Vestigii arheologice spectaculoase, descoperite la poalele cetatii Enisala, in Tulcea

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 14:57
6841 citiri
Vestigii arheologice spectaculoase, descoperite la poalele cetatii Enisala, in Tulcea
Foto: fotodesus.ro

Arheologii Institutului de Cercetari Eco-Muzeale (ICEM) din Tulcea au descoperit urme ale unor asezari din perioada eneolitica la poalele cetatii Enisala, care vor putea da o imagine a evolutiei comunitatilor umane din zona.

Cercetarile arheologice au fost deschise in contextul proiectului Consiliului Judetean de a realiza in zona un mini-port turistic, responsabilul de santier al sitului Enisala-Palanca, Sorin Ailincai, apreciind ca sapaturile vor afecta o suprafata totala de aproape 8.000 de metri patrati.

"Vestigiile sunt foarte spectaculoase. Practic, s-au identificat urme de locuire din perioada eneolitica, urme ale culturii Gumelnita care dateaza din mileniul V i.Hr, o asezare din prima epoca a fierului, cultura Babadag secolul VIII i.Hr. Cele mai recente urme sunt din secolul XIV-XV", a declarat reprezentantul ICEM, Sorin Ailincai.

Acesta a mai spus ca descoperirile facute nu pot fi conservate, ele urmand sa fie inregistrate prin metode specifice si puse la dispozitia cercetatorilor istoriei Dobrogei.

"Descoperirile de aici sunt contemporane cu cele din situl Taraschina din Delta Dunarii, iar studiile ulterioare ne vor ajuta ca cunoastem mai bine evolutia comunitatilor umane din zona", a mentionat cercetatorul Sorin Ailincai.

Potrivit acestuia, situl este cunoscut din anii 1960, atunci cand acolo s-au desfasurat primele cercetari arheologice, la initiativa fostului director al ICEM, cunoscutul istoric Simion Gavrila. Alte cercetari s-au facut in anii 1979, 1986 si 2010, toate fiind prilejuite de diverse investitii sau pentru infiintarea unor amenajari agricole.

Cetatea de la Enisala (foto), monument de arhitectura militara unic in Romania, a fost construita in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de catre autoritatile care controlau la acea vreme rutele comerciale din aceasta zona, cel mai probabil genovezii.

In cazul acestui monument, potrivit ICEM, atrage atentia ca element arhitectonic deosebit bastionul portii principale, cu arcada dubla, de origine orientala, intalnit frecvent in Evul Mediu si utilizat de constructorii bizantini la diverse edificii din Peninsula Balcanica.

Intre 1397 si 1418, in timpul domniei lui Mircea cel Batran, cetatea a facut parte din sistemul defensiv al Tarii Romanesti, dupa cucerirea Dobrogei de catre otomani, aici fiind instalata o garnizoana militara otomana.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#descoperiri Enisala Tulcea, #asezari perioada eneolitica Tulcea, #descoperiri arheologice Tulcea, #descoperiri arheologice eneolitic Tulcea , #arheologie