Vechi mister al galaxiei noastre, aproape descifrat

Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 20:22
2734 citiri
Vechi mister al galaxiei noastre, aproape descifrat
Foto: Fox News

Astronomii sunt aproape de a descifra un mister care i-a preocupat mult timp in legatura cu galaxia in care ne aflam. Ei spun ca structura Caii Lactee a ramas o necunoscuta de-a lungul anilor, insa o noua cercetare promite sa schimbe lucrurile.

Mark Reid, de la Centrul de Astrofizica Harvard-Smithsonian, spune ca expertii nu cunosc prea multe lucruri in legatura cu structura Caii Lactee, fiind siguri doar de faptul ca aceasta are forma unei spirale, scrie Fox News. El a condus studiul prin care au fost dezvaluite mai multe informatii pe aceasta tema.

Specialistii au folosit reteaua denumita Very Long Baseline Array (VLBA), care include 10 radiotelescoape situate in Hawaii, in Insulele Virgine si in regiunea New England. Totul este controlat din Socorro, statul american New Mexico.

Astfel, ei au reusit sa alcatuiasca o harta foarte detaliata a Caii Lactee. Informatiile suplimentare au fost obtinute pana acum prin masurarea vitezei norilor de gaz care se apropie sau se indeparteaza de noi.

Conform articolului aparut in revista "The Astrophysical Journal", Reid si echipa lui au reusit sa afle pozitia stelelor tinere care se gasesc in structurile in forma de spirala din Calea Lactee si chiar sa determine cat de apropiate sunt spiralele galaxiei in care ne aflam.

Loeb este de parere ca marile castiguri aduse de noul studiu sunt reprezentate de estimarea mult mai precisa a distantei pana la centrul galaxiei, precum si de viteza rotatiei acesteia. Cercetarea are insa si o limitare, caci ea a fost facuta pe baza observatiilor desfasurate in emisfera nordica.

Asadar, doar jumatate din Calea Lactee a putut fi studiata. Urmatorul pas va fi efectuarea acestor observatii din emisfera sudica. Abia atunci vom putea intelege mult mai bine Calea Lactee in ansamblu.

Noile informatii vor fi de mare ajutor si misiunii Gaia, lansata de Agentia Spatiala Europeana in decembrie 2013. Pana in anul 2020, aceasta va masura distanta fata de un miliard de stele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#descoperire Calea Lactee, #Calea Lactee descoperire astronomi, #misiune galaxie Calea Lactee , #astronomii