Ziare.com

Mumii misterioase de pe mapamond

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 14:56

   

Mumii misterioase de pe mapamond
De-a lungul vremii, mumiile au reprezentat importante relicve ale istoriei, care au entuziasmat arheologii. Printre cele mai importante sunt cele ale faraonilor din camera mumiilor regale, in Muzeul de antichitati din Cairo sau cele din Muzeul Azapa din Peru.

Pronuntand cuvantul mumie, gandul te duce la figura stralucitoare a regelui egiptean Tutankhamon, relateaza Foxnews.

In ultimele decenii, arheologii au gasit ramasite ale oamenilor din diverse epoci, foarte bine conservate, in Italia, Peru sau Filipine. In cele ce urmeaza va vom prezenta cele mai socante mumii din intreaga lume.

1. Catacombele din Palermo, Italia

In jurul anului 1599, calugarii capucini au descoperit ca uriasele catacombe de sub biserica Santa Maria della Pace, de la periferia orasului Palermo, au fost locul ideal pentru conservarea mortilor. In urmatoarele trei secole calugarii au gasit mai mult de 6.000 de cadavre ingropate pe coridoarele subterane.

2. Complexul arheologic El Brujo, Peru

La mijlocul anilor 2000, intr-un sit arheologic de la El Brujo, din Peru, s-a descoperit o uimitoare mumie, care era acoperita cu tatuaje bine conservate. Arheologii au numit-o "Doamna din Cao", dupa templul Huaca Cao Viejo, din apropiere. Mumia face parte din cultura Moche, pre-incasa. In 2009, s-a deschis muzeul Cao, unde este expus corpul vechi de 1.700 de ani, impreuna cu bijuteriile din aur gasite in mormant.

3. Muzeul din Tirolul de Sud, Italia

Muzeul de arheologie din Tirolul de Sud gazduieste mumia de peste 5.000 de ani denumita Oetzi (Omul gheturilor), descoperita in muntii Tirol in anul 1991. Mumia este neobisnuit de bine conservata, dupa ce a stat in gheata mai multe milenii.

4. Muzeul de antichitati Cairo, Egipt

In Muzeul de antichitati din Cairo, Egipt, se gasesc numeroase mumii ale vechilor imparati, in incaperea denumita sugestiv "camera mumiilor regale". Printre ele se gasesc cele ale faimosilor faraoni Ramses al II-lea, Ramses al III-lea sau Seti I.

5. Muzeul arheologic Azapa Valley, Chile

In ciuda convingerilor ca egiptenii ar fi fost prima civilizatie care si-a conservat mortii, s-au descoperit mumii datand din anii 5.000 pana in anii 2.000 i.Hr. - cel putin cu 2.000 de ani mai vechi decat mumiile egiptene - in nordul statului Chile, semn ca poporul Chinchorro si-a inbalsamat mortii.

Patru din aceste mumii, cu vechimi intre 4.000 si 7.000 de ani, sunt expuse in Muzeul de arheologie din San Miguel Azapa din Peru.

6. Manastirea Ivolginski, Rusia

Dashi Dorzho Itigilov a fost liderul spiritual al manastirii din Ivolginski, cea mai importanta manastire budista din Rusia, si a murit in anul 1927. Atunci cand corpul sau a fost exhumat, in 2002, era foarte bine conservat. De atunci, anual in timpul festivalului Maitreya, calugarii imbracati in mov aduc corpul fostului lider in cladirea templului.

7. Pesterile Timbac, Filipine

In pesterile din Timbac, in apropierea muntelui Pulag, exista mumii vechi de 500 de ani ale stramosilor, care purtau numele de Ibaloi. Spre deosebire de mumiile din alte parti ale lumii, acestora li s-au scos organele interne si apoi au fost unse cu ajutorul unor alifii pe baza de plante.

8. Muzeul de istorie Ho Si Min, Vietnam

In Muzeul de istorie din orasul Ho Si Min din Vietnam se gaseste mumia Tran Thi Hieu, o doamna care a murit in anul 1869, la varsta de 60 de ani. Gasita acum 17 ani, in urma unor sapaturi arheologice, ea avea corpul foarte bine conservat.

9. Mausoleul lui Lenin Moscova, Rusia

La fiecare 18 luni, corpul lui Lenin este acoperit cu parafina, apoi este imbracat cu un costum nou elvetian. Mausoleul din Piata Rosie din Moscova este unul dintre cele mai vizitate monumente din lume si este o piramida de piatra de culoare rosie, gri si neagra.

10. Jeremy Bentham, University College, Londra, Anglia

Jeremy Bentham a murit in anul 1832, dar studentii din campusul de la University College din Londra il pot vedea in continuare pe fostul filosof si jurist englez. La moartea lui, oamenii de stiinta i-au pastrat trupul, dar iau schimbat capul cu o efigie din ceara, realizata de un artist francez.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3339 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor