Oras vechi de 5.000 de ani, descoperit intamplator, ingropat - printre artifacte, un sfinx barbos

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 11:53
3338 citiri
Oras vechi de 5.000 de ani, descoperit intamplator, ingropat - printre artifacte, un sfinx barbos
Foto: Daily Mail

Un oras antic denumit "Idu" a fost descoperit in regiunea Kurdistan, din nordul Irakului. Ascuns la o adancime de 10 metri sub o movila, orasul a fost un centru important intre anii 3.300 si 2900 i.Hr..

Inscriptiile de pe pereti, tablitele si plintele de piatra arata ca acesta cuprindea numeroase palate, ridicate de regi.

Descoperirea a fost facuta in urma cu cinci ani de un satean, care a gasit o tablita de lut pe care era sculptat numele "Idu". Se crede ca inscriptia a fost facuta de catre un rege local cu prilejul constructiei palatului regal.

Arheologii de la Universitatea din Leipzig - Germania, au excavat zona timp de cativa ani. Astfel, au constatat ca orasul Idu a fost un timp indelungat sub controlul Imperiului Asirian, in urma cu aproximativ 3.300 de ani.

Specialistii in arheologie au descoperit totodata dovezi care atesta ca acest oras a fost independent. Locuitorii sai au luptat si si-au pastrat independenta timp de 140 de ani, dupa care orasul a fost recucerit de asirieni.

Printre comorile gasite au fost opera de arta care arata un sfinx barbos, cu un cap de om si trup de leu cu aripi. Deasupra lui erau scrise cuvintele: "Palatul lui Ba'auri, imparatul tarii Idu, fiul lui EDIMA, de asemenea, rege al tarii Idu".

Sigiliu vechi de 2.600 de ani

Ei au descoperit, de asemenea, un sigiliu cilindric datand de aproximativ 2.600 ani, reprezentand un barbat ghemuit inaintea unui grifon, relateaza Daily Mail.

"Am fost norocosi sa fim una dintre primele echipe care au inceput sapaturi in Irak dupa razboiul din 2003", a declarat arheologul Cinzia Pappi.

"Descoperirea unei dinastii locale de regi aduce lumina in ceea ce oamenii de stiinta considerau anterior o era intunecata din istoria antica a Irakului. Aceste rezultate intregesc harta politica si istorica de dezvoltare a Imperiului Asirian", a mai spus acesta.

Arheologii intentioneaza sa continue excavarea sitului. In acelasi timp, un studiu cu privire la materialele gasite aici (acum stocate in Muzeul de Antichitati Erbil) a fost finalizat in colaborare cu Universitatea din Pennsylvania.

Impreuna, cercetatorii vor explora zona inconjuratoare pentru a determina gradul de extindere al orasului, in contextul regional.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#descoperire oras Idu, #oras vechi Kurdistan, #oras vechi 5000 ani, #oras vechi Idu ingropat, #artifacte Idu , #arheologie