Un coif schimba istoria Marii Britanii?

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 08:46
5382 citiri
Un coif schimba istoria Marii Britanii?
Foto: The Telegraph

O descoperire arheologica facuta acum 12 ani in Leicestershire, Marea Britanie, poate schimba modalitatea in care este privita perioada romana din istoria acestei regiuni.

Este vorba despre un coif roman, vechi de 2.000 de ani, gasit de un localnic pe dealurile din Leicestershire. Britanicii au luptat contra invadatorilor, insa se pare ca unii s-au alaturat soldatilor romani, transmite The Telegraph, care intrevede o rescriere a istoriei in acest sens.

Coiful a apartinut unor ofiteri de cavalerie de rang inalt si a fost gasit la mormantul unui sef de trib local britanic. Potrivit expertilor, acest lucru poate schimba perceptia istorica privind cucerirea romana a Marii Britanii.

"Cum a ajuns coiful acolo? Raspunsul este simplu: acesta a fost purtat pe cap, de un britanic. Vechea viziune, conform careia romanii erau rai si britanicii buni, se schimba odata cu aceasta descoperire", a spus dr. J.D.Hill, director de cercetare la British Museum.

"Aceasta este o descoperire majora, care spune ca trebuie sa regandim relatia dintre britanci si romani. Este un obiect reprezentativ si fiecare carte de istorie despre epoca romana trebuie sa contina acest lucru", a declarat Hill.

Comoara, cunoscuta sub numele de Coiful Hallaton, dupa locul unde a fost gasita, dateaza din timpul primei invazii romane, din anul 43 d.Hr.

Pe coif se observa o zeita romana, flancata de lei, in timp ce pe partile laterale se vede un imparat roman, ce calca un barbar sub copitele calului sau.

Aceasta a fost prima descoperire din anul 2000 facuta de Ken Wallace, un profesor de tehnologie pensionar, cu ajutorul unui detector de metale, in apropierea casei sale din Leicestershire.

"Am fost extrem de norocos. Intr-o dupa-amiaza am gasit aproape 200 de monede. Dar detectorul a mai depistat ceva, care nu era de fier", a spus Wallace.

Wallace a descoperit un sit istoric, unde s-au gasit 5.500 de monede, din Epoca Fierului, cel mai mare tezaur din Marea Britanie, si coiful care a fost rupt in aproximativ 1.000 de bucati.

Expertii de la British Museum au pus cu migala toate fragmentele cap la cap. Coiful a fost expus de abia acum la muzeu, dupa o munca de un deceniu de restaurare. Identitatea britanicului inmormantat cu acest coif este necunoscuta, dar artefactele gasite arata ca acesta era un lider important.

Pretul acestui coif este inestimabil, insa in 2010 un coif roman de bronz a fost vandut la casa de licitatii Christie's cu suma de 2,3 milioane de lire sterline.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#artefact roman Marea Britanie, #descoperire coif Marea Britanie, #descoperire arheologica Marea Britanie, #schimba istoria marii britanii , #arheologie