Scandalul mumiilor goale din Egiptul antic

Autor: Ana Ilie
Luni, 11 Mai 2015, ora 13:26
7413 citiri
Scandalul mumiilor goale din Egiptul antic
Foto: Wikipedia

Oamenii de stiinta britanici au dezvaluit falsurile din industria mumificarii animalelor in Egiptul antic.

Un proiect de scanare a mumiilor de animale, derulat de Muzeul Manchester si Universitatii Manchester, a dezvaluit ca o treime din acestea sunt goale pe dinauntru, scrie BBC.

Cecetatorii cred ca in acele vremuri egiptenii aveau un apetit urias pentru aceste ofrande religioase si cererea pentru mumii de animale depasea oferta. Din cele peste 800 de mumii scanate, de la pisici la crocodili, aproximativ o treime contin, sub invelisul textil, animale complete, remarcabil de bine conservate.

O alta treime contine ramasite partiale ale animalului, insa restul sunt goale.

Lidija McKnight, egiptolog la Universitatea Manchester, a marturisit ca: "au fost cateva surprize. Am stiut ca nu toate mumiile de animale contin ce ne asteptam sa contina, insa am descoperit ca o trime nu contin deloc ramasite animale, deci nu au ramasite ale scheletului".

In loc de asta, panza de in era umpluta cu altfel de materiale: "Materiale organice precum argila, bete si buruieni, care s-ar fi gasit in jurul atelierelor de imbalsamare, si lucruri precum coji de ou si pene, care erau asociate cu animalele, insa nu erau animalele insele".

Spre deosebire de mumiile umane, create pentru a pastra corpul pentru viata de apoi, mumiile animale erau ofrande religioase.

"Stim ca egiptenii divinizau zeii cu forma animala, si o mumie a unui animal iti permitea o legatura cu lumea zeilor (...) Mumiile animale erau o ofranda. Astazi aprinzi o lumanare intr-o catedrala; in vremurile Egiptului antic aveai mumia unui animal. Mergeai intr-un loc special, de unde cumparai mumia unui animal, in sistem de barter. Apoi dadeai mumia unui preot, care strangea mai multe si le ingropa", a explicat Campbell Price, de la Muzeul din Manchester.

Sapaturile arheologice au dezvaluit ca cererea pentru aceste ofrande religioase era ridicata. 30 de catacombe au fost pana acum descoperite in Egipt, pline-ochi cu milioane de mumii. Fiecare catacomba este dedicata unui singur animal.

Oamenii de stiinta estimeaza ca vechii egipteni au mumificat cam 70 de milioane de animale.

Numarul era urias "si aceste animale era ucise cand erau mici. Pentru a ajunge la aceste numere trebuie sa ai un program specific de inmultire", spune omul de stiinta.

Mumiile goale arata, asadar, ca imbalsamatorii aveau probleme in a face fata cererii, cu toate ca cei care cumparau mumiile goale ar fi stiut ca nu au in fata un animal complet. "Nu credem ca ar fi fost vorba de un fals. Pur si simplu foloseau tot ce gaseau. Si deseori cele mai frumos impachetate mumii nu contin ramasite animale", spune McKnight.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#mumii animale goale Egipt, #mumii animale Egipt antic , #arheologie