Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un sarcofag antic, furat in 2011, a fost readus in Egipt

Marti, 01 Octombrie 2019, ora 20:02
5460 citiri
Un sarcofag antic, furat in 2011, a fost readus in Egipt
Foto: Facebook / The Ancient Egyptians

Sarcofagul preotului Nedjemankh, care a fost furat din Egipt in 2011, anul in care au avut loc revoltele de strada impotriva presedintelui Hosni Mubarak, a fost readus la Cairo, unde a fost prezentat oficial in cursul zilei de marti.

Impunatorul sicriu auriu realizat pentru Nedjemankh, preot al zeului cu cap de berbec Heryshef, a fost cumparat in 2017 de unul dintre cele mai prestigioase muzee din lume, Metropolitan Museum of Arts din New York, insa o ancheta a stabilit ca artefactul a fost furat din Egipt in anul 2011, informeaza AFP.

Obiectul istoric, ce dateaza din perioada 150 i.e.n. - 50 i.e.n., a fost prezentat sub un cadru din sticla, la Muzeul National al Civilizatiei Egipte din Cairo.

"Sunt fericit ca am recuperat aceasta piesa istorica ", a declarat in fata reprezentantilor presei secretarul general al Consiliului suprem egiptean pentru antichitati, Mostafa Waziri. El a precizat ca lucrari de "restaurare si de conservare" vor fi realizate asupra sarcofagului.

Prezent la ceremonie, insarcinatul american cu afaceri la Cairo, Thomas Goldberger, s-a declarat foarte bucuros de revenirea obiectului in Egipt si de cooperarea cu autoritatile egiptene.

Dupa ce a tranzitat prin Dubai, Germania si Franta, sarcofagul, ce are o lungime de aproape 180 de centimetri, a fost vandut muzeului Metropolitan din New York de un comerciant de arta francez, a carui identitate nu a fost dezvaluita, contra sumei de 3,5 milioane de euro (aproximativ 4 milioane de dolari).

O ancheta realizata impreuna de autoritatile americane, egiptene, germane si franceze a stabilit apoi ca obiectul placat cu aur a fost furat din Egipt in 2011, provocand o intrerupere prematura, in februarie 2019, a unei expozitii organizate la muzeul Metropolitan. Sarcofagul era piesa centrala a acelei expozitii.

Potrivit procurorului general din Manhattan, Cyrus Vance, caruia administratorii muzeului newyorkez i-au predat sarcofagul, acesta figura pe o lista de cateva sute de obiecte ce au fost furate de o aceeasi organizatie criminala.

Mostafa Waziri a spus ca documentele ce au insotit sarcofagul atunci cand acesta a fost achizitionat de muzeul Metropolitan si care ii atestau autenticitatea si legalitatea provenientei erau "false". El a declarat ca ancheta demarata in urma cu sapte ani dupa comiterea furtului va continua.

Potrivit dezvaluirilor facute de oficialul egiptean, Departamentul pentru repatrierea obiectelor antice egiptene a recuperat "mai multe mii de obiecte istorice" in ultimii doi ani.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#sarcofag furat Egipt repatriat , #arheologie