Un mister legat de Stonehenge a fost dezlegat printr-un experiment facut de studenti

Marti, 24 Mai 2016, ora 11:21
8470 citiri
Un mister legat de Stonehenge a fost dezlegat printr-un experiment facut de studenti
Foto: Pixabay

Generatii si generatii de arheologi n-au reusit sa inteleaga cum britanicii preistorici au reusit sa transporte pietrele templului Stonehenge pe o distanta de peste 225 de kilometri de la muntii Presili din Tara Galilor pana pe campia Salisbury.

Dar un experiment facut de studentii de la University College London (UCL) a scos la iveala ca transportul nu a fost asa de dificil cum s-ar putea crede, relateaza The Telegraph.

Prin folosirea unor sanii trase de-a lungul unor barne, placile grele de piatra au putut fi duse la destinatie cu mult mai putin efort. Studentii au aratat ca o piatra de o tona putea fi trasa de 10 oameni, care puteau parcurge cate trei metri in cinci secunde, adica mai mult de un kilometru si jumatate pe ora.

Pietrele de la Stonehenge cantaresc aproximativ doua tone, astfel ca ar fi fost nevoie de 20 de oameni pentru fiecare.

Misterul de la Stonehenge: De ce a fost construit monumentul acum peste 4.500 de ani?

Experimentul a fost facut in Gordon Square, la Londra, in apropierea Institutului de Arheologie al UCL.

Doctorandul Barney Harris care a coordonat experimentul a explicat ca, desi acesta a fost facut pe un teren plat, metoda este foarte buna si pentru terenuri mai abrupte, precum cel din munti.

"Stim ca societati preindustriale, ca Maram Naga din India, inca folosesc acest tip de sanie pentru a construi monumente uriase din piatra. Si de asemenea am gasit sanii in forma de 'y' folosite cu 2.000 de ani inaintea erei noastre in Japonia pentru a muta megaliti. Chinezii au folosit si ei sanii pentru a construi Orasul interzis si unele dintre pietrele de acolo au 123 de tone", spune Harris.

El a mai infirmat teoria conform careia pietrele de la Stonehenge ar fi fost carate cu boi, argumentand ca aceste animale sunt greu de controlat, iar numarul de oameni necesar nu este foarte mare.

Echipa sa vrea sa continue cercetarea si sa arate si cat a durat ca toate pietrele sa fie aduse.

Stonehenge a fost construit in neolitic, in urma cu 4.000 - 5.000 de ani, din blocuri mari de piatra de nisip ce cantaresc intre 30 si 40 de tone fiecare, precum si din bucati mai mici de calcantit (piatra-vanata), care nu se gaseste decat in Tara Galilor.

Noua descoperire in cazul Stonehenge - Originea pietrelor, cand si cum au fost mutate

Arheologi de la UCL si Universitatea din Leicester au gasit recent chiar carierele de unde au fost luate calcantitele. Datorita modului in care se formeaza aceste pietre, luand forma unor stalpi, a fost usor sa fie desprinse din cariera, cu ajutorul unor pene din lemn care se umflau de la apa de ploaie facand bucatile sa se desprinda de zid.

Profesorul Mike Parker-Pearson de la UCL, expert in Stonehenge, crede ca pietrele din aceasta cariera au fost folosite mai intai la construirea unui monument din Tara Galilor, care a fost apoi dezmembrat, iar partile mutate la Wiltshire, pe campia Salisbury. Si el a fost insa foarte surprins de cat de usor puteau fi mutate.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#Stonehenge experiment transport pietre , #arheologie
Comentarii
Poza cyberul
cyberul
rank 2
Poza profesoru
profesoru
rank 3
"blocuri mari de piatra de nisip" - ce "piatra de nisip"?