Noile descoperiri dau peste cap ce stiam despre civilizatia Maya

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 23:10
7054 citiri
Noile descoperiri dau peste cap ce stiam despre civilizatia Maya
Foto: Red Orbit

Originile civilizatiei Maya raman un mister pentru cercetatori, desi sunt binecunoscute templele, sistemul sofisticat de scriere, dar si lucrarile matematice si astronomice. Noile descoperiri arata ca originile civilizatiei mayase sunt mult mai complexe decat s-a crezut pana in prezent.

Studiul cercetatorilor de la Universitatea din Arizona constituie o alta viziune asupra vechii civilizatii, diferita de cele doua teorii predominante de pana acum, potrivit Red Orbit.

In general, referitor la originile Maya, antropologii se incadreaza intr-una dintre cele doua tabere. O parte considera ca civilizatia s-a dezvoltat in intregime pe cont propriu in junglele din regiunile situate in Guatemala, Belize si sudul Mexicului.

Cealalta conceptie arata ca mayasii s-au dezvoltat ca urmare a influentei directe a civilizatiei olmece, al carui centru a fost la La Venta.

Antropologii Takeshi Inomata si Daniela Triadan de la Universitatea Arizona au condus o echipa internationala de arheologi, iar rezultatele sugereaza ca niciuna dintre cele doua teroii anterioare nu detin adevarul complet.

"Ne-am concentrat cu adevarat pe inceputul acestei civilizatii si cum aceasta societate remarcabila s-a dezvoltat", a spus Inomata.

Echipa a efectuat sapaturi la Ceibal, un sit mayas vechi din Guatemala si a folosit datarea cu carbon a unor structuri ceremoniale descoperite. Acestea preced dezvoltarea centrului La Venta cu cel putin 200 de ani.

Acest lucru arata ca La Venta nu ar fi putut reprezenta influenta dominanta asupra dezvoltarii civilizatiei mayase.

Originea civilizatiei Maya - una indigena cu influente externe

Echipa nu sustine ca Maya este o civilizatie mai veche decat cea olmeca si nici ca mayasii s-au dezvoltat in intregime in mod independent.

Cercetatorii sugereaza, mai degraba, ca descoperirile indica faptul ca Ceibal si La Venta au participat impreuna la un schimb cultural mai larg, in perioada 1.150 i.Hr.-800 i.Hr.

"Consideram ca scenariul culturii timpurii Maya este mult mai complex decat am crezut. Noi avem aceasta idee a originii civilizatiei Maya ca o dezvoltare indigena si ca a avut si o influenta externa, care a declansat complexitatea civilizatiei", a spus Victor Castillo, antropolog la Universitatea Arizona.

Exista asemanari incontestabile intre Ceibal si La Venta. Acestea includ dovezi ale practicilor rituale si prezenta unei arhitecturi similare, in mod special piramidele, care au devenit un semn distinctiv al civilizatiei mesoamericane.

Principalul complex de la Ceibal este alcatuit dintr-o zona de piata, o platforma vestica sau o piramida si o movila estica. Acesta este cunoscut sub numele de "Ansamblul E-Grup" si poate fi gasit in sudul Mesoamericii.

"Practic, a existat a schimbare sociala majora care s-a produs in sudul campiei mayase, posibil pe coasta Chiapas si in sudul coastei Golfului si acest sit de la Ceibal a fost o parte a acestei schimbari importante.

Aparitia unei noi forme de societate, cu o noua arhitectura, cu noi ritualuri, a devenit cu adevarat baza pentru toate civilizatiile ulterioare mesoamericane", a spus Inomata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#descoperiri civilizatia Maya Guatemala, #descoperiri originile civilizatiei mayase, #origini indigene civilizatia Maya , #arheologie