Socant: Ce faceau locuitorii preistorici ai Anatoliei cu mortii lor

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 19:31
6434 citiri
Socant: Ce faceau locuitorii preistorici ai Anatoliei cu mortii lor
Foto: European Journal of Archaeology

Cand cineva apropiat murea, stramosii din Epoca de Piatra ai turcilor ii indepartau de pe oase carnea, uneori ii luau si scalpul, dupa care pictau oasele si il ingropau cu carapace de testoase sau capete de animale, releva un nou studiu.

Dupa ce au fost analizate ramasitele catorva sute de oameni din aceasta perioada, s-a ajuns la aceasta concluzie, date fiind urmele de taieturi de pe oase, relateaza Ancient Origins.

Cercetatorii spun ca ipoteza canibalismului sau a mortii violente sunt excluse in aceste cazuri.

Se credea ca a proceda astfel il ajuta pe cel disparut sa treaca mai rapid de la viata la moarte.

Nu e singura zona din lume unde se proceda astfel, spun arheologii. Si in sud-estul Italiei, intr-o pestera, s-au gasit oase cu urme similare, datand de acum 7.500 de ani. Si in Bolivia au fost gasite oase purtand aceleasi "cicatrice".

Ramasitele gasite pe teritoriul Turciei de azi au fost descoperite in asezarea neolitica de la Kortik Tepe, in provinci aturca Diyarbakir, cand se faceau sapaturi pentru un baraj. In total, 800 de schelete au fost gasite, 281 fiind studiate. Din acestea, 10 prezentau semne ca de pe ele fusese indapartata carnea. In plus, o parte dintre oase fusesera pictate.

Arheologii au gasit aici o asezare locuita in 10.400 - 9.250 i.Hr., insa se crede ca oamenii au locuit in zona si acum 20.000 de ani si chiar mai devreme. La fata locului pot fi vazute si ruinele unei asezari medievale.

Locuitorii erau vanatori - culegatori - pescari si nu erau nomazi, asa ca putem vorbi despre una dintre primele asezari sedentare ale vanatorilor - culegatorilor, spun oamenii de stiinta.

Casele lor erau circulare, de 2,3 pana la 3,8 metri, si existau chiar un fel de cladiri publice, folosite, cel mai probabil, pentru petreceri.

La fata locului se fac cercetari inca de la inceputul anilor 2000. S-a descoperit ca mortii erau ingropati in imediata vecinatate a casei, langa ziduri, ba chiar intre case. Se crede despre oamenii din regiune ca aveau mancare din belsug si erau mai avansati decat cei din asezari similare, de pe alte teritorii.

Salbaticii Europei: traditii si ritualuri (Galerie foto)

O parte dintre morti au fost ingropati cu mancare alaturi, dar si cu arcuri, pietre ce aveau diverse intrebuintari, amulete etc. S-au gasit insa si carapace de testoase, capete de animale si coarne, probabil pentru cei mai respectati membri ai comunitatii.

In mai multe locuri ale lumii, printre care si Borneo, se credea ca abia atunci cand pe oase nu mai era pic de carne, sufletul plecat ajunsese la destinatia finala.

Astfel, indepartarea carnii poate fi privita ca si arderea celui mort, un impuls ca acesta sa plece definitiv din aceasta lume.

Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Ion M. Ioniță, analist politic și jurnalist, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre importanța alegerilor europarlamentare din luna iunie, probabil cele mai...
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
Candidatul PSD-PNL pentru Primăria Generală a Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, afirmă că le-a cumpărat, de la un târg din curtea Ministerului Agriculturii, câte o sticlă de tărie...
#stramosi turci ritual morti, #stramosi Anatolia ritual morti, #indepartare carne morti ritual stravechi, #ritual moarte Anatolia , #arheologie