Misterul mortii lui Tutankhamon, dezlegat?

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 22:45
5489 citiri
Misterul mortii lui Tutankhamon, dezlegat?

Noi cercetari arata ca faraonul egiptean Tutankhamon a murit din cauza unei boli genetice. La aceasta concluzie a ajuns un cercetator al Imperial College of London, Huton Ashrafian.

"Spre deosebire de ceilalti specialisti care s-au aplecat asupra subiectului, eu am decis sa analizez, din punct de vedere medical, nu numai moartea lui Tutankhamon, ci si pe a celorlalti reprezentanti ai dinastiei sale", a spus profesorul, citat de Urcaurca.

Astfel, acesta a observat ca fiecare conducator egiptean a murit la o varsta mai frageda decat predecesorul lui. "In afara de asta, au fost foarte putin studiate deformarile corporale, care, de cele mai multe ori, indica boli genetice", a continuat profesorul.

Ashrafian a ajuns la concluzia ca deformarile fizice sunt consecinta unei boli cerebrale, care provoaca, printre altele, crize de epilepsie asociate cu halucinatii.

Tatal lui Tutankhamon a fost vestitul Amenhotep al IV-lea, avand ca sotie pe Nefertiti. Amenhotep al IV-lea propovaduia monoteismul in religia antica egipteana, venerand cultul pentru regele soare, Aton. Ashrafian sustine ca aceste idei i-au venit faraonului dupa o criza de epilepsie.

Se presupune ca Tutankhamon a ajuns faraon la varsta de 10 ani. Egiptologii nu au reusit nici astazi sa se puna de acord asupra cauzelor care au dus la moartea acestuia. Mormantul sau a fost descoperit in urma cu 90 de ani de arheologul britanic Howard Carter.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție”
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție”
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#mister moarte faraon Tutankhamon, #Tutankhamon faraon boala genetica, #cauza mortii Tutankhamon, #Tutankhamon epilepsie , #arheologie