S-a gasit craniul unui om de acum 1,8 milioane de ani

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 21:21
4684 citiri
S-a gasit craniul unui om de acum 1,8 milioane de ani
Foto: The Independent

Un craniu intact al unui stramos al omului, vechi de 1,8 milioane de ani, a fost gasit intr-un santier arheologic, in orasul medieval georgian Dmansi, in muntii Caucaz.

In acelasi loc au mai fost gasite ramasitele a inca patru hominizi. O echipa de cercetatori a petrecut 8 ani analizand aceast craniu care a fost scos la suprafata in 2005. Maxilarul fusese gasit in 2000, dar numai acum i s-a stabilit proprietarul, scrie The Independent.

Prima descriere a craniului nr. 5, publicata in revista Science, arata ca acest adult avea o fata prelunga, trasaturi puternice, maxilare mari cu dinti puternici dar si un creier foarte mic, cat jumatate din dimensiunea unui creier al omului modern si nu mai mare decat creierul unei gorile.

Celelalte 4 cranii au apartinut unui barbat in varsta, fara dinti, unui alt adult, unei femei tinere si unui adolescent al carui sex nu este clar. Oamenii de stiinta nu s-au putut pronunta daca cei cinci erau parte a aceleiasi familii sau daca au trait in aceeasi perioada de timp.

Pe baza analizelor cu izotopi de argon, s-a putut spune ca cei cinci au trait intr-o perioada aflata intre 1,77-1,85 milioane de ani in urma. Toate cele cinci cranii au fost descoperite in ceea ce era probabil o vizuina subterana unde carnivorele mari isi duceau prada.

"Dmansi ofera o fotografie unica a acelor vremuri", a spus profesorul David Lordkipanidze de la Muzeul National al Georgiei, autorul studiului. "Acesta era un loc unde competitia intre carnivore si hominizi era mare. Cred ca se luptau intre ei pentru prada si nu intotdeauna hominizii castigau", a spus Lordkipanidze.

Ceea ce i-a surprins pe cercetatori este marea diferentiere fizica intre cei cinci hominizi, ceea ce ii face sa creada ca mai multe specii preumane care traiau in acelasi timp in Africa ar putea sa apartina toate aceleiasi specii.

"Daca aceste cranii ale celor cinci ar fi fost gasite in locuri separate din Africa, ar fi fost atribuite unor specii diferite", spune Christoph Zollikofer, neurobiolog la Institutul Antropologic din Zurich.

"Cu toate acestea, modelele 3D ale celor cinci cranii nu sunt mai variate decat ale 5 indivizi alesi la intamplare dintr-o populatie umana actuala sau de cimpanzei. De vreme ce vedem un model similar si un grad de variatie asemanator si la fosilele gasite in Africa, e normal sa ne gandim ca exista o singura specie umanoida in acea perioada in Africa.

Si, din moment ce hominizii de la Dmansi sunt similari cu cei africani, putem presupune ca ei reprezinta aceeasi specie", a concluzionat Zollikofer.

Oamenii de stiinta sugereaza ca hominizii de la Dmansi apartin probabil speciei Homo Erectus, prima specie care a plecat din Africa, si ca alte specii africane, ca de pilda Homo habilis, care au trait inaintea Homo erectus, ar putea apartine aceleiasi specii ca omul de la Dmansi.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Georgia descoperire craniu Homo erectus, #Craniu om preistoric georgia, #Craniu om doua milioane ani , #arheologie
Comentarii