Situri preistorice misterioase din lume (Galerie foto)

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 12:25
7609 citiri
Situri preistorice misterioase din lume (Galerie foto)

In lume, din fericire, exista inca situri preistorice, unul mai enigmatic decat altul. In unele cazuri e vorba doar de cercuri de piatra sau structuri megalitice, in altele de constructii ramase partial in picioare.

Pietrele de la Carnac, Franta

Un astfel de exemplu il constituie pietrele de la Carnac, in Franta, o colectie impresionanta de circa trei mii de pietre, cea mai mare de acest tip din lume. Se presupune ca au fost asezate acolo intre 4500 - 3300 i. Hr., relateaza Listverse.

Exista o sumedenie de teorii ce privesc aceste pietre. Unii oameni de stiinta sustin ca acestea sunt aliniate din ratiuni astronomice, cu intentia de a crea un observator sau un fel de calendar. Altii cred ca e vorba despre un instrument seismic primitiv, pietrele actionand ca detectori de cutremure.

Obeliscul neterminat din Aswan, Egipt

Langa Aswan, in Egipt, zace la orizontala o piatra gigantica, despre care se crede ca vechii egipteni intentionau sa o ridice, ca pe un obelisc. Constructia nu a fost niciodata terminata, poate si din cauza crapaturilor aparute.

Dimensiunile pietrei sunt cele care o fac remarcabila. Daca lucrarile ar fi luat sfarsit, ar fi fost al treilea cel mai mare obelisc cunoscut de noi. Masurand 42 de metri inaltime si cantarind 1.200 de tone, aceasta piatra gigantica ar fi fost, in picioare, mai inalta decat o cladire de 10 etaje. Putine macarale din prezent ar putea ridica un obiect atat de masiv, asa ca se pune intrebarea cum ar fi finalizat egiptenii o lucrare de asemenea proportii.

Complex de temple megalitice in Malta

Ggantija este un complex format din doua temple megalitice de pe insula malteza Gozo. Templele din piatra au fost construite probabil in 3600 i.Hr., ceea ce face ca structura sa fie a doua cea mai veche din lume gasita pana in prezent, fiind depasita doar de Gobekli Tepe. Merita mentionat ca acest complex a fost construit intr-o perioada cand roata inca nu se inventase.

Se crede ca Ggantija ar fi fost un cult al fertilitatii, judecand dupa figurinele si statuetele asociate cu fertilitatea, descoperite aici. Pietre mici, sferice au fost de asemeni gasite, crezandu-se ca acestea au fost folosite la transportul blocurilor masive de piatra, folosite in constructia templelor.

Sferele din Costa Rica

In Costa Rica au fost gasite circa 200 de sfere din piatra, cu dimensiuni ce variaza de la cativa centimetri la cativa metri in diametru, cantarind si 50 de tone. Se crede ca aceastea au fost slefuite in 1500 - 500 i. Hr., de o civilizatie demult disparuta.

Exista o serie de mituri si legende pe marginea acestor pietre, unele sustinand ca ar fi chiar relicve ale Atlantidei, altele ca bastinasii posedau o potiune care avea capacitatea de a inmuia piatra. Nu se cunoaste insa nici acum scopul cu care pietrele au fost cioplite astfel.

Capetele Olmec, Mexic

Capetele Olmec din Mexic reprezinta o colectie de 17 asemenea sculpturi in piatra. Acestea dateaza din 1500 - 1000 i. Hr., cantarind intre sase si 50 de tone. Fiecare cap e unic, oamenii de stiinta fiind de parere ca sunt reprezentanti puternicii conducatori Olmec.

Alte teorii spun ca acestea reprezinta africani, ceea ce ar sugera ca o civilizatie de pe continentul negru ar fi vizitat Americile in timpuri preistorice.

Monumentul Yonaguni, Japonia

In 1987, mai multe formatiuni au fost descoperite sub apa, in afara coastei insulei Yonaguni. Date fiind marginile, unghiurile (drepte), stapilor si colanelor, se crede ca e vorba de o constructie inaltata de mana omului.

Insa ultima mara cand locul era la suprafata, nefiind inundat, era acum 8.000 - 10.000 de ani, in timpul celei mai recente glaciatiuni. Daca Yonaguni chiar e ridicat de om, atunci ar fi una dintre cele mai vechi structuri de pe Pamant, schimband considerabil felul in care ne gandim la preistorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#situri preistorice enigme, #situri preistorice mister, #situri preistorice civilizatii pierdute, #situri preistorice imagine , #arheologie