.000 de ani la Ierusalim

Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 17:15
7620 citiri
Mesaj neasteptat, descifrat dupa 3.000 de ani la Ierusalim
Foto: The Blaze

Cea mai veche inscriptie descoperita vreodata la Ierusalim contine un mesaj inedit, care se crede ca a fost scris in urma cu 3.000 de ani in timpul domniei regelui Solomon. Acesta este considerat a fi cu 250 de ani mai vechi decat orice alta gravura gasita in regiune.

Istoricii cred ca au descifrat cea mai veche inscriptie ebraica, descoperita in timpul sapaturilor arheologice din luna iulie a anului trecut la Muntele Templului, unul dintre cele mai importante locuri religioase din vechiul oras al Ierusalimului, potrivit The Blaze.

Profesorul Gershon Galil din cadrul Departamentului biblic al Universitatii Haifa si-a publicat lucrarea in revista ebraica "Noi studii la Ierusalim". El sustine ca cele opt litere ale inscriptiei provin din limba ebraica timpurie, iar cuvantul inseamna vin sau "yayin".

Inscriptia gravata a fost descoperita pe un vas din lut si Galil considera ca ea defineste tipul vinului care a fost depozitat in interiorul vasului.

Galil sustine ca prima dintre cele opt litere ale inscriptiei a fost de fapt ultima litera a unui cuvant care nu s-a mai pastrat si care facea referire la data. Literele din mijloc mentioneaza tipul vinului, iar partea finala mentioneaza locul de origine.

Dar, pentru ca sfarsitul mesajului a fost pierdut, nu s-a putut descifra unde a fost produs vinul. "Acest vin nu a fost servit la masa regelui Solomon, nici in Templu. Mai degraba, el a fost folosit de oamenii care lucrau in constructii si de soldatii care ii pazeau", a explicat profesorul.

"Unii arheologi cred ca Ierusalimul a fost un oras mic, neimportant, spre deosebire de descrierea din Biblie. Galil si alti arheologi vad Biblia ca un document istoric de incredere.

Pentru ei, inscriptia este o dovada a unui regat important care s-a extins in timpul lui Solomon, din Orasul lui David spre muntele Templului", scrie Haaretz.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#cea mai veche inscriptie Ierusalim, #cea mai veche scriere ebraica, #scriere ebraica descoperita Ierusalim, #scriere timpul Solomon Ierusalim, #Ierusalim descriere Biblie, #orasul lui David Ierusalim , #arheologie