Recorduri de viteza stabilite pe uscat (Video&Galerie foto)

Marti, 26 Martie 2013, ora 07:46
30234 citiri
Recorduri de viteza stabilite pe uscat (Video&Galerie foto)

Recordul de viteza pe uscat reprezinta viteza suprema atinsa de un vehicul cu roti pe sol. In acest sens, nu exista un singur vehicul campion. Este vorba de mai multe recorduri, stabilite de vehicule din categoria C (vehicule speciale).

Aceste vehicule sunt prezentate de organizatii nationale sau regionale sub auspiciile Federatiei Internationale de Automobilism. Recordul este stabilit pentru viteza inregistrata intr-o cursa pe uscat, efectuata pe o lungime fixa, ca media a doua curse, conform The World's Biggests.

Sunt necesare doua curse efectuate in directii opuse in timp de o ora, iar un nou record trebuie sa-l depaseasca pe cel precedent cu 1%, pentru a fi validat.

Puteti vedea mai jos cateva dintre recordurile de viteza pe uscat, stabilite de diverse vehicule.

Recordul pentru cea mai mare viteza pe uscat: Thrust SSC

Thrust SSC (Thrust supersonic car) este o masina cu reactie din Marea Britanie. conceputa de Richard Noble, Glynne Bowsher, Ron Ayers si Jeremy Bliss.

Thrust SSC detine recordul pentru Cea mai mare viteza pe uscat la nivel mondial, stabilit pe data de 15 octombrie 1997. Atunci, vehiculul a atins viteza de 1.228 km/h si a devenit oficial prima masina care a depasit viteza sunetului.

Recordul pentru cea mai mare viteza pe uscat inregistrata de un vehicul pe roti: Vesco Turbinator

Cea mai mare viteza atinsa vreodata de un vehicul actionat de roti este de 775.106 km/h si a fost atins de vehiculul actionat de turbina Vesco Turbinator, condus de Don Vesco (SUA) in Bonneville Salt Flats, Utah, pe data de 18 octombrie 2001.

Vehiculele actionate de roti sunt cele in care puterea motorului este directionata asupra rotilor masinii, care propulseaza masina inainte.

Thrust SSC, masina care a stabilit recordul mondial pentru viteza pe uscat, a fost actionata prin intermediul reactorului (motor propulsor care foloseste forta de reactie a gazelor de ardere), rotile fiind pasive.

Recordul mondial la viteza realizat de o motocicleta pe uscat: Top 1 Oil - Ack Attack

Impresionantul vehicul Top 1 Oil - Ack Attack, avand o forma aerodinamica, construit de proiectantul Mike Akatiff si pilotat de Rocky Robinson, a depasit recordul anterior cu 12,87 km/h in septembrie 2010. Viteza atinsa de Top 1 Oil - Ack Attack a fost de 605,697 km/h.

Forta vehiculului a provenit de la o pereche de motoare turbo Suzuki Hayabusa. Aceasta motocicleta este o minune a tehnologiei.

Recordul pentru cea mai mare viteza atinsa pe uscat de o masina care functioneaza pe motorina: JCB DieselMax

JCB Dieselmax este un vehicul cu forma aerodinamica ce merge pe motorina. Masina a fost construita pentru JCB, o multinationala britanica ce produce echipamente. Incepand cu anul 2013, masina detine recordul mondial pentru viteza pe uscat in cazul unui vehicul care merge pe motorina.

Viteza atinsa de JCB Dieselmax a fost de 563 km/h, iar masina a fost condusa de locotenentul-colnel de aviatie Andy Green in 2006.

Recordul pentru cea mai mare viteza pe uscat inregistrat de o masina electrica: Venturi Buckeye Bullet 2.5

Cea mai rapida masina electrica, Venturi Buckeye Bullet 2.5, este un proiect realizat de un student de la Centrul de Cercetare Auto din cadrul Universitatii de Stat din Ohio.

Vehiculul a atins o viteza record de 495,140 km/h, viteza de top fiind de 514,99 km/h.

Recordul pentru cea mai mare viteza pe uscat inregistrat de o masina propulsata cu energie solara: Sunswift IVy

Cu o viteza de 88,738 km/h, vehiculul Sunswift IVy, realizat de Universitatea din New South Wales, a stabilit recordul pentru cea mai rapida masina propulsata cu energie solara.

Recordul a fost stabilit pe data de 7 ianuarie 2011, pe pista de aterizare din HMAS Albatross din Nowra, Australia. Recordul initial era de 10 km/h.

Recordul pentru cea mai mare viteza atinsa de o masina propulsata de puterea vantului: Ecotricity Greenbird

Ecotricity Greenbird este un vehicul propulsat de puterea vantului, campion la categoria sa. Recordul a fost atins in data de 26 martie 2009, fiind de 202,9 km/h.

Acest vehicul a fost construit de inginerul britanic Richard Jenkins.

Recordul de viteza atins de un vehicul cu senile: Ripsaw

Ripsaw, cel mai rapid vehicul pe senile din lume, este un tanc usor care merge fara pilot, proiectul fiind unul experimental. Tancul a fost proiectat si construit de Howe & Howe Technologies pentru a fi evaluat de armata Statelor Unite ale Americii.

Ripsaw poate sa atinga o viteza de 96,56 km/h in aproximativ patru secunde.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#record viteza, #cele mai rapide vehicule, #recorduri viteza Cartea Recordurilor, #depasire viteza sunetului , #cartea recordurilor