Recorduri mondiale legate de Paste. Romania are doua (Galerie foto)

Duminica, 15 Aprilie 2012, ora 21:31
7977 citiri
Recorduri mondiale legate de Paste. Romania are doua (Galerie foto)
Foto: worldrecordsacademy

Pentru unele persoane, Sarbatorile Pascale reprezinta si un prilej de a iesi in evidenta prin anumite recorduri de nivel mondial, printre acestea numarandu-se si doua grupuri de romani.

Potrivit World Records Academy, iata cateva recorduri mondiale legate de Paste.

1. Cea mai mare colectie de oua de Paste

Recordul in aceasta privinta este detinut de Muzeul Oualor de Paste din Ciechanowiec, Polonia, care adaposteste in vitrine peste 1.500 de oua adunate din intreaga lume. Muzeul a fost fondat de Irena Stasiewicz-Jasiukowa, profesor la Academia Nationala de Stiinte din Varsovia, si de Jerzy Jasiuk, iar recordul pentru cea mai mare colectie de oua de Paste a fost omologat in 2004. Cei doi fondatori au adunat timp de 30 de ani oua decorate in diverse moduri.

"Este singurul muzeu de acest gen din lume. Nu mai exista un altul care sa aiba oua de Paste adunate de pe fiecare continent, cu exceptia Antarcticii, si din fiecare regiune a Poloniei", a declarat Antoni Mosiewicz, reprezentant al muzeului. Ouale, de cinteza, prepelita, gaina, gasca si strut, sunt decorate manual cu ceara, vopsea, hartie colorata, lana, orez, seminte de mac si trestie, iar fiecare in parte este o mica opera de arta.

2. Cel mai mare iepure

Iepurele este asimilat cu Pastele in unele locuri de pe mapamond. Recordul pentru cel mai mare iepure din lume este detinut de un exemplar din Anglia. La doar 13 luni, in aprilie 2010, iepurele numit Darius, detinut de Annette Edwards, in varsta de 59 de ani, din Londra, cantarea peste 22 de kilograme.

Fetita din imagine, in varsta de sase ani, care este nepoata stapanei, abia il tine in brate. La acea vreme Darius manca in fiecare zi 12 morcovi, doua castroane cu mancare speciala pentru iepuri, trei mere, o varza si mult fan. Recordul anterior pentru cel mai mare iepure a fost detinut de un exemplar numit Ralph, care avea 19 kilograme.

3. Cel mai mare lant uman care a executat sarituri de iepure

In 2006, un grup format din 1.269 de oameni a executat cateva sarituri de iepure, pe malul Lacului Geneva din Wisconsin, SUA, stabilind un prim record mondial pentru cel mai mare lant uman care a facut astfel de sarituri. Toti participantii au purtat urechi din carton care semanau cu cele de iepure.

In 2007 insa, recordul stabilit de acestia a fost depasit de un grup format din 1.887 de "saritori", din statul american Washington.

4. Cea mai mare pasca

In 2009, orasul Radauti a intrat in Cartea Recordurilor cu cea mai mare pasca - 2,10 metri in diametru, 10 centimetri inaltime si 170 de kilograme greutate, acesta fiind primul record de acest gen inregistrat in Guinness Book.

Mai mult, in 2011 Capitala tarii noastre a intrat in Cartea Recordurilor cu cele mai multe portii de pasca. Mai exact, in aprilie anul trecut, chiar in Vinerea Mare, pe o platforma de 17 metri din parcarea unui hipermarket din Bucuresti au fost puse cap la cap mai multe tavi cu pasca, din care au fost obtinute 1.100 de portii, ce au fost impartite trecatorilor.

Pentru pasca realizata la Radauti, care a fost facuta intr-un singur lot, a fost nevoie, printre altele, de cateva zeci de kilograme de faina, de 45 de kilograme de branza, de 300 de oua si de 3 kilograme de stafide. Zece persoane au muncit timp de zece ore pentru a prepara aceasta pasca ce poate fi vazuta in imaginea de mai jos.

5. Cea mai mare colectie de obiecte in forma de iepure

Steve Lubanski si Candace Frazee, din Pasadena, California, au 24.632 de lucruri in forma de iepure, stabilind recordul mondial pentru cea mai mare colectie de astfel de obiecte. Cateva mii se afla intr-o magazie, deoarece in casa nu mai e loc, cei doi avand chiar si receptorul unui telefon in forma de iepure.

6. Cel mai mare ou de Paste pictat

Un alt oras din Romania, Suceava, detine recordul pentru cel mai mare ou de Paste pictat. Oul, realizat din fibra de sticla, are 7,25 metri inaltime, 4,6 metri in diametru si cantareste 1,8 tone. Primarul orasului, Ion Lungu, a declarat ca oul a fost pictat in culori traditionale, rosul simbolizand sangele lui Iisus care s-a jertfit pentru oameni, negrul simbolizand eternitatea, iar galbenul lumina.

Dupa ce a fost expus in 2009, intr-o zona a orasului Suceava, oul a fost mutat la Muzeul Satului Bucovinean.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#recorduri Paste, #recorduri legate Paste, #recorduri pascale, #recorduri mondiale Paste, #recorduri Paste Romania , #cartea recordurilor